Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 21:15

Χόρχε Σάντσες: Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης για τη διαστημική τεχνολογία στην Ελλάδα

Written by

Όλα ξεκίνησαν για την Ελλάδα όταν αποφάσισε να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το 2004 λέει στο CNN Greece ο κ. Χόρχε Σάντσες, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Space Cluster του Corallia. Tότε για πρώτη φορά δίνεται το πλαίσιο να μπορούν οι επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα να συμμετάσχουν στις αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Αυτό γινόταν με ένα πολύ συστηματικό και δομημένο τρόπο διότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ESA ακολουθείται από μία οικονομική συμμετοχή της χώρας στον μηχανισμό αυτό, σήμερα περίπου 10 εκατομμύρια το χρόνο, όπου σύμφωνα με τον κανονισμό του οργανισμού αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα που τα δίνει με συγκεκριμένο προγράμματα για την παραγωγή βιομηχανικού έργου.

Αναφορικά με το που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας ο κ. Σάντσες τονίζει ότι στο Corallia κατάφεραν να έχουν στο χώρο της διαστημικής το πιο hi-tech project της χώρας, επίσης αναπτύσσονται τεχνολογίες όλων των επιπέδων, ελληνικές επιχειρήσεις ανεβάζουν στο διάστημα από μικρά τμήματα δορυφόρων, σκαφών, λογισμικό, υπάρχει ο Hellas Sat που λειτουργεί δορυφόρο, καθώς επίσης και ένα πολύ μεγάλο σύνολο εταιριών οι οποίες λαμβάνουν τα δεδομένα των δορυφόρων όλων των μορφών από εικόνες μέχρι άλλα δεδομένα τα επεξεργάζονται και δείχνουν υπηρεσίες, είτε στο δημόσιο είτε σε ιδιώτες.

Ο κ. Σάντσες τονίζει ακόμη ότι ο κλάδος της διαστημικής τεχνολογίας στην Ελλάδα από το 2011 κινείται με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, τόσο στο κομμάτι του κύκλου εργασιών όσο και στο κομμάτι των των εξαγωγών όπου εκεί η ανάπτυξη είναι διπλάσια του κύκλου εργασιών και έχουμε και επίσης μία αύξηση των θέσεων εργασίας που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 8% με 9%. “Παράλληλα με τους μακροοικονομικούς δείκτες έχουμε και ανάπτυξη σε ποιοτικούς δείκτες, δηλαδή έχουμε καταφέρει εταιρίες να έχουν πιστοποιήσεις για τα προϊόντα τους, έχουμε καταφέρει να έχουν υποβάλει πάρα πολλές πατέντες, αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, έχουμε καταφέρει οι περισσότερες από τις εταιρίες τουλάχιστον να έχουν βρεθεί μία φορά στο εξωτερικό στη Γαλλία στη Γερμανία στις μεγαλύτερες εκθέσεις άρα έχουμε και μία αλλαγή διαρθρωτική στο ποιοτικό κομμάτι της βιομηχανίας όπως επίσης και στο κομμάτι των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.”

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 03 Απριλίου 2018

Read 937 times