Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 09 Απριλίου 2018 21:15

Θανάσης Πότσης: Για κάθε ευρώ που επενδύουμε στο Διάστημα επιστρέφουν στη χώρα εφτά

Written by

 

Ο πρώτος πυρήνας εταιριών στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2005 λέει στο CNN Greece ο κ. Θανάσης Πότσης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).  “Τότε υπήρχαν δέκα εταιρίες σήμερα έχουν γίνει σαράντα, δίνοντας δουλειά σε περισσότερους από 2.000 Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαστημικής τεχνολογίας.”

Για τον κ. Πότση η ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος είναι ένα δείγμα ωριμότητας της χώρας μας και τονίζει ότι η αγορά του διαστήματος, καθαρά εμπορικά, είναι σήμερα μια αγορά 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ένα ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το 8% ετησίως. Επιπρόσθετα, για τις ελληνικές επιχειρήσεις πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνουν διαρκώς τον τζίρο τους, που αυτό είναι δείγμα υγιούς επιχειρηματικότητας και μάλιστα εν μέσω κρίσης.

Η αγορά του διαστήματος προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες τονίζει ο κ. Πότσης καθώς για κάθε ευρώ που επενδύεται επιστρέφουν πίσω στην οικονομία επτά. Ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος θα βοηθήσει στο να συντονιστούν οι δράσεις των ελληνικών επιχειρήσεων για την παραγωγή προϊόντων ανταγωνιστικών στην διεθνή αγορά.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις όπως λέει ο κ. Πότσης έχουν κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της μικροηλεκτρονικής και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ότι στην τελευταία αποστολή της NASA στον Άρη, η επεξεργασία του σήματος και η συμπίεση των δεδομένων που έρχονται στη γη γίνεται με ελληνικό hardware. Τονίζει ακόμη ότι υπάρχουν εταιρίες που κατασκευάζουν σύνθετα υλικά τα οποία ανεβαίνουν στο διάστημα, εταιρίες παραγωγής λογισμικού και πολλές εταιρίες παρατήρησης γης. Το 2018 είναι ελπιδοφόρο λέει ο Πότσης καθώς έχουν αρχίσει να γίνονται οι πρώτες επενδύσεις από το εξωτερικό ενώ στόχος είναι να γίνει άνοιγμα στην αγορά των ΗΠΑ
Τέλος αναφορικά με την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για την απόφαση δημιουργίας του Οργανισμού Διαστήματος τόνισε ότι είναι κατανοητή εν μέρει από μερίδα του κόσμου ειδικότερα όταν η οικονομία έχει τα προβλήματά της, αλλά πρέπει να δίνει κατανοητό ότι το Διάστημα είναι μια δραστηριότητα που θα βοηθήσει την οικονομία, το ΑΕΠ και θα κρατήσει τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 09 Απριλίου 2018

Read 268 times