Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2007 03:00

Λύδια Κάτσο: Η δημοσιογράφος που ξεσκέπασε τα κυκλώματα παιδεραστίας

Written by

Σε μια χώρα που φημίζεται για το διεφθαρμένο πολιτικό της σύστημα, την υψηλή εγκληματικότητα και τη διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, η δουλεία του δημοσιογράφου θεωρείται «υψηλού ρίσκου». Αν ο δημοσιογράφος αυτός είναι «ενοχλητικός» καλό είναι να έχει κάνει και μια… ασφάλεια ζωής. Αν είναι και γυναίκα, τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για τη «macho» κοινωνία του Μεξικού.

Η Λύντια Κάτσο, όμως έχει τσαγανό. Πολυβραβευμένη δημοσιογράφος, συγγραφέας, δυναμική ακτιβίστρια, διευθύντρια ενός κέντρου για κακοποιημένες γυναίκες στο Κανκούν και πανέμορφη γυναίκα,  τα έβαλε με το κύκλωμα παιδεραστίας του Μεξικού και κατάφερε να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί τον βιομήχανο Κάμελ Νασίφ και τον κυβερνήτη της Πουέμπλα Μάριο Μαρίν, τον πρώτο για συμμετοχή σε κύκλωμα παιδεραστίας και τον δεύτερο για το ότι του παρείχε προστασία.

Στο βιβλίο της «Τα δαιμόνια της Εδέμ» που κυκλοφόρησε το 2005 αποτελεί ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ για τη βιομηχανία του σεξ στο τουριστικό θέρετρο του Κανκούν, την εκμετάλλευση ανηλίκων και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τους επιχειρηματίες του τουρισμού με τις πλάτες ισχυρών πολιτικών προσώπων.
Στην κορυφή της πυραμίδας βρισκόταν ο λιβανικής καταγωγής Σούκαρ Κούρι που συνελλήφθη στις ΗΠΑ και αργότερα εκδόθηκε στο Μεξικό και ο Κάμελ Νασίφ, ιδιοκτήτης επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας με ισχυρές διασυνδέσεις. Μία απ’ αυτές ήταν ο Μάριο Μαρίν, κυβερνήτης της Πουέμπλα τον οποίο η Λύντια κατονομάζει.

Ο Μαρίν, που θεώρησε ότι συκοφαντείται, έβαλε τα μεγάλα μέσα και με περίεργο τρόπο η Λύντια συνελλήφθη το 2005 και μεταφέρθηκε στην Πουέμπλα. Για είκοσι ώρες ήταν εξαφανισμένη. Η υπόθεσή της πήγε στο Δικαστήριο το οποίο - τι πρωτότυπο για το Μεξικό -  έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να υποβαθμίσει τις αποδείξεις που στοιχειοθετούσαν τα εγκλήματα του καρτέλ της παιδεραστίας. Μέχρι και τον κεντρικό υπολογιστή της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατάφεραν να εξαφανίσουν, στο οποίο υπήρχαν καταγεγραμμένες συνομιλίες και καταθέσεις μαρτύρων.
Η Λύντια όμως είχε «δέσει» καλά το ρεπορτάζ της. Μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Νασιφ και Μαρίν είχε καταγραφεί και αποδείκνυε τις σχέσεις των δύο ανδρών.
Η συνομιλία δημοσιεύθηκε ολόκληρη στην εφημερίδα La Jornada και προκάλεσε πάταγο.

Πριν από μερικές ημέρες 2.000 διανοούμενοι και καλλιτέχνες από το Μεξικό και τις ΗΠΑ υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή με τίτλο «Υπήρχε κάποτε ένας παιδεραστής τον οποίο προστάτευαν οι ισχυροί φίλοι του» και με την οποία ζητούν την τιμωρία των ενόχων. Μεταξύ αυτών που υπογράφουν , οι Νόαμ Τσόμσκι, Κάρλος Μονσιβάις, Έλενα Πονιατόβσκα, Σον Πεν, Σάλμα Χάγιεκ, Ντέμι Μούρ, Σούζαν Σάραντον, Μπρίτζετ Φόντα και άλλοι. Τα Ανώτατο Δικαστήριο ετοιμάζεται τώρα να ανοίξει την υπόθεση για το μέλλον του Μαρίν. Όσο για τη Λύντια, στο προσεχές διάστημα θα έχει πολύ δουλειά να κάνει.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 29-6-2007


 

Read 1303 times