Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 25 Μαρτίου 2007 02:00

Ιατρικός τουρισμός στην Ασία

Written by

Ο Μάικλ είναι από τη Νέα Υόρκη. Κάνει διακοπές στο Βιετνάμ μαζί με το γιό του και από τη συζήτηση φαίνεται ότι γνωρίζει αρκετά για την Ασία.
«Μετά από τη Βιετνάμ θα πάμε  στην Ταϊλάνδη για καμιά δεκαριά μέρες. Με την ευκαιρία θα κάνουμε και μια ρινοπλαστική στο γιό μου…Μην εκπλήσσεστε. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα νοσοκομεία τους και στους γιατρούς τους. Πριν δυο χρόνια πάλι στην Ταϊλάνδη έφτιαξα τα δόντια μου. Χωρίς καθόλου αναμονή και με το ένα τρίτο των χρημάτων που θα πλήρωνα στις ΗΠΑ. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσα να απολαύσω το ταϊλανδέζικο φαγητό. Αυτή τη φορά όμως θα το ευχαριστηθώ…»

Ο Μάικλ είναι ένας από τους 150.000 Αμερικανούς που ταξίδεψαν πέρυσι εκτός ΗΠΑ για κάποια εγχείρηση και σύμφωνα με τον Τζόζεφ Γούντμαν, συγγραφέα του βιβλίου «Ασθενείς χωρίς σύνορα», ο αριθμός αυτός φέτος θα διπλασιαστεί.

Το κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 2 τρις δολάρια το χρόνο και υπολογίζεται ότι θα διπλασιαστεί στην επόμενη δεκαετία. Η δυσαρέσκεια για υψηλά έξοδα νοσηλείας διαρκώς αυξάνεται και  χιλιάδες baby-boomers (όσοι γεννήθηκαν τα πρώτα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) που συνταξιοδοτούνται μαζικά, έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα του συστήματος υγείας και το υψηλό κόστος.
Σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Βρετανία  οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι πολλές φορές να περιμένουν πολύ καιρό για κάποια εγχείρηση ενώ σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας υπάρχει αρκετός κόσμος που ενώ ζητά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες δεν μπορεί να τις βρει στη χώρα του.

Σε αυτό το σκηνικό δημιουργήθηκε μια τεράστια ευκαιρία σε κάποιες ασιατικές χώρες που διαθέτουν πολύ καλά ιδιωτικά νοσοκομεία ειδικευμένους γιατρούς και χαμηλά νοσήλια να  κλέψουν πελάτες από δυτικές και όχι μόνο χώρες. Στη Μπανγκόκ, στη Μανίλα, στη Σιγκαπούρη, ο ασθενής μπαίνει για εγχείρηση την επόμενη της άφιξής του στη χώρα ενώ το κόστος είναι κατά πολύ χαμηλότερο συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών αλλά και ολιγοήμερων διακοπών με την οικογένεια.  

Σημαντικά έσοδα

Μεγάλα νοσοκομεία έχουν πάρει ήδη σειρά για να μπουν στα χρηματιστήρια των χωρών τους και επεκτείνονται διαρκώς. Η Pacific Health Care  ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι προτίθεται να χτίσει επτά ιατρικά κέντρα σε διαφορετικές ασιατικές χώρες. Από το νοσοκομείο Bumrungrad της Ταϊλάνδης πέρυσι πέρασαν 430.000 ξένοι ασθενείς και φέτος έχει ξεκινήσει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του στην Μπανκόγκ και να χτίζει νέες μονάδες σε Φιλιππίνες και Ντουμπάι.
Η Σιγκαπούρη είναι λίγο ακριβότερη αλλά ακόμη παραμένει πιο φτηνή από τις ΗΠΑ και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Στελέχη νοσοκομείων διατυπώνουν την άποψη ότι οι μονάδες τους θα πρέπει να ειδικευτούν σε «δύσκολες εγχειρήσεις» όπως μεταμοσχεύσεις και αντιμετώπιση καρκίνου, αφήνοντας τις αισθητικές επεμβάσεις και γενικότερα όσες έχουν χαμηλό κόστος, στην Ταϊλάνδη. Ωστόσο τονίζουν ότι ο ιατρικός τουρισμός θα αυξηθεί κατακόρυφα και θα είναι «αρκετός» για όλους.

Την ίδια εκτίμηση κάνουν και Ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπολογίζοντας ότι μέχρι το 2012 τα έσοδα της χώρας από τον ιατρικό τουρισμό θα ξεπερνούν τα 2 δις δολάρια το χρόνο. Η Ινδία είναι η πρώτη χώρα στον ιατρικό τουρισμό με κόστος περίθαλψης μέχρι και δέκα φορές μικρότερο απ’ ότι σε Βρετανία και ΗΠΑ.
Στο Ινστιτούτο Escort  του Νέου Δελχί πραγματοποιούνται 15.000 εγχειρήσεις καρδιάς κάθε χρόνο και το ποσοστό αποτυχίας είναι μόλις 0,8% πολύ λιγότερο από το μισό, αντίστοιχο αμερικανικών νοσοκομείων.

Μέχρι στιγμής οι ασθενείς πληρώνουν τα έξοδα από την τσέπη τους. Το μεγάλο στοίχημα για τα νοσοκομεία είναι να κατορθώσουν να συμβληθούν με ασφαλιστικές εταιρίες και να έρθουν σε συμφωνία με μεγάλες επιχειρήσεις που ασφαλίζουν το προσωπικό τους. Ήδη κάποιες αμερικανικές ασφαλιστικές το έχουν κάνει και όπως εκτιμούν στελέχη ασιατικών νοσοκομείων θα σύντομα θα υπάρξουν κι άλλες.
Ένα ακόμη κριτήριο που θέλουν εναγωνίως να εκπληρώσουν είναι η πιστοποίηση τους από την Joint Commission International, το φορέα που πιστοποιεί τα αμερικανικά νοσοκομεία. Πολλά νοσοκομεία στην Ινδία και την Σιγκαπούση έχουν πάρει ήδη την πιστοποίηση .
Αν συμβούν τα δύο παραπάνω τότε σύντομα θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των ασθενών που θα καταφεύγουν σε ασιατικά νοσοκομεία. Επιπλέον αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές να μειώσουν τα ασφάλιστρα αν ο πελάτης τους δηλώσει από την αρχή διατεθειμένος να ταξιδέψει σε κάποια ασιατική χώρα στην οποία υπάρχει συμβεβλημένο νοσοκομείο.

Κόστος επεμβάσεων
                                                        

                                               ΗΠΑ      Φιλιππίνες       Ινδία      Βολιβία     
Αλλαγή καρδιακής βαλβίδας     200.000     10.000        10.000            -
Οδοντοστοιχία                           5.500          200            500         500
Αποκατάσταση μυωπίας
με λέιζερ                                   3,700              -            730             -
Λιφτινγκ προσώπου                  20.000       2,700                -       2.300

Πηγή: University of Delaware

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 25-3-2007

Read 1769 times