Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 19:15

Ντιμίτρι Μπάμπιτς από Μόσχα: Η νίκη Τραμπ είναι εξέγερση κατά του πολιτικού κατεστημένου (aud)

Written by

Για τη ρωσική διπλωματία η νίκη Τραμπ ήταν μάλλον μια ευχάριστη έκπληξη. Όλο το προηγούμενο διάστημα Ρώσοι αξιωματούχοι και πολύ περισσότερο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν εκφράσει με τον έναν ή άλλο τρόπο την προτίμησή τους στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τράμπ, με την ελπίδα ότι ο πληθωρικός εκατομμυριούχος θα μπορούσε να σπάσει το πολιτικό κατεστημένο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών και να εγκαινιάσει μια διαφορετική σχέση με τη Ρωσία.

Από τη Μόσχα, ο Ντιμίτρι Μπάμπις, πολιτικός αναλυτής στο Sputnik International μιλώντας στο CNN Greece, δίνει τη δική του εκδοχή για το τι αλλάζει στην αμερικανική πολιτική.

Πως υποδέχθηκαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών;

Το συμπέρασμα των εφημερίδων εδώ είναι ότι προφανώς έχουμε μια εξέγερση στις Ηνωμένες πολιτείες, κατά του κατεστημένου και κατά των πολιτικών δυναστειών.

Για παράδειγμα, όλοι οι πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν πως η Χίλαρι Κλίντον είχε όλη τη δυνατή στήριξη όχι μόνο από τα καθιερωμένα και μεγάλα μέσα ενημέρωσης αλλά και από όλες τις πολιτικές δυναστείες. Δεν ήταν μόνο οι ηθοποιοί, οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι του σινεμά που στάθηκαν δίπλα της στην προεκλογική εκστρατεία.

Όταν ακόμη και η οικογένεια Μπους αρνήθηκε να στηρίξει τον Ντόναλντ Τράμπ, ουσιαστικά όλοι πήραν το μήνυμα.
Τα περισσότερα μέσα εδώ στη Ρωσία σημειώνουν λοιπόν ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι μία εξέγερση των Αμερικανών πολιτών κατά της πολιτικής όπως την ξέραμε μέχρι τώρα.

Μιλήσατε για το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο. Πως πιστεύετε τώρα ότι μπορεί να αντιδράσει αυτό το κατεστημένο;

Νομίζω ότι ο Τράμπ τώρα έχει μια επιλογή. Αν όντως ξεκινήσει να αλλάζει την εξωτερική πολιτική, αν υιοθετήσει μια ας το πω περισσότερο λογική προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία, αν σταματήσει να δαιμονοποιεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αν περιορίσει την αμερικανική παρεμβατικότητα στην Μέση Ανατολή, νομίζω ότι θα αντιμετωπίσει πολύ ισχυρή αντίσταση στο Κογκρέσο.

Το πιο πιθανό είναι στους επόμενους έξι με οκτώ μήνες να βρεθεί σε αδιέξοδο, με το Κογκρέσο να μπλοκάρει πιθανές φιλειρηνικές κινήσεις του αν δούμε μια αλλαγή πολιτικής. Υπάρχει η πιθανότητα ο Τραμπ να υποχωρήσει στην πίεση και να υποχρεωθεί να ακολουθήσει τις πολιτικές του κ. Ομπάμα, κάτι που κατά τη γνώμη μου θα είναι καταστροφικό. Επαναλαμβάνω ότι αν ξεκινήσει μια διαφορετική πολιτική θα αντιμετωπίσει ισχυρή αντιπολίτευση από το Κογκρέσο. Εκτίμησή μου είναι ότι στο επόμενο εξάμηνο δεν θα δούμε σημαντικές αλλαγές.

Είναι πιθανότερο να δούμε μια μεγαλύτερη δράση κατά του ισλαμικού κράτους στη Συρία και στο Ιράκ αλλά ελπίζω ότι δεν θα ακούσουμε από τον Τραμπ ότι ο Ασαντ θα πρέπει να φύγει ή ότι θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς.

Αν ο Τραμπ αποφασίσει ότι θα είναι όπως ο Ομπάμα ή ο Μπους, τότε θα έχει διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών σε όλο τον κόσμο. Θα έχει διαψεύσει τις προσδοκίες όχι τόσο των Αμερικανών πολιτών όσο των πολιτών στη Συρία, στη Ρωσία, στη Λιβύη, των χωρών που ένιωσαν τις επιπτώσεις της αμερικανικής πολιτικής τα τελευταία 25 χρόνια. Και για αυτούς τους ανθρώπους ο Τραμπ είναι μια ελπίδα ότι αυτή η πολιτική θα αλλάξει.

Εν συντομία, βλέπετε ή όχι μια άμεση στροφή στην αμερικανική πολιτική;

Βλέπω μια άμεση στροφή. Θα γνωρίζουμε καλύτερα στο επόμενο τετράμηνο όταν γίνει η αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό οίκο και ο Τραμπ αναλάβει καθήκοντα αλλά στο επόμενο διάστημα θα έχουμε μια εικόνα για τις προθέσεις του. Αν όντως σταματήσει τη δαιμονοποίηση κυβερνήσεων τις οποίες δεν ελέγχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν σταματήσει τη δαιμονοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν και αν σταματήσει τις παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή θα το καταλάβουμε σύντομα. Αλλά η γνώμη μου είναι ότι ο Τραμπ προς το παρόν δεν ξέρει ακόμη ακριβώς πως θα μπορούσε να αλλάξει η αμερικανική εξωτερική πολιτική, γιατί άλλωστε κανένας δεν το επιχείρησε τα τελευταία 25 χρόνια.

Τα τελευταία 25 χρόνια είχαμε βίαιες αλλαγές σε καθεστώτα χωρίς σταματημό. Από τον Μπους πατέρα, από τον Μπους το νεώτερο και από τον Ομπάμα.. Είχαμε την ίδια εξωτερική πολιτική και δεν είναι άμεσα ορατό πως αυτό μπορεί να αλλάξει.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 09 Νοεμβρίου 2016

Read 259 times