Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 16 Απριλίου 2017 20:05

Δημοψήφισμα: Η «ώρα της αλήθειας» για την Τουρκία

Written by

Πενήντα πέντε εκατομμύρια Τούρκοι θα περάσουν σήμερα από τις κάλπες για να πουν ΝΑΙ ή ΌΧΙ στις προτεινόμενες από την κυβέρνηση και τον Ταγίπ Ερντογάν αλλαγές που θα βάλουν τη χώρα, - αν κερδίσει το ΝΑΙ - στο δρόμο της προεδρικής δημοκρατίας.

Μιας προεδρικής δημοκρατίας όμως που ελάχιστα έχει να κάνει με τις προεδρικές δημοκρατίες της Δύσης που γνωρίζουμε καθώς αυτή η συνταγματική αναθεώρηση δίνει υπερεξουσίες στον πρόεδρο, καταργεί τη θέση του πρωθυπουργού ενώ παύει ή μετριάζεται για να το πούμε διαφορετικά η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας με τον πρόεδρο να έχει την δυνατότητα να ορίζει έναν αριθμό Δικαστών, στο ανώτατο δικαστήριο.

Περίπου 1.2 εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι έχουν προστεθεί για πρώτη φορά στους εκλογικούς καταλόγους ενώ είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για τις ψήφους των Τούρκων του εξωτερικού, ένα ζήτημα που προκάλεσε αλλεπάλληλα διπλωματικά επεισόδια μεταξύ της Τουρκίας και ευρωπαϊκών χωρών στο προηγούμενο διάστημα.

Συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο ψήφοι έχουν ήδη φτάσει για καταμέτρηση στην Τουρκία, καθώς η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 9 Απριλίου για τους Τούρκους σε συνολικά 57 χώρες.

Η προεκλογική εκστρατεία κύλισε σχετικά ήρεμα, με ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα ωστόσο με τους πολιτικούς αξιωματούχους να ανταλλάσσουν συχνά βαριές κουβέντες και κατηγορίες, ακόμη και για τρομοκρατία.

Σε μια προσπάθεια πάντως ο πρόεδρος Ερντογάν να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης και να φανεί κάπως συναινετικός είπε χθες ότι εκτιμά αυτούς που θα ψηφίσουν ΟΧΙ γιατί έτσι γίνεται στις δημοκρατίες.

Βέβαια τη Δευτέρα το πρωί δεν πιστεύει κανείς ότι θα υπάρχει κλίμα συναίνεσης στην Τουρκία και ο ηττημένος δεν θα δεχθεί εύκολα το αποτέλεσμα.

Οι ψηφοφόροι του ΟΧΙ, οι οποίοι είναι άνθρωποι από διαφορετικές τάξεις, άνθρωποι που θέλουν ένα κοσμικό κράτος αλλά ακόμη και μετριοπαθείς θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να δεχθούν την περαιτέρω ισλαμοποίηση της τουρκικής κοινωνίας, η οποία πρέπει να πούμε είναι ευδιάκριτη. Όποιοι έχουν μία εικόνα της Τουρκίας διαχρονικά την τελευταία δεκαετία θα το καταλάβουν από την πρώτη στιγμή που πατήσουν το πόδι τους εδώ.

Ο Ερντογάν μπορεί να είναι πανίσχυρος τα τελευταία χρόνια, να έχει έρεισμα στα φτωχά στρώματα που φαίνεται και από αυτό το κλίμα προσωπολατρίας που υπάρχει αλλά από την άλλη πλευρά η δυσφορία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 16 Απριλίου 2017

Read 223 times