Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 12:09

Ρουσλάνα: Η Eurovision είναι η ευκαιρία της Ουκρανίας να δείξει το πρόσωπό της

Written by

Το Κίεβο θα είναι φέτος ο οικοδεσπότης του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου, και έχουν αρχίσει ήδη οι εκδηλώσεις στους δρόμους της πόλης. Οι δύο ημιτελικοί θα γίνουν στις 11 και 13 Μαΐου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου του Κιέβου, ενός χώρου άνω των 50.000 τετραγωνικών που μπορεί να φιλοξενήσει 11.000 θεατές.

Για την Ουκρανία η διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision έχει και πολιτική διάσταση ανεξάρτητα από το ότι κανείς δεν μιλά για αυτό. Η νίκη της τραγουδίστριας Τζαμάλα στην περυσινή διοργάνωση με ένα τραγούδι για την Κριμαία, προκάλεσε δυσφορία στη Ρωσία λόγω της γνωστής διένεξης με την Κριμαία και του αυτονομιστικού κινήματος στο Ντονμπάς. Από την άλλη η Ουκρανία επέλεξε να στείλει αυτό το τραγούδι πέρυσι και οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. Φέτος λοιπόν η Ουκρανία έχοντας την διοργάνωση του διαγωνισμού έχει βάλει στοίχημα να παρουσιάσει το καλύτερο “ευρωπαϊκό” της πρόσωπο.

Για πρώτη φορά θα υπάρχει μία τόσο μεγάλη σκηνή με μια γιγαντοοθόνη 17X11 μέτρα ενώ ο φωτιστικός σχεδιασμός χρειάζεται μέρες για να προγραμματιστεί. Στον φετινό διαγωνισμό θα συμμετάσχουν 42 χώρες ενώ μια ακόμη καινοτομία είναι ότι οι διοργανωτές επέλεξαν για την παρουσίαση μόνο άντρες, συγκεκριμένα τρεις έμπειρους Ουκρανούς παρουσιαστές.


Οι διοργανωτές έχουν στρατολογήσει για την επικοινωνιακή προώθηση ηχηρά ονόματα της εγχώριας show biz αλλά και τις πολιτικής όπως την Βιτάλι Κλίτσκο. Από το διοργάνωση δεν θα μπορούσε να λείπει και το βαρύ χαρτί της ουκρανικής ποπ μουσικής, νικήτρια του διαγωνισμού το 2004, η γνωστή Ρουσλάνα η οποία συναντήθηκε με ξένους δημοσιογράφους σε μια συνέντευξη που διοργάνωσε η Google Ουκρανίας. Η Ρουσλάνα που εκτός από το τραγούδι έχει και έντονη πολιτική ακτιβιστική δράση με το κίνημα της πλατείας Μαϊντάν, μίλησε αποκλειστικά στο CNN Greece για το ρόλο της στη φετινή διοργάνωση όπου θα τραγουδήσει ένα καινούργιο τραγούδι, αλλά και τη φιλοδοξία της η Ουκρανία να δείξει στον κόσμο “το πραγματικό της πρόσωπο”.

Είσαι τραγουδίστρια performer, αλλά είσαι και πολύ ενεργή πολιτικά.

- Με την κοινωνική διάσταση, όχι σαν πολιτικός, με την κοινωνική διάσταση.

-Τι σημαίνει για την Ουκρανία να οργανώνει το διαγωνισμό της Eurovision και τι πιστεύεις ότι θα ήθελε η Ουκρανία να δείξει στον κόσμο

Πρώτα απ όλα είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα. Με τον δικό μας εξωτισμό, ιστορία παράδοση και πολιτισμό. Με σύγχρονη τέχνη, νέους καλλιτέχνες, νέους τραγουδιστές, σύγχρονη μουσική, και πραγματικά θέλουμε να σας δείξουμε σύγχρονη μουσική, και πραγματικά θέλουμε να σας δείξουμε πόσο μεγάλη είναι η χώρα μας και πόσο μεγάλη είναι η καρδιά μας και πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το κοινό μας μέλλον. Θα παρουσιάσουμε την σύγχρονη μουσική μας σε διάφορες εκδηλώσεις σε διαφορετικά σημεία στο Κίεβο πριν από τον διαγωνισμό και θα γίνουν και πολλά πάρτι.

Επίσης θα πρέπει να σας πω ότι είμαι χαρούμενη γιατί με το διαγωνισμό ο κόσμος θα εστιάσει την Ουκρανία, και θα μάθει κάτι παραπάνω για τη χώρα μας. Ακόμη και την ελάχιστη πληροφορία να πάρει για το τι ακριβώς είναι η χώρα μας, για μένα είναι αρκετό.

Λένε ότι η μουσική ενώνει τους ανθρώπους. Τι περιμένεις εσύ για το μέλλον της Ουκρανίας;

Να κρατήσουμε την αγάπη στις καρδιές μας. Θυμάσαι το τραγούδι των Beatles All you need is love. Αυτό ακριβώς είναι το πιο σημαντικό μήνυμα για τους Ουκρανούς και για όλη αυτή την καταιγίδα που συμβαίνει γύρω μας.


'Έχεις ακούσει το τραγούδι της Ελλάδας για τον φετινό διαγωνισμό;

Όχι ακόμη. Έχω πολλές αναμνήσεις από την Ελλάδα είμαι πολύ φίλη με το Σάκη Ρουβά, γνωρίζω την Έλενα Παπαρίζου, θυμάμαι πολύ έντονα την εμφάνισή μου στη χώρα σας με τη Δέσποινα Βανδή. Έχω πάρα πολούς φίλους στην Ελλάδα.

Δυστυχώς δεν έχω προλάβει ακόμη να ακούσω το τραγούδι αλλά να ξέρετε ότι εύχομαι πάντα το καλύτερο για την Ελλάδα, λόγω των αισθημάτων που τρέφω για το Σάκη Ρουβά.

Δημοασιεύθηκε στο CNN Greece 28 Απριλίου 2017

Read 303 times