Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 13 Μαϊος 2012 03:00

Γκλάμουρ διοργανώσεις σε χώρες φιμωμένες

Written by

Το να ακυρωθεί μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση όπως το Euro θα έφερνε εκτός από οικονομική καταστροφή, μεγάλη απογοήτευση σε εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλούς (οι οποίοι είναι και ψηφοφόροι) και τεράστιο χτύπημα κύρους στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να δείξει η διεθνής κοινότητα την ενόχλησή της στην Ουκρανία για την υπόθεση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίεβο βρίσκονται στα πρόθυρα διπλωματικής σύγκρουσης με αφορμή την κράτηση και την κακομεταχείριση στη φυλακή της  Τιμοσένκο
Ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν θα στείλουν πολιτικούς εκπροσώπους στα παιχνίδια του Euro τον Ιούνιο
Μία από τις ηχηρές απουσίες είναι εκείνη του Βρετανού πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος δε θα δώσει το παρόν όπως δήλωσε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση της Τιμοσένκο.
Η Γερμανία εντείνει τις πιέσεις της στο Κίεβο απειλώντας, μάλιστα  να μην επικυρώσει τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας. Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα  την ανησυχία του για την κατάσταση της ουκρανής πρώην πρωθυπουργού, η οποία σταμάτησε αυτή την εβδομάδα την απεργία πείνας που έκανε από τις 20 Απριλίου και που σύμφωνα με καταγγελίες έχει κακοποιηθεί από τους δεσμοφύλακες στο κελί της.

Η κόρη της Τιμοσένκο, Ευγενία προσπαθεί να κινητοποιήσει την διεθνή αντίδραση καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να μποϊκοτάρουν το euro λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η μητέρα της και να σταματήσει η πολιτική της δίωξη
Υπό το βάρος των πιέσεων, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι αναβάλλει επ' αόριστον τη σύνοδο κορυφής ηγετών της Κεντρικής Ευρώπης που επρόκειτο να φιλοξενήσει εντός της εβδομάδας στη Γιάλτα, καθώς οι ηγέτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών αρνούνται να λάβουν μέρος.
Η πρώην «σιδηρά κυρία» του Κιέβου καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας, απόφαση που η ίδια αποδίδει στην προσωπική βεντέτα που έχει «ανοίξει» μαζί της ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η κυβέρνηση από την πλευρά της την κατηγορεί ότι προσπαθεί να «σκηνοθετήσει» προκλήσεις με στόχο να επιδεινωθούν περαιτέρω οι σχέσεις της Ουκρανίας με την Ε. Ε
Αθλητισμός και πολιτική συχνά συνδέονται και όταν διακυβεύεται πολύ χρήμα συνδέονται ακόμη περισσότερο. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν την ευαισθησία τους όσων αφορά τα δημοκρατικά δικαιώματα σήμερα στην Ουκρανία ωστόσο όταν το 2007 η UEFA της έδωσε μαζί με την Πολωνία το euro, η χώρα ούτε τότε ήταν ψηλά στη λίστα με τα δημοκρατικά δικαιώματα, είχε πολιτική κρίση, τεράστια διαφθορά, και ακυβερνησία. Υπήρχε ωστόσο ένα χαρακτηριστικό . Ο υποψήφιος πρόεδρος –που τελικά κέρδισε τις εκλογές- Βίκτωρ Γιούσενκο ήταν φιλοευρωπαίος και στηριζόταν από την ΕΕ. Ο σημερινός πρόεδρος είναι φιλορώσος….

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 13-05-2012

Read 959 times