Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 13 Μαϊος 2012 03:00

Ευρώπη λιτότητας ή ανάπτυξης;

Written by

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πήρε αυτή την εβδομάδα το μήνυμα ότι η λιτότητα στην Ευρώπη έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα το νιώσει και μέσα στο ίδιο της «το σπίτι» καθώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο βαριάς ήττας στις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που ήδη ελέγχουν σ συνεργασία με τους Πράσινους το κρατίδιο, αναμένεται να αυξήσουν τη δύναμη τους στέλνοντας το «ραβασάκι» στην κυρία Μέρκελ με τον τίτλο: «αρκετά με την λιτότητα, καιρός για ανάπτυξη».
Το SPD ήδη έχει αναγκάσει την κυρία Μέρκελ να αναβάλει την ψήφιση του συμφώνου σταθερότητας στη γερμανική Βουλή.
Οι πιέσεις όμως προς τη γερμανίδα καγκελάριο εντείνονται όλο και περισσότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες μια πλειάδα γερμανών πολιτικών και γραφειοκρατών των Βρυξελλών να επισείουν στην Ελλάδα την απειλή της εξόδου από το ευρώ αλλά όπως σημείωνε σκωπτικά ο τελευταίος Economist, το  θέμα αυτό τρομοκρατεί όποιον πάει να το αγγίξει. «Θα προκαλούσε τέτοια ζημιά στην παγκόσμια οικονομία που θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στι ΗΠΑ» καταλήγει το βρετανικό περιοδικό.

Η νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία σηματοδοτεί –αν και είχε αρχίσει εδώ και καιρό να φαίνεται η τάση- τη δημιουργία ενός «αντιγερμανικού» πόλου στην Ευρώπη που προβάλει την ανάγκη της χαλάρωσης της λιτότητας με παράλληλα μέτρα για τόνωση της ανάπτυξης. Πίσω από τον κύριο Ολάντ συνασπίζονται οι χώρες που λαμβάνουν ήδη οικονομική βοήθεια αλλά οι φωνές φθάνουν στο Βερολίνο και από άλλα σημεία, ακόμη και από τα γραφεία που βρίσκονται δίπλα σε αυτό της κυρίας Μέρκελ..
Χαρακτηριστικά, αυτή την εβδομάδα ο καθηγητής και μέλος των σοφών που συμβουλεύουν την καγκελάριο Πέτερ Μπόφινγκερ, ζήτησε την επιμήκυνση των προγραμμάτων λιτότητας ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και να χαλαρώσει η κοινωνική πίεση. Κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν οδηγηθεί σε απόλυτη αποτυχία. Στο ίδιο πνεύμα και ο επικεφαλής του IIF  Τσάρλς Νταλάρα που ζήτησε  να χαλαρώσει το μνημόνιο στην Ελλάδα. και να μεγαλώσει ο χρόνος για τη δημοσιονομική προσαρμογή χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Η Γερμανία προς το παρόν διατηρεί την ίδια σκληρή στάση συμφωνώντας ωστόσο ότι θα πρέπει να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη αλλά χωρίς να ξεκαθαρίζει τον τρόπο.
Μετά το ισχυρό ταρακούνημα που προκάλεσε η Ελλάδα, τα αρνητικά μηνύματα στο Βερολίνο καταφθάνουν από την Ιταλία όπου στις τοπικές εκλογές την περασμένη Κυριακή τα μνημονικά κόμματα καταποντίστηκαν κι ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι χρησιμοποιεί πλέον όλο και περισσότερο στις δηλώσεις του τη λέξη «ανάπτυξη». Στην Ισπανία, η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι επιμένει στην λιτότητα αλλά την περασμένη Κυριακή ξεφούσκωσε από ανακούφιση μετά τη νίκη Ολάντ στη Γαλλία. Αυτή την εβδομάδα μάλιστα η εφημερίδα El Pais έγραφε ότι οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται σχέδιο για να δώσουν στην Ισπανία περιθώριο ενός ακόμη χρόνου για να μειώσει η χώρα το έλλειμμα στο 3% (από το 2013 στο 2014).
Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για την πολιτική της λιτότητας στην Ευρωπή θα είναι για την κυρία Μέρκελ στο τέλος του μήνα στην Ιρλανδία όπου το σύμφωνο σταθερότητας τίθεται σε δημοψήφισμα. Ένα «όχι» θα προκαλέσει νέους τριγμούς αλλά ακόμη και αν το σύμφωνο υπερψηφιστεί, η κυρία Μέρκελ δεν θα πρέπει να χαίρεται ιδιαίτερα καθώς ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι ήδη έχει συνταχθεί δημόσια με τις αναπτυξιακές προτάσεις του κυρίου Ολάντ.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 13-05-2012

Read 1015 times