Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2016 03:00

Σε επιφυλακή για το προσφυγικό

Written by

Υπάρχει άραγε λόγος ανησυχίας για νέα προσφυγική κρίση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν στην Τουρκία;

Τις τελευταίες ημέρες και με τα μαύρα σύννεφα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως με τη Γερμανία, έγινε πολύς λόγος για "αναζωπύρωση" του προσφυγικού, τοπικοί φορείς στα νησιά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς το υπουργείο τονίζοντας ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια δεύτερη προσφυγική κρίση, ενώ οι φερόμενες δηλώσεις Μουζάλα στην εφημερίδα Bild περί ανάγκης plan Β για το προσφυγικό επέτειναν τις ανησυχίες.
Η διάψευση, ή καλύτερα η διευκρίνηση Μουζάλα για τα περί plan B, καθυστέρησε υπερβολικά, αναλογικά με τη σοβαρότητα του θέματος.

 


Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε επιφυλακή για το προσφυγικό αλλά προς το παρόν είναι καθησυχαστική με βάση και τα πραγματικά γεγονότα. "Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά γιατί η κατάσταση στην Τουρκία είναι αυτή που είναι, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα" δήλωσε το CNN Greece o εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.
"Πέρα από ότι λέγεται προφορικά, σε ανταλλαγή δηλώσεων με την Γερμανία και ότι γίνεται σε ευρύτερο διπλωματικό επίπεδο, εμείς δεν έχουμε διαπιστώσει επί του πεδίου κάποιου είδους διαφοροποίηση, δηλαδή μη τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας"
Οι αριθμοί αιτιολογούν σε μεγάλο βαθμό τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Τον Ιούλιο είχαμε 1.855 αφίξεις, έναντι 1.554 τον Ιούνιο και 1.721 τον Μάιο. Ειδικότερα, στο διάστημα από 23 Ιουλίου μέχρι 3 Αυγούστου στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο, είχαμε κατά μέσο όρο 76 αφίξεις τη μέρα με τις περισσότερες στη Μυτιλήνη και τις λιγότερες στη Σάμο. Την ίδια περίοδο στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, Κω, Ρόδο, Κάλυμνο και Λέρο, είχαμε κατά μέσο όρο 18 αφίξεις τη μέρα.
Όπως λέει στο CNN Greece η υπεύθυνη τύπου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Στέλλα Νάνου "οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλοί και δεν αξιολογούνται. Δεν βλέπουμε να υπάρχει μια αύξηση προς το παρόν στις ροές και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας."

 


Με την άποψη αυτή δεν συμφωνεί και τόσο η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου που μιλώντας στο CNN Greece τόνισε ότι "μπορεί η αύξηση των τελευταίων ημερών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου να μην είναι σημαντική είναι όμως παρατηρήσιμη. "
Προς το παρόν πάντως και με βάση την εμπειρία που έχουμε από την περυσινή χρονιά, οι ροές όντως δεν γεννούν ανησυχία αλλά εκεί που έχει δίκιο η κυρία Καλογήρου είναι στο ότι οι δομές στα νησιά, δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν ούτε σε αυτό το μικρό νούμερο νέων εισροών. Με δεδομένο ότι οι επαναπροωθήσεις έχουν σταματήσει - από τη μια γιατί δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ανθρώπων να επιστρέψουν και από την άλλη γιατί η Τουρκία έχει αποσύρει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους της που υπηρετούσαν στο εξωτερικό και μεταξύ αυτών και τους συνδέσμους της στα ελληνικά νησιά - τα κέντρα υποδοχή και οι δομές φιλοξενίας ασφυκτιούν.
"Η χωρητικότητα των hot spots έχει ήδη ξεπεραστεί" λέει η κυρία Καλογήρου, "και αυτό προβληματίζει τους κατοίκους των νησιών. Στο νησί της Χίου η χωρητικότητα είναι 1.100 άτομα και σήμερα 4 Αυγούστου βρίσκονται περισσότεροι από 2.750 μετανάστες και πρόσφυγες."

Η συμφωνία με την Τουρκία προς το παρόν δεν παρουσιάζει προβλήματα αλλά αν γίνει κάτι και δούμε πάλι μεγάλες ροές τι θα συμβεί;
"Κάθε χώρα οφείλει να έχει έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης αυξημένων προσφυγικών ροών και να είναι προετοιμασμένη" μας λέει η κυρία Νάνου. "Η Υπάτη αρμοστεία είναι έτοιμη σε λιγότερο από 24 ώρες να ανταποκριθεί. Παρακολουθούμε την κατάσταση γιατί είναι ρευστή αλλά προς το παρόν δεν βλέπουμε λόγους ανησυχίας."

"Η κατάσταση που υπήρχε πριν τη συμφωνία με 2.000 και 5.000 ανθρώπους να φτάνουν καθημερινά είναι κάτι που δεν μπορεί να επαναληφθεί." τονίζει ο κ. Κυρίτσης. "Ούτε η Ελλάδα μπορεί να το αντέξει, ούτε η Ευρώπη. Αλλά ακόμη και οι προειδοποιήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, προς τη Γερμανία κυρίως, ή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορούν την περίοδο μετά τον Οκτώβριο, αφορούν την επανεισδοχή ατόμων και μόνο και όχι την απελευθέρωση των ροών στο Αιγαίο. Οι λέξεις Αιγαίο και νησιά δεν έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής."
 
Read 1104 times