Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 03:00

Η διαστημική τεχνολογία στην καθημερινή ζωή

Written by


Μπορεί ως οικονομία αυτή τη στιγμή να βρισκόμαστε στα χειρότερά μας, να είμαστε σε επιτροπεία για τα επόμενα 100 χρόνια και οι νέοι να φεύγουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που επιμένουν να δημιουργούν και να οραματίζονται και μάλιστα σε επιστημονικούς τομείς πολύ υψηλών απαιτήσεων.
Σίγουρα ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα κάποιοι ασχολούνται με τη διαστημική τεχνολογία. Και μάλιστα ότι η χώρα διαθέτει τέτοιο δυναμικό που θα μπορούσε να έχει μια μικρή silicon valley.

To γεγονός αυτό μπορέσαμε να το διαπιστώσουμε και να το δούμε με τα μάτια μας κατά τη διάρκεια του διεθνούς διαγωνισμού ActInSpace, που έγινε ταυτόχρονα σε 27 χώρες και οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Σπουδών της Γαλλίας και την Αir Bus.

Δώδεκα ομάδες νέων επιστημόνων, πολλοί εκ των οποίων είναι ακόμη φοιτητές, εργάστηκαν σε έναν 24ωρο μαραθώνιο για τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος η κάθε μια, αξιοποιώντας τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο διάστημα. Στόχος ήταν να δημιουργηθούν νέα προϊόντα που θα κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητά μας.

Ο διαγωνισμός στην Ελλάδα οργανώθηκε από τον φορέα συνεργατικών σχηματισμών Corallia. Την έναρξη του διαγωνισμού τίμησαν με χαιρετισμό ο πρωτοπόρος ερευνητής και παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκός επιστήμονας Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, επίτιμος Διευθυντής στο Applied Physics Laboratory του πανεπιστημίου Johns Hopkins, και ο καθηγητής Βασίλειος Μακιός, γενικός διευθυντής του Corallia. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες υποστηρίχτηκαν από διακεκριμένους μέντορες τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και από τον επιχειρηματικό χώρο και δημιούργησαν τα δικά τους καινοτόμα προϊόντα και επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία παρουσίασαν σε ειδική τελετή στα μέλη της επιτροπής μετά από 24 ώρες.


"Το γεγονός ότι υπάρχει μια νέα γενιά η οποία ενδιαφέρεται για το διάστημα και έχει αποκτήσει αρκετή γνώση και σημαντικές ειδικότητες είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρο για τη χώρα" θα πει στο CNN Greece o κ Κριμιζής.
"Η διαστημική τεχνολογία οδηγεί σε προϊόντα τα οποία τελικώς εμφανίζονται στην οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας που αμείβονται πάρα πολύ καλά. Η Ελλάδα κάνει τεράστιες εισαγωγές από οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, των οποίων η βάση όμως είναι η διαστημική τεχνολογία. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τη δυνατότητα της διασύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Είναι καιρός για τις ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο την τελευταία αλλά και τις προηγούμενες, να ενεργοποιήσουν το δυναμικό αυτής της χώρα και να μην το αποθαρρύνουν".

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν ομάδες, οι οποίες αποτελούνταν από 2 μέχρι 5 άτομα και οι προκλήσεις που ανέλαβαν να αντιμετωπίσουν βρίσκονταν σε όλα το εύρος των επιστημών και εφαρμογών ,τόσο σε υλοποίηση από πλευράς hardware, κατασκευής κάποιων συσκευών, για παράδειγμα, νέων σενσόρων , drones κτλ. μέχρι και σε επίπεδο λογισμικού και εφαρμογών.

Ενδεικτικά, κάποιες από τις προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι προσκεκλημένοι και παρουσίασαν τις λύσεις πάνω σε αυτές ήταν η αξιοποίηση μικρών ρομποτικών ελικοπτέρων που χρησιμοποιούνται πλέον αρκετά συχνά στην καθημερινότητα, και την αξιοποίησή τους σε συνδυασμό με κάμερες, ή smartphones.

Υπήρξαν επίσης εφαρμογές σε επίπεδο εικονικής πραγματικότητας. Κάποιες ομάδες είχαν την ιδέα ένας χρήστης να έχει τη δυνατότητα να βάζει το smartphone του μαζί με ειδικά γυαλιά που παρέχονται ήδη από κάποιες άλλες εταιρίες, όπως η Google και να προβάλλεται μπροστά του ο ίδιος χώρος αλλά σε μια διαφορετική εποχή, με τη βοήθεια δορυφορικών δεδομένων που έχουν αποθηκευτεί όλα αυτά τα χρόνια.

Υπήρξαν διάφορες ομάδες που αποφάσισαν να συνθέσουν διάφορες τεχνολογίες, προκειμένου να επεκτείνουν εφαρμογές των drones και υπήρχαν επίσης και πιο "εξωτικές προτάσεις" οι οποίες είχαν σαν στόχο να παρέχουν καινούργιες ιδέες όσων αφορά στην αξιοποίηση διαστημικών τεχνολογιών, και εφαρμογών υψηλότερου προϋπολογισμού. Μια από τις ιδέες που τέθηκαν σε επίπεδο αξιοποίησης ήταν η δημιουργία τεχνιτών πεφταστεριών. Για παράδειγμα αν κάποιος θα ήθελε να μπορούσε να δει μια τεχνίτη βροχή διαττόντων ένα συγκεκριμένο βράδυ.

Μια ομάδα σχεδίασε μια νέα εφαρμογή καθώς και τον εξοπλισμό που χρειάζεται ένας χιονοδρόμος, σε περίπτωση που βρεθεί να αντιμετωπίσει μια χιονοστιβάδα. Σε περίπτωση που θαφτεί από το χιόνι, θα μπορεί να στείλει ένα μήνυμα προς τους διάσωσες και σε συνδυασμό με τις διάφορες συσκευές και τεχνολογίες GPS να τον εντοπίσουν και να τον σώσουν.
Η ομάδα MaGOS που αποτελείται από τους Γρηγόρη Αγριόπουλο και Γιώργο Προφητηλιώτη ήταν η ελληνική νικήτρια ομάδα που έλαβε το πολυπόθητο εισιτήριο για την Τουλούζη και θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον διεθνή τελικό. Το προϊόν που ανέπτυξε είναι ένα «μαγνητικό χέρι» που θα μπορεί να μεταφράζει τις προτάσεις ανθρώπων με προβλήματα ομιλίας που κάνουν χρήση της νοηματικής, με τη βοήθεια smartphone εφαρμογής.

Η ομάδα MaGos θα διαγωνιστεί στον παγκόσμιο τελικό του ActInSpace με έπαθλο μια πτήση σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας με το αεροσκάφος όπου εκπαιδεύονται οι αστροναύτες της Novespace και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενηθεί στη θερμοκοιτίδα του si-Cluster του Corallia. Επιπλέον, όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στο ActInSpace, ανεξαρτήτως διάκρισης, μπορούν να διεκδικήσουν ένα Voucher αξίας 100.000€ για δορυφορικά δεδομένα από την Airbus Defence and Space, καθώς και υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας τους και τη δημιουργία της δικής τους start-up.
 
Read 1231 times