Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 02:00

Στη σχολή γερμανικών για πρόσφυγες, του Έρντινγκ

Written by


Λίγο έξω από το Μόναχο βρίσκεται η πόλη του Έρντινγκ, πρωτεύουσα το ομώνυμου νομού της Βαυαρίας. Τα τελευταία χρόνια, το Έρντινγκ έχει υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες και ο τρόπος που έχει διαχειριστεί το ζήτημα αποτελεί παράδειγμα για την υπόλοιπη χώρα. Είναι μάλιστα και η καλύτερη απάντηση για όσους φοβούνται ότι τα προσφυγικά ρεύματα θα δημιουργήσουν απώλειες θέσεων εργασίας για τους Γερμανούς, καθώς η ανεργία στο νομό δεν ξεπερνά το 2,7%.

Στην πόλη του Έρντινγκ λειτουργεί σχολή εκμάθησης γερμανικών για πρόσφυγες ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενσωμάτωσής τους και εκεί συναντήσαμε την ελληνικής καταγωγής, Ελένη Λένερ η οποία είναι διευθύντρια του τμήματος ξένων γλωσσών στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Έρντινγκ και πρώην υπεύθυνη για εκμάθηση γερμανικών σε πρόσφυγες.

"Ο νομός Έρντινγκ αποφάσισε το 2013 ότι θα χρηματοδοτήσει κατά 100% τα μαθήματα για τους πρόσφυγες που ζούσαν εδώ. Ήταν κάτι πρωτοπόρο, ήταν ο μόνος νομός στη Γερμανία που το αποφάσισε με πρωτοβουλία των Δήμων.

Οι δήμαρχοι δέχθηκαν ότι πρέπει να χρηματοδοτηθούν αυτά τα τμήματα έτσι ώστε οι άνθρωποι που περιμένουν εδώ μέχρι να παρθεί η απόφαση για το αν θα πάρουν άσυλο ή θα φύγουν, να μάθουν γερμανικά και να ενταθούν πιο γρήγορα στην κοινωνία.

Το γεγονός ότι οι δήμοι αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν τα μαθήματα γερμανικών προκάλεσε πάρα πολλές αντιδράσεις τόσο θετικές όσο και αρνητικές.

Οι αρνητικές ήταν σφοδρότατες. Ήταν ρατσιστικές. Μας έστελναν emails από διάφορες περιοχές της Γερμανίας μεταξύ άλλων και από το Βορρά και μας έβριζαν. Μας έλεγαν ότι είμαστε τρελοί, ότι τα έχουμε τελείως χαμένα, ότι δεν θέλουν να ξοδεύουμε "ούτε ένα ευρώ από τους πολύτιμους φόρους που πληρώνουν, γι αυτή τη... σαβούρα. Έτσι τους αποκαλούσαν.

Οι αντιδράσεις ήταν από πολίτες ποτέ από επίσημους φορείς. Αντίθετα οι δημόσιοι φορείς μας έδωσαν συγχαρητήρια λέγοντας ότι είμαστε παράδειγμα και για όλους τους άλλους νομούς. "

Γρήγορη ενσωμάτωση
Η πρακτική της γρήγορης ενσωμάτωσης λειτούργησε στη Γερμανία σε πολλά επίπεδα και ένας από τους λόγους που η χώρα επενδύει χρήματα σε αυτό το σχέδιο είναι ότι πολύ γρήγορα από χρηματοδότης, γίνεται χρηματοδοτούμενος.
Read 660 times