Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015 02:00

Μουδιασμένο το κλίμα στους δρόμους του Παρισιού

Written by


Δύο ημέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, το Παρίσι είναι μουδιασμένο με την κίνηση στους δρόμους να είναι σαφώς μειωμένη. Το κλίμα που επικρατεί στην γαλλική πρωτεύουσα μας μεταφέρει η ανταποκρίτρια του NDTV και άλλων διεθνών μέσων Νουπούρ Τιβαρί που από τις πρώτες στιγμές βρέθηκε στην καρδιά του ρεπορτάζ.

«Οι δρόμοι στο Παρίσι σήμερα είναι άδειοι. Βέβαια ποτέ τις Κυριακές δεν έχουν πολύ κόσμο αλλά μπορώ να πω ότι σήμερα έχουν ακόμη λιγότερο κόσμο. Το μετρό είναι σχεδόν άδειο όπως και πολλά από τα δημοφιλή σημεία της πόλης, και αυτό, σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι αγορές που ο κόσμος συνήθως πάει για να αγοράσει τρόφιμα είναι κλειστές όπως επίσης οι κινηματογράφοι και τα μουσεία κάτι που σπάνια έχει συμβεί. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο στα δέκα χρόνια που ζω στο Παρίσι.



Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη είναι άδεια. Υπάρχει κόσμος που νιώθει ασφαλής και έχει βγει έξω ενώ ακόμη και ο ιδιοκτήτης του θεάτρου Μπατακλάν στο χώρο που υπήρξαν τα περισσότερα θύματα, 89 συνολικά, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν σκοπεύει να κλείσει το θέατρο.

Εν κατακλείδι, υπάρχουν μικτές αντιδράσεις από τον κόσμο αλλά συγκριτικά αυτό το Σαββατοκύριακο το Παρίσι έχει πολύ λιγότερο κόσμο.»

Η ακροδεξιά σίγουρα θα ανεβάσει τους τόνους
Με τη γαλλική κοινωνία να προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ, έχει αρχίσει ήδη η πολιτική αντιπαράθεση στο Παρίσι με αφορμή τις επιθέσεις. Ρωτήσαμε τη Νουπούρ Τιβαρί, η οποία έχει χρόνια εμπειρίας στο πολιτικό ρεπορτάζ να μας κάνει μια εκτίμηση για τις άμεσες πολιτικές συνέπειες των επιθέσεων.

«Η Μαρίν Λεπέν, η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού μετώπου σχολιάζοντας και χρησιμοποιώντας τις επιθέσεις για να χτυπήσει πολιτικά την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι τα σύνορα πρέπει να κλείσουν. Οι έλεγχοι στα σύνορα ήδη έχουν γίνει πολύ πιο αυστηροί. Εκτιμώ ότι η γαλλική ακροδεξιά θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να κερδίσει εκλογικό έδαφος μιας και πλησιάζουν οι περιφερειακές εκλογές. Ξέρουμε ότι το Έθνικό Μέτωπο έχει τη θέση ότι η Γαλλία πρέπει να κλείσει τα σύνορά της, η ακόμη και να βγει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ λοιπόν ότι θα υπάρξει ενίσχυση του αντιευρωπαϊκού αισθήματος. Ακόμη και αν η παρούσα κυβέρνηση βγαίνει και δηλώνει ότι «αυτό που ζούμε είναι πόλεμος», η εσωτερική ασφάλεια γίνεται πολύ πιο αυστηρή, τα σύνορα κλείσουν και η όλη συζήτηση γύρω από την ασφάλεια καθησυχάσει ένα μέρος του κόσμου, η ακροδεξιά σίγουρα θα ανεβάσει τους τόνους κατά τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Σένγκεν, της ελεύθερης κίνησης των ευρωπαίων πολιτών και των προσφυγικών ρευμάτων. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ταυτόχρονα μια επιχείρηση στιγματισμού της μουσουλμανικής κουλτούρας και θρησκείας.»
Read 650 times