Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 02:00

Δημήτρης Κανέλλης: δημιουργεί το "Facebook των φοιτητών"

Written by
"Η ιδέα είναι να αντικαταστήσουμε τα groups του Facebook για τους φοιτητές. Ό,τι αφορά τις φοιτητικές υποχρεώσεις θέλουμε στο μέλλον να μπορεί να γίνεται μέσα από την εφαρμογή μας..."

Ο 26χρονος Δημήτρης Κανέλλης είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και δημιούργησε, μαζί με μια παρέα φίλων του, το studdle, μια εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα που στην πλήρη ανάπτυξή του, θα δίνει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένας φοιτητής, σε όποια σχολή και αν φοιτά στην Ελλάδα.

-Ακόμη και σε ιδιωτικά κολέγια;

"Ναι, ακόμη και σε ιδιωτικά κολέγια και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Το BCA μας προσέγγισε και θέλει να ενταχθεί. Μέχρι στιγμής καλύπτουμε όλες τις σχολές της Αθήνας. Αριστοτέλειο και πανεπιστήμιο Μακεδονία, Πάτρα, Κρήτη και Ιωάννινα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 θα έχει καλυφθεί όλη η Ελλάδα."

Ένα campus στο κινητό
Το studdle είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που διατίθεται δωρεάν και ο φοιτητής έχει αμέσως στην οθόνη του ό,τι πληροφορία χρειάζεται για τις σπουδές του. Μαθήματα, καθηγητές και τα στοιχεία επικοινωνίας, συγγράμματα, ανακοινώσεις, ημερομηνίες εξεταστικής κ.τ.λ.



Η ιδέα ξεκίνησε όταν ο Δημήτρης ήταν φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ, στο τμήμα της πληροφορικής. Τότε είχε φτιάξει ένα πρωτότυπο της εφαρμογής που είχε πληροφορίες μόνο για την ΑΣΟΕΕ. Γρήγορα είδε ότι να το χρησιμοποιούν πολλοί από τη σχολή του, είχε ζήτηση και από άλλες σχολές οπότε διαπίστωσε πως υπάρχει ένα κενό το οποίο η εφαρμογή του σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορούσε να το καλύψει. Είπε την ιδέα στα υπόλοιπα παιδιά και ένωσε την ομάδα.

Το να συγκεντρώσεις στοιχεία από όλες τις σχολές και να τις διαθέσεις με ένα άκρως λειτουργικό τρόπο στους φοιτητές δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί πολλές ώρες δουλειάς. "Το δύσκολο κομμάτι της λειτουργίας της εφαρμογής είναι η διαχείριση του περιεχομένου από τα πανεπιστήμια και σύντομα θα υπάρξει λειτουργία ώστε οι ανακοινώσεις των πανεπιστήμιων να εμφανίζονται απευθείας μέσα από την πλατφόρμα του studdle" μας λέει ο Δημήτρης.

Την ομάδα του studdle συμπληρώνουν οι Αποστόλης Σταματιάδης ο οποίος έχει την ευθύνη της λειτουργίας της εφαρμογής και το business plan, o Δημήτρης Τσιγουρής που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία σε συσκευές Android, ο Αντώνης Κορκοφίγκας υπεύθυνος για τις συσκευές iOS, o Γιώργος Μαυρομάτης, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, και η Χρύσα Κοκώση νομική σύμβουλος για ό,τι έχει να κάνει με δικαιώματα.

Νεανική επιχειρηματικότητα
-Στην ουσία είσαστε νέοι επιχειρηματίες. Έχετε αξιοποιήσει την εφαρμογή σας για να βγάλετε χρήματα; ρωτάμε τον Δημήτρη.

-Προς το παρόν όχι. Μόνο βάζουμε και φυσικά ξοδεύουμε ατέλειωτες εργατοώρες για να μπορέσουμε να τη φέρουμε στο σημείο που την έχουμε φέρει. Όμως πιστεύουμε ότι σύντομα θα έρθουν και προτάσεις για χορηγίες και διαφημίσεις. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο target group που κάθε διαφημιστική θα ήθελε να το έχει.

-Και αν σας προτείνουν να την αγοράσουν;

-Δεν είναι στις προθέσεις μας να ξεπουλήσουμε το studdle. Αλλά αν γίνει μια καλή προσφορά το συζητάμε. Αν γίνει αυτό θα μιλάμε άλλωστε για πραγματικό success story.

To studdle λειτουργεί ήδη εννέα μήνες και πάει πάρα πολύ καλά. Μέσα στους 9 αυτούς μήνες έχει 30.000 χρήστες, από τους οποίους πάνω από τους μισούς είναι ενεργοί. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, κατά μέσο όρο οι χρήστες μπαίνουν στην εφαρμογή για περίπου ένα λεπτό, χρόνος που αυξάνει σε δύο με τέσσερα λεπτά σε περιόδους εξεταστικής.

Η ομάδα σχεδιάζει να προσθέσει νέες λειτουργίες στην εφαρμογή, όπως στατιστικά για τη βαθμολογία, αναλύσεις για βαθμό δυσκολίας των μαθημάτων, ή για ποιά συγγράμματα προτιμούν οι φοιτητές. Ήδη ετοιμάζουν και άλλες εφαρμογές με ευρύτερο πεδίο χρηστών και μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι διαθέσιμες για τους χρήστες.

-Τι λένε οι γονείς σας που βλέπουν την εξέλιξή σας;

-Είναι μικτές οι αντιδράσεις. Ακούμε από "μπράβο και συνεχίστε" μέχρι '"χαραμίζεστε στην Ελλάδα".
Τα τελευταία χρόνια πολλά νέα παιδιά με δημιουργικότητα και καινοτόμες ιδέες έφυγαν από την Ελλάδα αναζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό αλλά ο Δημήτρης μαζί με τον Αντώνη και τη Χρύσα είναι αποφασισμένοι να μείνουν και να "το παλέψουν" στην Ελλάδα.

Άλλωστε αυτό που κάνουν έχει προοπτική να γίνει πολύ μεγάλο και τα παιδιά είναι μόλις στην αρχή.
Read 784 times