Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011 03:00

Ρουμπίνο Ρομέο Σαλμόνι. Η ζωή είναι ωραία έτσι κι αλλιώς

Written by

Όσοι έχουν δει την ταινία «Η ζωή είναι ωραία» θα θυμούνται την ανεπανάληπτη ερμηνεία του Ρομπέρτο Μπενίνι που του χάρισε το Όσκαρ καλύτερου πρώτου αντρικού ρόλου. Λίγοι πάντως γνωρίζουν ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν βασισμένος στην αληθινή ιστορία του Ρουμπίνο Ρομέο Σαλμόνι, που επέζησε του κολαστηρίου του Άουσβιτς και κατέγραψε την εμπειρία του .
Ο εμπνευστής του «Η ζωή είναι ωραία» έφυγε προχθές από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών. Ο Σαλμόνι ήταν ένα από τους λίγους Ιταλούς εβραϊκής καταγωγής που γύρισαν ζωντανοί από τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων των Ναζί. Οι δύο αδερφοί του που είχαν φυλακιστεί μαζί του δεν στάθηκαν τυχεροί.

 Ο Σαλμόνι συνελήφθη πρώτη φορά το 1943 αλλά κατόρθωσε να δραπετεύσει από το γκέτο της Ρώμης. Το 1944 συνελήφθη και πάλι αυτή τη φορά από την ιταλική φασιστική αστυνομία και με μια στάση στο στρατόπεδο του Φόσκολι στην Ιταλία, βρέθηκε στο Άουσβιτς. Υποχρεώθηκε σε καταναγκαστική εργασία και παρά τις δυσκολίες κατάφερε να επιζήσει μέχρι την απελευθέρωση ένα χρόνο αργότερα.

 Στο βιβλίο του «Τελικά, νίκησα τον Χίτλερ» ο Σαλμόνι κατέγραψε με γλαφυρό τρόπο την περιπέτειά του και χρόνια αργότερα το βιβλίο του έπεσε στα χέρια του Μπενίνι για να αποτελέσει έμπνευση για την ταινία του.
Για τον Σαλμόνι, η επιβίωσή του ήταν μια νίκη επί του ναζισμού. Στην ταινία «Η ζωή είναι ωραία» ο Μπενίνι παίζει το ρόλο ενός Ιταλοεβραίου του Γκουίντο, ο οποίος συλλαμβάνεται και βρίσκεται στο Αουσβίτς μαζί με τον γιό του Γκιόσουε. Καθ΄ όλη την παραμονή τους  ο Γκουίντο προσπαθεί να παρουσιάσει την περιπέτειά τους σαν ένα παιχνίδι για να μην καταλάβει ο Γκιόσουε την πραγματικότητα.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 12-07-2011 

Read 1170 times