Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 16:27

Ισορροπία τρόμου για το ρούβλι μετά την «μαύρη Τρίτη»

Written by
Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η Ρωσική κεντρική τράπεζα προσπαθεί να συγκρατήσει το ρούβλι με έκτακτες ενέσεις ρευστότητας, καθώς η ρωσική οικονομία μετά από χρόνια φλερτάρει με την ύφεση.
Η συνεχής πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι κυρώσεις τη Δύσης κατά της Ρωσίας αλλά και η απόφαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας φέτος να σταματήσει την εδώ και 20 χρόνια πολιτική παρεμβάσεων για σταθερή ισοτιμία, έχουν προκαλέσει έναν πόλεμο κερδοσκοπίας στο ρωσικό.

Αρχικά σήμερα το ρούβλι κέρδιζε μέχρι και 8,4% λόγω των παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας, για να υποχωρήσει στη συνέχεια μέχρι να εξανεμιστούν τελικά όλα τα κέρδη.
Την Τρίτη, το ρωσικό νόμισμα έφτασε να χάνει σχεδόν 19% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε αυξήσει το επιτόκιο στο 17%.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται για την αυριανή του ετήσια συνέντευξη τύπου σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην 15χρονη θητεία του ως πρόεδρος. Η οικονομική σταθερότητα της Ρωσίας, που αποτελεί και τη βάση για την υποστήριξη των Ρώσων στο πρόσωπό του έχει κλονιστεί, ενώ διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι έχει έρθει η ώρα για σημαντικές αποφάσεις που δεν θα είναι μόνο οικονομικές.

Το ρούβλι σήμερα Τετάρτη μέχρι το μεσημέρι υποχωρούσε 0,4% ενώ ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας κατέγραφε μικρή άνοδο μετά από εννέα πτωτικές συνεχόμενες συνεδριάσεις.
Ανώτατοι αξιωματούχοι στη Ρωσία παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι δύσκολη ενώ πριν από λίγο καιρό ο υπουργός οικονομικών της χώρας Αντόν Σιλουάνοφ είχε προειδοποιήσει ότι οι κυρώσεις και η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα κοστίσουν φέτος στην Ρωσία 130 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο το Κρεμλίνο καθώς η χώρα έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με την τιμή του πετρελαίου στα 80 δολάρια. Το πετρέλαιο έχει πέσει κάτω από το 60 δολάρια και δεν προβλέπεται σύντομα να ανακάμψει.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει το ρούβλι και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί άλλα 70 δισεκατομμύρια.

Όπως σημειώνει το Russia Today, η κεντρική τράπεζα αρνείται προς το παρόν να προχωρήσει σε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και προτιμά να παρακολουθεί την κατάσταση με τρόπο που δεν θα προκαλέσει πανικό και κυρίως να μην έχει πολιτικό κόστος.
Η διολίσθηση του ρωσικού νομίσματος έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή για την Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα με τη Δύση με βασικότερο αυτό της Ουκρανίας. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι οι πολιτικές συνέπειες της διολίσθησης του ρουβλίου είναι μεγαλύτερες από τις οικονομικές.

Ό,τι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν μέχρι τώρα οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στο θέμα της Ουκρανίας με τις πολιτικές πιέσεις αλλά και τις κυρώσεις ίσως τελικά επιτευχθεί μέσω της κρίσης που προκαλεί το πετρέλαιο.
Η κρίση δημιουργεί επιπλέον πιέσεις στον Πούτιν να κάνει συμβιβασμούς στο θέμα της Ουκρανίας. Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι ήταν μάλιστα αποκαλυπτικός προχθές λέγοντας ότι οι κυρώσεις θα αρθούν άμεσα, αν ο Πούτιν κάνει τα «απαραίτητα βήματα» στην Ουκρανία.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας μπορεί να διατείνεται ότι δεν θα επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά όπως σχολιάζει το Reuters φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτο. Φέτος και το 2015 αναμένεται να «κάνουν φτερά» από τη Ρωσία, περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια
Δημοσιεύιθηκε στο e-typos.com 17-12-2014
 
Read 1598 times