Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 03:00

Γιατί η Τουρκία ανοίγει τα σύνορά της στους Κούρδους μαχητές του Ιράκ;

Written by
Το Κομπάνι, η πολύπαθη κουρδική πόλη στη βόρειο Συρία που επί ένα μήνα βρισκόταν υπό την πολιορκία των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους δείχνει να αντέχει. Εκεί που όλα έδειχναν ότι θα γίνει η "Γκουέρνικα των Κούρδων" έγινε τελικά το "Κουρδικό Στάλινγκραντ".
Οι υπερασπιστές της πόλης, κυρίως μέλη του PYD που αποτελεί το παρακλάδι του PKK στη Συρία κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές με τη βοήθεια των αμερικανικών βομβαρδισμών.

Προς το παρόν ο κρυφός πόθος των Τούρκων, να δουν τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία αποδεκατισμένους και πρόσφυγες, δεν επιτυγχάνεται, γεγονός που υποχρεώνει την Άγκυρα σε αλλαγή στρατηγικής, όπως φάνηκε από την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα στους Πεσμεργκά μαχητές για να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους στη Συρία.

Με μία διπλωματική κίνηση η Άγκυρα προσπαθεί να κάνει μια συγκροτημένη αναδίπλωση στη ρητορική των προηγούμενων ημερών γεγονός που εκθέτει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .
Την Κυριακή ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει τους Κούρδους της Συρίας "τρομοκράτες" οι οποίοι δεν θα πρέπει να εξοπλιστούν ούτε από την Τουρκία, ούτε από τις ΗΠΑ.
Χθες όμως οι ΗΠΑ έκαναν ακριβώς αυτό που δεν ήθελε ο Ερντογάν, ρίχνοντας όπλα στο Κομπάνι. Προφανώς είχε προηγηθεί συμφωνία με την Τουρκία η οποία υποχρεώθηκε να υποχωρήσει.
Λίγες ώρες μετά η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα σύνορά της για τους Πεσμεργκά. Όπως σχολιάζει ο Μάρκ Λόουεν στο BBC, ο Ερντογάν θα κοιτάξει να χρησιμοποιήσει την κίνση αυτή σε δύο μέτωπα. Πρώτον να τον βοηθήσει να καταλαγιάσει η έξαρση που έχει προκαλέσει στο κουρδικό στοιχείο της Τουρκίας η μέχρι τώρα στάση της Άγκυρας, έξαρση που έχει αφήσει πίσω της σχεδόν σαράντα νεκρούς, και δεύτερον θα ικανοποιήσει τον Λευκό Οίκο καθώς αυτό είχε ζητήσει από τον Ερντογάν εξ αρχής.

Ο τουρκικός τύπος ανέφερε χθες πάντως ότι η Τουρκία κινήθηκε κατόπιν αιτήματος του ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί. Η Τουρκία έχει άριστές σχέσεις με τον Μπαρζανί και θα ήταν ευχής έργον γι αυτήν αν αναλάμβανε ο Μπαρζανί τον έλεγχο των Κούρδων της Συρίας. Όχι άμεσα βέβαια, αλλά με την επιρροή του.
Προτιμά να ελέγχουν το συριακό Κουρδιστάν οι Πεσμεργκά παρά το PKK και τα παρακλάδια του. Θα ήταν αφελές πάντως να εμπιστευτεί η Άγκυρα τους Κούρδους της Συρίας στον Μπαρζανί, αλλά προς το παρόν δεν έχει άλλη επιλογή.
Μεταξύ των τζιχαντιστών, του ΡΚΚ και των Πεσμεργά, οι τελευταίοι είναι η καλύτερη λύση. Για την ώρα...
Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 21-10-2014
 
Read 1336 times