Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014 03:00

Η Κίνα αντίβαρο, για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Written by
Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια από τότε που ο Μιχαήλ Γκορρμπατσόφ επισκέφτηκε την Κίνα του Ντένγκ Χσιάο Πινγκ για να γράψει τον επίλογο σε τουλάχιστον μια τριακονταετία παγωμένων διμερών σχέσεων. Τότε ο Γκορμπατσόφ ήταν ο άνθρωπος που άλλαζε τη Σοβιετική Ένωση και ο Ντένγκ ένας απομονωμένος ηγέτης που κινδύνευε να καταρρεύσει από το κίνημα της Τιεν Αν Μεν. Στην προ μερικών εβδομάδων επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Κίνα, οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι ο ηγέτης της νέας υπερδύναμης, ισχυρός και μεταρρυθμιστής και ο κ. Πούτιν κινδυνεύει να απομονωθεί από τη Δϋση.

Για τουλάχιστον μία δεκαετία, Κίνα και Ρωσία βρίσκονταν σε αδιάκοπες διαπραγματεύσεις για μια μεγάλη ενεργειακή συμφωνία. Τελικά φαίνεται ότι αυτό που χρειάζονταν και οι δύο πλευρές ώστε αυτές οι διαπραγματεύσεις να καρποφορήσουν ήταν λίγη πίεση. Για την Ρωσία αυτή η πίεση προήλθε από τη ρήξη με τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση μπορεί μην έχουν κάποιο ιδιαίτερο αντίκτυπο, όμως η Μόσχα θέλει να προλάβει πιθανές οικονομικές συνέπειες από μεγαλύτερη ρήξη. Έτσι η συμφωνία των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα 30 χρόνια στον τομέα της ενέργειας που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες, δίνει στον Βλαντιμίρ Πούτιν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις σημερινές και τις πιθανές μελλοντικές κυρώσεις και να κουνάει το δάχτυλο στην Ευρώπη λέγοντας της ότι δεν την έχει ανάγκη ως πελάτη.
Για την Κίνα η συμφωνία με τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας καθώς η χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων επιδιώκει διακαώς να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα και να αυξήσει τις ενεργειακές της πηγές, ειδικότερα τις καθαρές.

Το φυσικό αέριο είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της συμφωνίας και ακολουθούν μια σειρά από οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στις δύο οικονομίες όπως η κατασκευή ενός νέου αγωγού.. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή στην οποία θα πωλείται το φυσικό αέριο στην Κίνα είναι 350 δολάρια το κυβικό μέτρο αρκετά χαμηλότερη δηλαδή από την τιμή που πληρώνει η Ευρώπη
Οι Κινέζοι θέλουν αν επεκτείνουν την επιρροή τους στην Ασία και αυτός είναι ο λόγος που προωθούν τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού με τίτλο "Σύνοδος για τις σχέσεις και την εμπιστοσύνη στην Ασία". Πίσω βέβαια από την συμφωνία με τον Πούτιν υπάρχει και ένα ακόμη λόγος που το Πεκίνο θέλει να προσεγγίσει τη Μόσχα και να έχει καλές σχέσεις μαζί της. Σήμερα το 80% των εισαγωγών αερίου στην Κίνα γίνονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Με την πατερναλιστική πολιτική που ακολουθεί ο Πούτιν απέναντι στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες - όπως έδειξε η Ουκρανία αλλά και η Ευρασιατική Τελωνιακή Ένωση- σε μερικά χρόνια ίσως οι συμφωνίες για εισαγωγή αερίου από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες να "κάνουν μια στάση" στη Μόσχα.

Από τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης στην Ουκρανία, η Ρωσία κινήθηκε πολύ επιθετικά στο πεδίο της οικονομικής διπλωματίας κάνοντας κινήσεις για την ενίσχυση της συνόδου των χωρών της Κασπίας. Οι χώρες τις Κασπίας έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να βρουν ένα κοινό τόπο για το μοίρασμα της λίμνης αλλά στην επόμενη σύνοδο το Φθινόπωρο το ζήτημα θα τεθεί επιτακτικά. Η προσέγγιση της Κίνας ήταν κάτι το αναμενόμενο για τους διεθνείς αναλυτές που επεσήμαναν ότι οι συνέπειες της διατάραξης των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρώπη θα είναι μεγαλύτερες για την Ευρώπη παρά για τη Μόσχα.

Μπορεί ωστόσο η Κίνα να είναι η μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας με ετήσιο όγκο εμπορίου 90 δισεκατομμύρια δολάρια ωστόσο για την Κίνα η Ρωσία δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Προς το παρόν στο περιθώριο των επαφών γίνονται συζητήσεις για επέκταση της συνεργασίας. Στο πρόσφατο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κινεζικής κυβέρνησης Λι Γιουαντσάο αποκάλυψε ότι οι δύο χώρες συζητούν το ενδεχόμενο δημιουργία κοινής οικονομικής ζώνης στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας.Η πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας Κίνας περιλαμβάνει ακόμη επενδύσεις 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις υποδομές και επαφές με επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας που είναι έτοιμες να επενδύσουν στη ρωσική οικονομία αν προσκληθούν. Ο Γιουαντσάο είπε ανοιχτά στην Σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης ότι έχει υπόψη του πάνω από 50 κινεζικές εταιρίες που είναι έτοιμες να αντικαταστήσουν εταιρίες όπως οι Siemens, BASF, Bayer, Alstom αν αυτές αποσυρθούν από τη Ρωσία σε περίπτωση που επιβληθούν νέες κυρώσεις. 
Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 15-6-2014





 
Read 1126 times