Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 01 Ιουνίου 2014 03:00

Ο Πούτιν κοιτά προς Κίνα και Κεντρική Ασία

Written by
Η ουκρανική κρίση υποχρεώνει τη Ρωσία να σκεφτεί ξανά τις εμπορικές της σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τους τελευταίους δύο μήνες μόνο, η Μόσχα έχει προχωρήσει σε τρεις σημαντικές κινήσεις που καταδεικνύουν την απόφασή της να στραφεί περισσότερο προς την Κίνα και την κεντρική Ασία η οποία αποτελούσε ανέκαθεν τον ζωτικό της χώρο.
Στόχος η δημιουργία νέων γεωπολιτικών συμμαχιών αλλά κυρίως η απεξάρτησή της από τη Ευρώπη ως πελάτη για το φυσικό αέριό της.
Αυτή την εβδμάδα υπεγράφη η τελική συμφωνία για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση στην οποία συμμετέχουν εκτός από τη Ρωσία το Καζακστάν και η Λευκορωσία.
Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2015 και φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ρωσία, Καζακστάν και Λευκορωσία μαζί, έχουν 170 εκατομμύρια κατοίκους και ΑΕΠ που αγγίζει τα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι πολίτες των τριών χωρών θα έχουν τη δυνατότητα στο εξής να εργάζονται όπου θέλουν χωρίς να χρειάζονται άδεια εργασίας. Τα τρία τελευταία χρόνια που οι τρεις χώρες είχαν τελωνιακή ένωση το μεταξύ του εμπόριο αυξήθηκε κατά 50%.
Σύντομα η ένωση αυτή τα διευρυνθεί με τη συμμέτοχή της Αρμενίας και του Κιργιστάν.
Την περασμένη εβδομάδα η ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη στην Κίνα όπου υπέγραψε συμφωνία πώλησης αερίου στο Πεκίνο 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα 30 χρόνια. Πρόκειται για συμφωνία με τεράστια γεωπολιτική συμμαχία για την οποία οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν τουλάχιστον μία δεκαετία. Τέλος η Ρωσία ασκεί πιέσεις για την αναβίωση της συνόδου των χωρών της Κασπίας Οι χώρες τις Κασπίας έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να βρουν ένα κοινό τόπο για το μοίρασμα της λίμνης που διαθέτει τεράστια αποθέματα αερίου αλλά στην επόμενη σύνοδο το Φθινόπωρο το ζήτημα θα τεθεί επιτακτικά.
Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 1-6-2014
 
Read 1305 times