Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013 03:00

Ψωνίζουν παιδιά από το Yahoo και από το Facebook

Written by
Ο Tοντ και η Μελίσα Πουσάλα ένα ζευγάρι από τις ΗΠΑ, πριν από χρόνια υιοθέτησαν την Κίτα, ένα 14χρονο κορίτσι από τη Λιβερία. Ο προβληματικός χαρακτήρας του κοριτσιού κούρασε τους θετούς γονείς οι οποίοι αποφάσισαν μετά από δύο χρόνια να βρούν νέους γονείς για την Κίτα, βάζοντας μια αγγελία στο ιντερνετ.
Η Νικόλ και ο Κάλβιν, ένα ζευγάρι από το Ιλινόις ανταποκρίθηκαν λέγοντας ότι μπορούν να χειριστούν το παιδί, παρά τα προβλήματα που έχει. Έτσι η Κίτα άλλαξε γονείς με ένα απλό συμφωνητικό, χωρίς παρουσία δικηγόρου ή κοινωνικού λειτουργού. Στην Μελίσα και τον Τόντ, η Νικόλ και ο Κάλβιν φάνηκαν σοβαροί και αξιοπρεπείς.
Αν όμως το είχαν ψάξει λίγο παραπάνω, θα μάθαιναν ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του Ιλινόις είχαν πάρει τα βιολογικά τους παιδιά πριν από χρόνια επειδή τους ασκούσαν βία. Χρόνια μετά η Κίτα θα αποκαλύψει ότι την πρώτη νύχτα στο καινούργιο της σπίτι οι νέοι γονείς της είπαν να πάει να ξαπλώσει μαζί τους στο κρεβάτι... Μετά από μερικές μέρες ο ζευγάρι σταμάτησε να απαντά στα τηλεφωνήματα του Τοντ και της Μελίσα, καθώς είχαν φορτώσει τα πράγματά τους και είχαν φύγει προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η ιστορία της Κίτα είναι μόνο μία από τις δεκάδες περιπτώσεις τραγικής κατάληξης υιοθεσίας παιδιού στις ΗΠΑ από το εξωτερικό, οι οποίες γίνονται χωρίς έλεγχο και χωρίς παρουσία υπαλλήλων του κρατικού μηχανισμού.
"Μέσα από το yahoo και από το Facebook , ανεπιθύμητα παιδιά αλλάζουν χέρια σε μια εντελώς παράνομη αγορά" σημειώνει το Reuters σε μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε στις ΗΠΑ. Η πρακτική αποκαλείται "ιδιωτική μετεγκατάσταση" όπως ακριβώς ονομάζεται και η αντίστοιχη πρακτική για τα κατοικίδια ζώα.

Μια γυναίκα από την Νεμπράσκα παραχωρεί τον 11χρον γιό της τον οποίο υιοθέτησε πριν ένα χρόνο γράφοντας τα εξής: "Ντρέπομαι αλλά πραγματικά το μισούμε αυτό το παιδί" . Ένας άλλος γονιός γράφει: "Υιοθετήσαμε ένα 8χρονο κοριτσάκι από την Κίνα... δυστυχώς. Διαδώστε το μήπως κάποιος ενδιαφέρεται να την υιοθετήσει." Αυτές είναι μόνο μερικές από τις 5.029 αγγελίες στο ιντερνετ που κατέγραψε και ανέλυσε η έρευνα του Reuters σε μία περίοδο πέντε χρόνων, σε μία σχετική ομάδα που είχε φτιαχτεί στο yahoo.
Κατά μέσο όρο ένα παιδί την εβδομάδα έβγαινε σε αγγελία για "μετεγκατάσταση" τα περισσότερα ήταν ηλικίας από 6 έως 14 χρονών και είχαν υιοθετηθεί από το εξωτερικό, κυρίως από Ρωσία, Κίνα, Αιθιοπία, και Ουκρανία. Το Yahoo μόλις πληροφορήθηκε για την έρευνα του Reuters έκλεισε αμέσως την υπηρεσία λέγοντας ότι η δραστηριότητα της ομάδας παραβιάζει τους όρους της υπηρεσίας. Αντίθετα στο Facebook διατηρεί τη σελίδα "Way Stations of Love" ανοιχτή, λέγοντας ότι χρησιμοποιείται για κάθε είδους επικοινωνία.
Το Reuters διαπίστωσε ότι πολλά από τα παιδιά που "μετεγκαταστάθηκαν" έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης ή σεξουαλικής κακοποίησης από τους νέους τους γονείς ή τα αδέρφια τους
Το να παραχωρήσει ένα υιοθετημένο παιδί σε νέους γονείς κάποιος στην Αμερική είναι πολύ εύκολο. Χρειάζεται μόνο η βεβαίωση ενός δικηγόρου. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η ευελιξία είναι πολύ θετική και ευεργετική για το παιδί. Όπως με την ταχύτατη διάδοση του Ιντερνετ οι γονείς βρίσκουν εντελώς αγνώστους ανθρώπους για τους οποίους δεν γνωρίζουν τίποτα όσων αφορά την συμπεριφορά τους και το ιστορικό τους.
Τα παιδιά που υιοθετούνται στις ΗΠΑ από ξένες χώρες είναι πιθανότερο να καταλήξουν σε διαφορετικό σπίτι από το αρχικό τους. Το 70% των παιδιών που βγήκαν σε αγγελία στο Υahoo είναι από το εξωτερικό. Από το 1990 οι Αμερικανοί έχουν υιοθετήσει 243.000 παιδιά και υπολογίζεται ότι 24.000 από αυτά δεν ζουν πλέον με τους γονείς που τα έφεραν στις ΗΠΑ.
Η αποτυχία των Αμερικανικών Αρχών να παρακολουθήσουν την πορεία παιδιών από το εξωτερικό προκάλεσαν τις αντιδράσεις ξένων κυβερνήσεων, με τη Ρωσία να απαγορεύει πλέον τις υιοθεσίες παιδιών από αμερικανούς, και τις Κίνα και Γουατεμάλα να κάνουν πολύπλοκή την όλη διαδικασία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση των υιοθεσιών από τρίτες χώρες κάνοντας περισσότερο ελκυστική την ανταλλαγή παιδιών μέσω διαδικτύου καταλήγει το Reuters.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα κάνοντας κλικ εδώ
Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακης 22-9-2013
 
Read 1524 times