Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013 02:00

FEMEN. "Σεξτρεμισμός" και σπόνσορες

Written by
Το άκουσμα και μόνο τους ονόματός τους, σκορπά χαμόγελα στα αντρικά πρόσωπα.
Ο φεμινιστικός ακτιβισμός μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός αν χρησιμοποιεί για όπλο του πρωτίστως μια ντουζίνα γυναικεία νεανικά στήθια.
Ούτε καν οι πουριτανοί δεν μπορούν να αντέξουν στον πειρασμό να ρίξουν μια κλεφτή ματιά στα ξανθά κορίτσια της FEMEN που γδύνονται δημόσια ουρλιάζοντας συνθήματα για τη γυναικεία χειραφέτηση.
Τι γίνεται όμως όταν τα συνθήματα γίνονται πολιτικά; Έχουν στόχο την εκκλησία; Χτυπούν τη Ρωσία και τον Βλαδιμίρ Πούτιν; Όταν η μικρή φεμινιστική ομάδα αρχίζει να ταξιδεύει στην Ευρώπη να επεκτείνει και να ανοίγει γραφεία στο Παρίσι; Που βρίσκει τα λεφτά για να κάνει «σεξτρεμισμό» όπως αποκαλούν τη δράση της οργάνωσης τα μέλη της;

Η ιστορία των Femen, της ουκρανικής φεμινιστικής οργάνωσης ξεκινά το 2008, με τις πρώτες γυμνόστηθες εμφανίσεις των ξανθών κοριτσιών στο Κίεβο.
Κύριο σύνθημα τους, «να σταματήσει να είναι η Ουκρανία, το πορνείο της Ευρώπης».
Το σύνθημά τους, κατά γενική ομολογία, είχε βάση. Η Ουκρανία ζούσε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που προκαλούσαν μαζική μετανάστευση και φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Η Δύση κατακλείστηκε από Ουκρανές ιερόδουλες και η Ουκρανία έγινε ο νούμερο ένα προορισμός για σεξοτουρισμό στην Ευρώπη.

Η Άννα Χούτσολ με τις φίλες της εγκατέλειψαν τη γενέτειρα τους το Χλεμίνσκι Ομπλάστ για το Κίεβο το 2007. Ή Άννα είχε σπουδάσει κοινωνιολογία και είχε επηρεαστεί από τις ιδέες του Φρίντριχ Ένγκελς και του Αύγουστου Μπέμπελ.
Αφού εργάστηκε για ένα διάστημα στις «σόου μπίζνες» ίδρυσε τις Femen και με τις φίλες της έκαναν τις πρώτες δημόσιες διαμαρτυρίες κατά του σεξοτουρισμού, ντυμένες ως ιερόδουλες.
Η κίνηση πήρε αμέσως δημοσιότητα και ο τρόπος διαμαρτυρίας των κοριτσιών τράβηξε πάνω του τις κάμερες. Σύμφωνα με επίσημες μελέτες μίας στις οκτώ γυναίκες στην Ουκρανία εκπορνεύεται με το ποσοστό να είναι αρκετά υψηλότερο στο Κίεβο. Στο Κίεβο το 60% από αυτές είναι φοιτήτριες πανεπιστημίου. Το μαύρο χρήμα που διακινείται στην πορνεία υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εικόνα της Ουκρανής πόρνης ή γενικότερα της «εύκολης» γυναίκaς έχει περάσει στην κοινωνία της χώρας. Μέχρι και ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν κρατήθηκε και όταν η Ουκρανία μαζί με την Πολωνία κέρδισαν τη διοργάνωση του Euro 2012 κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί την Ουκρανία για «να χαρεί τις ωραίες γυναίκες της».
Από τότε οι Femen επεκτάθηκαν και απέκτησαν πολλά νέα μέλη. Όσο όμως επεκτείνονταν και τραβούσαν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο αυξάνοντας τα ερωτηματικά για τους σκοπούς τους και τη χρηματοδότησή τους.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η οργάνωση άνοιξε γραφεία στο Παρίσι με ενοίκιο αρκετές χιλιάδες δολάρια, ενώ παράλληλα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σενάρια για τους πιθανούς χρηματοδότες.
Δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού της Ουκρανίας 1+1 κατάφερε να εισχωρήσει στις τάξεις της οργάνωσης ως ακτιβίστρια και μάλιστα πήρε μέρος στην διαμαρτυρία που έγινε σε μουσουλμανική συνοικία στο Παρίσι.
Η δημοσιογράφος περιγράφει τη σκηνή λέγοντας ότι ο μόνος λόγος που δεν τους επιτέθηκε ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος ήταν γιατί βρίσκονταν εκεί οι κάμερες. Επιπλέoν το ταξίδι ήταν πληρωμένο από την οργάνωση και η κάθε κοπέλα είχε για τα έξοδά της χίλια δολάρια την ημέρα. Διαπίστωσε επίσης ότι τα μέλη των Femen παίρνουν μισθό χίλια δολάρια τον μήνα (τρείς φορές υψηλότερο από τον μέσο μισθό στην Ουκρανία). Η δημοσιογράφος έδειξε ως πιθανούς χρηματοδότες της τρία άτομα που επισκέπτονταν συχνά την οργάνωση: Έναν Γερμανό πολυεκατομμυριούχο, μια γερμανίδα επιχειρηματία και ένα Αμερικανό.
Ο Αμερικανός, σύμφωνα με ρωσικές εφημερίδες είναι ο Τζέντ Σάντεν, εβραικής καταγωγής που εκδίδει στην Ουκρανία την αγγλόφωνη εφημερίδα Kiev Post. H ιστοσελίδα «Η φωνή της Ρωσίας» σε παλαιότερο άρθρο της χαρακτηρίζει τον Σάντεν «φιλοδυτικό που έχει μακρά ιστορία στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και που είχε χαρακτηριστεί κάποια στιγμή persona non grata». Η ίδια ιστοσελίδα μάλιστα συνδέει την δράση των Femen με αυτή των Pussy Riot, του γυναικείου ρωσικού συγκροτήματος πάνκ τρία μέλη των οποίου βρίσκονται στη φυλακή για βεβήλωση ναού.
To επεισόδιο στη διαμάχη θα διαδραματίσει στο δικαστήριο καθώς οι Femen απέρριψαν όλες της εικασίες της δημοσιογράφου του ουκρανικού καναλιού και έχουν προχωρήσει σε αγωγή κατά του σταθμού καλώντας τον να αποδείξει όσα υποστηρίζει στο ρεπορτάζ του.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 10-3-2013

Read 1148 times