Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 09 Απριλίου 2012 03:00

Απέτυχαν τα μνημόνια παντού

Written by

Με βαρέλι χωρίς πάτο μοιάζει η πολιτική των μνημονίων στην ευρωζώνη ενώ ορατή είναι πλέον η αμηχανία των αγορών για την πορεία της οικονομίας στην Ισπανία. Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται διαρκώς τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο που τοποθετούν την Ισπανία στην εξώπορτα του ΔΝΤ για να συμπληρωθεί το καρέ  των PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) που θα έχουν μπει σε τροχιά μνημονίου.
Αυτές τις ημέρες η Πορτογαλία κλείνει ένα χρόνο στο μηχανισμό στήριξης με εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας και τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.
Τα 78 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πάρει από την τρόικα η Πορτογαλία μπορεί να εγγυώνται τη σταθερότητα της αλλά δεν έχουν αποδώσει στο παραμικρό για την αναθέρμανση της οικονομίας της.
Τουλάχιστον Ουάσιγκτον και Βρυξέλες δεν έχουν να ανησυχούν για πιθανή διατάραξη του προγράμματος λιτότητας αφού η κυβέρνηση Κοέλιο έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή του και οι εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια, εκτός απροόπτου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου EFE, σε αυτόν τον ένα χρόνο μνημονίου στην Πορτογαλία έχουν χαθεί 100.000 θέσεις εργασίας και για το 2012 η πρόβλεψη είναι να χάσουν τη δουλειά τους άλλες 40.000 εργαζόμενοι.
Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν καταβαραθρωθεί, το ΑΕΠ υποχώρησε το 2011 κατά 1,6% και η πρόβλεψη για το 2012 κάνει λόγο για ύφεση 3,2%.
Η ανεργία ξεπερνά το 14,2% και θα αυξηθεί περαιτέρω ενώ το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει, σύμφωνα και με προβλέψεις του ΔΝΤ να αυξάνεται μέχρι το 2013 ξεπερνώντας το 115% του ΑΕΠ. Σήμερα βρίσκεται στο 107% του ΑΕΠ  
Ο κίνδυνος για την Πορτογαλία είναι να βαθύνει πέρα των προβλέψεων η ύφεση λόγω τη γενικότερης κατάσταση στην Ευρώπη και ο φόβος αυτός κάνει τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η χώρα ίσως βρεθεί σύντομα στην ανάγκη να ζητήσει κει δεύτερο πακέτο βοήθειας όπως η Ελλάδα. Την πιθανότητα εκτροχιασμού των προβλέψεων την φοβάται σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις και το ΔΝΤ. Με την οικονομία να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση το ΔΝΤ θα πρέπει μάλλον να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του ότι η χώρα θα ξαναβγεί στις αγορές το 2013. Θα πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο επιτόκιο των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων βρίσκεται στο 12% πέντε μονάδες ψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό που καθιστά αδύνατο το δανεισμό από τις αγορές.
 Την ίδια στιγμή  οι περικοπές στους μισθούς και η αύξηση μιας σειράς φόρων και του ΦΠΑ έχουν επιφέρει σημαντικό χτύπημα στην κατανάλωση που επιδεινώνει την ύφεση.
Τέλος, 150.000 Πορτογάλοι και μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς υψηλού επιπέδου μόρφωσης, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ενώ σημαντική μείωση εμφανίζει και ο αριθμός των  μεταναστών.

Παραπαίει και η Ισπανία

«Η Ισπανία αποκαλύπτει τις τρύπες στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την κρίση» ήταν αυτή την εβδομάδα ο τίτλος ανάλυσης του Reuters για την οικονομία της χώρας, σημειώνοντας ότι η Μαδρίτη εμφανίζεται ανίκανη να ελέγξει το έλλειμμά που έκλεισε 2,5 μονάδες ψηλότερα από τον στόχο. Εκτός από τον εκτροχιασμό του ελλείμματος η ανεργία ξεπερνά το 23%, το τραπεζικό σύστημα είναι ιδιαίτερα εύθραυστο και η ύφεση επιστρέφει. Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας που θα βαθύνει την ύφεση.
Από την αρχή του χρόνο 1200 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους κάθε μέρα και  προβλέψεις κάνουν λόγο για ανεργία 24,3% στο τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή το χρέος αγγίζει το 80% του ΑΕΠ από 68,5% ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο Ισπανός υπουργός οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος τόνισε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια αλλά το όλο σκηνικό δημιουργεί μια αίσθηση deja vu θυμίζοντας τα όσα προηγήθηκαν σε Ελλάδα Πορτογαλία και Ιρλανδία πριν τα μνημόνια. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι το κόστος δανεισμού με 10ετή ομόλογα έφτασε την περασμένη εβδομάδα στο 6% για πρώτη φορά μετά το Δεκέμβριο γεγονός που αποτυπώνει την ανασφάλεια των αγορών για τα αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 09-04-12 

Read 1601 times