Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013 02:00

Η Λιβύη στο χείλος μιας νέας εξέγερης

Written by
H Αραβική Άνοιξη άρχισε να ανθίζει και πάλι έγραφε ο διεθνής τύπος την εβδομάδα που πέρασε. Μετά την Αίγυπτο πήρε σειρά η Τυνησία αλλά ο μεγαλύτερος φόβος είναι τώρα μη φτάσει το φυτίλι τις εξέγερσης στη Λιβύη, καθώς για το πρώην «βασίλειο» του Καντάφι υπάρχει μια σημαντική διαφορά: 
Οι πολίτες έχουν ακόμη τα όπλα στα σπίτια τους και ο στρατός είναι κατακερματισμένος και ημιαυτόνομος.
Σήμερα κλείνουν δύο χρόνια από την εξέγερση που ανέτρεψε τον Καντάφι και οι Λίβυοι αισθάνονται ότι οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν.
Στην Τρίπολι και σε άλλες πόλεις κυκλοφόρησαν φέιγ βολάν που καλούσαν τον κόσμο σε εξέγερση ενώ εδώ και ημέρες στη Βεγγάζη έχουν εξαφανιστεί όλοι οι ξένοι υπήκοοι.
Επιπλέον η κυβέρνηση υπό το φόβο εκτεταμένων επεισοδίων έκλεισε για πέντε ημέρες τα σύνορα με την Αίγυπτο και την Τυνησία ενώ κάποιες ξένες αεροπορικές εταιρίες ακύρωσαν τις πτήσεις τους.
Οι διαδηλώσεις είναι συχνές και τα συνθήματα είναι σχεδόν τα ίδια που ακούγονταν και πριν από δύο χρόνια λίγο πριν πέσει ο Καντάφι.
Ο κόσμος μεταξύ άλλων ζητεί να αποκλειστούν από τα δημόσια αξιώματα οι άνθρωποι του παλαιού καθεστώτος, να αφοπλιστούν οι ένοπλες ομάδες και να αναβαθμιστεί το σύστημα ανώτερης εκπαίδευσης
Το ζήτημα της ασφάλειας είναι το σοβαρότερο που απασχολεί αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση. Υπάρχουν τουλάχιστον 200 κατίμπες (τάγματα στρατού, ή και συντάγματα) οι οποίες είναι αυτοδιοικούμενες. Δεν λαμβάνουν εντολές από μια κεντρική διοίκηση, ελέγχουν ολόκληρες περιοχές για τις οποίες έχουν την ευθύνη της ασφάλειας και συχνά παίζουν τον ρόλο της αστυνομίας.
Οι κατίμπες έχουν εντάξει στους κόλπους τους πολλούς εθελοντές από την εποχή της επανάστασης. Για τα επόμενα δύο χρόνια οι κατίμπες θα παραμείνουν ως έχουν και μετά όσοι εθελοντές θελήσουν θα μπορούν να γίνουν μόνιμοι στο στρατό ή να επιστέψουν στην πολιτική ζωή. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει ελέγξει πλήρως το στρατό.
Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι ισχυροποίηση του ισλαμικού εξτρεμισμού ιδιαίτερα στην ανατολική Λιβύη με επίκεντρο τη Βεγγάζη και την πόλη Ντέρνα. Τούς τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί πολλά επεισόδια με επιθέσεις κατά αστυνομικών και στρατιωτών από ισλαμικές ομάδες, οι οποίες υποστηρίζουν την ιδέα του ομοσπονδιακού κράτους. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική λόγω της κρίσης στο Μάλι και στη νότιο Αλγερία. Δυτικοί και Λίβυοι αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους εκατοντάδες ισλαμιστές ενόπλους που περνούν τα «τρύπια» σύνορα της Λιβύης και βρίσκουν καταφύγιο στα στρατόπεδα που έχουν φτιάξει Λίβυοι ισλαμιστές. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Washington Times, αμερικανικά drones (μη επανδρωμένα αεροπλάνα) παρακολουθούν τις κινήσεις των ισλαμιστών που μπαίνουν στη Λιβύη καθ’ όλη την πορεία τους μέχρι τις ανατολικές περιοχές. Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την κυβέρνηση η οποία επείγεται να θέσει υπό τον έλεγχο της το στρατό. Δε είναι τυχαίο ότι ο νέος προϋπολογισμός που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία της χώρας, προβλέπει 10% των δαπανών για τον στρατό.
Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 17-2-2013

Read 1391 times