Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 02:00

Ο Μπερσάνι αφύπνισε τον Μπερλουσκόνι

Written by

lagazzettadiviareggio.it«Ράβει κουστούμι» για πρωθυπουργός ο Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι μετά την άνετη επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Ο βετεράνος πολιτικός –πρώην κομουνιστής που πέρασε στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο – επικράτησε άνετα του αντιπάλου του Ματέο Ρέντζι και θα πρέπει τώρα εκτός του να κερδίσει τις εκλογές, να πείσει τις αγορές ότι δεν θα σύρει την Ιταλία υπερβολικά προς τα αριστερά  και ότι θα συνεχίσει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις μείωσης τους χρέους.

Με όρους Ελλάδας, θα λέγαμε ότι η επικράτηση του Μπερσάνι ήταν νίκη του βαθέως μηχανισμού της κεντροαριστεράς και των ισχυρών δελφίνων του κόμματος, απέναντι σε έναν Ρέντζι που εξέφραζε μια πιο φιλελεύθερη και φιλική προς τις αγορές πολιτική γραμμή.

Οι εσωκομματικές εκλογές στο Δημοκρατικό Κόμμα (PD)- για τις οποίες επέμενε ο Μπερσάνι- μπορεί να του έδωσαν την ανανέωση της εντολής που χρειαζόταν , του αφήνουν όμως στα χέρια ένα κόμμα διχασμένο, με το 40% να εκφράζει μια πιο φιλελεύθερη-δεξιά γραμμή. Ο Μπερσάνι ως «παλιά καραβάνα» στην πολιτική έπαιξε σωστά το παιχνίδι των συμμαχιών και κέρδισε.

Έχοντας απέναντι του το αριστερό και αντιευρωπαϊκό κόμμα του Μπέπε Γκρίλο-στον οποίο μάλιστα οι δημοσκοπήσεις δίνουν 18% αν γίνονταν σήμερα εκλογές- ο Μπερσάνι επέλεξε να παίξει με τα αριστερά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων. Επιπλέον κινητοποίησε τον μηχανισμό που ελέγχει μέσα στο κόμμα ώστε να έρθει σε συμφωνία με τον ηγέτη του αριστερού κόμματος Οικολογία και Ελευθερία (με το οποίο συνεργάζεται το PD) , Νίκι Βέντολα, για να κερδίσει του ψηφοφόρους του. Αυτό το αριστερό προφίλ που επιμελώς καλλιέργησε ο Μπερσάνι ασφαλώς δεν τον κάνει και αριστερό, ούτε περιμένει κανείς να έρθει σε ρήξη με το επιχειρηματικό κατεστημένο και τις Βρυξέλλες.

O Μπερσάνι έχει δηλώσει ότι θα μείνει προσκολλημένος στις μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε τροχιά η κυβέρνηση Μόντι, στις οποίες όμως θα προσθέσει μέτρα για την ανάπτυξη, την μείωση της ανεργίας και την ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι οι πρωτοβουλίες αυτές παραμένουν κάθε άλλο παρά ξεκάθαρες. Η νίκη Μπερσάνι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην κεντροδεξιά που απειλείται πλέον με διάσπαση. Άμεση ήταν η αντίδραση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος δήλωσε ότι «…η αριστερά χωρίς τον Ρέντζι είναι ανίκανη να κάνει αλλαγές» προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι σκοπεύει να επανέλθει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. «Ο Μπερσάνι είναι στην πολιτική περισσότερο καιρό από ότι είμαι εγώ» συμπλήρωσε ο Καβαλιέρε εννοώντας προφανώς –όπως αναφέρει η Repubblica- ότι ο ίδιος εκφράζει πολύ περισσότερο την ανανέωση από ότι ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς.

Η κεντροδεξιά έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου της στις εκλογές της ερχόμενης Άνοιξης. Ο Μπερλουσκόνι δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε αυτή τη δοκιμασία και απειλεί στην ουσία όπως σχολιάζει ο ιταλικός τύπος να πάρει την ομάδα του και να δημιουργήσει νέο δεξιό κόμμα ή να αναβιώσει το Forza Italia. To ρήγμα στην κεντροδεξιά αρχίζει να βαθαίνει όπως δείχνουν τα πράγματα. Ο γραμματέας του κόμματος Αρτζελίνο Αλφάνο τόνισε ότι «αν η κεντροδεξιά δεν κάνει εσωκομματικές εκλογές θα το πληρώσει ακριβά» και ότι «διασπασμένη θα ηττηθεί στις». Στο ίδιο πνεύμα και ο δήμαρχος της Ρώμης Τζιάννι Αλεμάνο που έβαλε κατά του Μπερλουσκόνι λέγοντας ότι η κεντροδεξιά χρειάζεται ανανέωση.

Ο Μπερσάνι δεν έχει απέναντί του ως πιθανό αντίπαλό μόνο τον Μπερλουσκόνι αλλά και τον Μάριο Μόντι. Ο Μόντι ως ισόβιος γερουσιαστής δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα αλλά θα μπορούσε να έχει τη στήριξη των κεντροδεξιών κομμάτων μετά τις εκλογές για να συνεχίσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 4-12-2012

Read 890 times