Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2012 17:02

Η Αργεντινή αποφεύγει προσωρινά τη χρεοκοπία

Written by

Δύο Αμερικανοί δικαστές διορισμένοι από Ρεπουμπλικανούς προέδρους, τρία από τα μεγαλύτερα και ειδικευμένα σε οικονομικές υποθέσεις δικηγορικά γραφεία των ΗΠΑ, δύο ομάδες hedge funds και το υπουργείο οικονομικών της Αργεντινής πρωταγωνιστούν σε μια δικαστική μάχη που θα κρίνει εν πολλοίς τις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους.
Με ικανοποίηση, αλλά κυρίως με ανακούφιση έγινε δεκτή στο Μπουένος Άιρες η προσωρινή αναστολή της απόφασης του Αμερικανού Δικαστή Τόμας Γκριέζα, η οποία υποχρέωνε την Αργεντινή να πληρώσει τους πιστωτές που δεν είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της το 2005 και το 2010.

Η απόφαση του 82χρονου Γκριέζα, ο οποίος είχε διοριστεί το 1972 από τον Ρίτσαρντ Νίξον, είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τους πιστωτές της Αργεντινής που δέχθηκαν το κούρεμα ,από τις ανάδοχες τράπεζες που εκτελούν τις πληρωμές αλλά και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η απόφαση καθιστούσε αδύνατη την πληρωμή των «κουρεμένων ομολόγων» -εξ ου και η αντίδραση των πιστωτών που δέχθηκαν την αναδιάρθρωση- και προκαλεί πονοκέφαλο στην Αργεντινή σε μία χρονική στιγμή που η οικονομία της κινδυνεύει από υπερθέρμανση. Επιπλέον προκαλεί ερωτηματικά καθώς το Μπουένος Άιρες φαίνεται ότι διανύει μια νέα περίοδο φλερτ με τμήματα του αμερικανικού κεφαλαίου όπως μαρτυρούν και οι διαπραγματεύσεις για πιθανή είσοδο πετρελαϊκών εταιριών όπως η Exxon στα πρόσφατα ανακαλυφθέντα πλούσια κοιτάσματα στην Παταγονία.

Το 2ο εφετείο των ΗΠΑ με επικεφαλής τον δικαστή Ντένις Τζέικομπς, πάγωσε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου την απόφαση του Γκριέζα –οι εφημερίδες της Αργεντινής τονίζουν το αυτό δεν λύνει το πρόβλημα απλώς το μεταθέτει– προκειμένου το Μπουένος Άιρες να υποβάλει στοιχεία για να υποστηρίξει την έφεση. Ο Τζέικομπς που βρίσκεται επικεφαλής του δικαστηρίου από το 1992 κατ΄ επιλογή του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, κάλεσε επίσης όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τα επιχειρήματά τους.
Στις 15 Δεκεμβρίου η Αργεντινή θα πρέπει να πληρώσει τόκους και ομόλογα λήξης αξίας 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πιστωτές που αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση. Αν η απόφαση του Γκριέζα ήταν εκτελεστή, η Αργεντινή θα έπρεπε να πληρώσει άλλο 1,3 δις δολάρια σε hedge funds που δεν δέχθηκαν το κούρεμα. Αν δεν τα πλήρωνε, οι αμερικανικές τράπεζες δεν θα είχαν δικαίωμα να πληρώσουν ούτε τα 4,1 δις. στους κατόχους τους γεγονός που θα οδηγούσε σε τεχνητή χρεοκοπία με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι πιστωτές της Αργεντινής που δεν δέχθηκαν το κούρεμα μετά τη χρεοκοπία της χώρας το 2002, έχουν στα χέρια τους περίπου το 7% του χρέους που αντιστοιχεί σε ομόλογα αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά, τα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια διέπονται από το αμερικανικό δίκαιο και σχεδόν τα μισά βρίσκονται υπό τον έλεγχο κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Τα υπόλοιπα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται στα χέρια θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ αλλά και ιδιωτών. Τα ομόλογα αυτά διέπονται από το δίκαιο της Αργεντινής και ευρωπαϊκών χωρών .

Το 2010 η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες είχε πει στο κερδοσκοπικά κεφάλαια ότι αν δεν δεχθούν το κούρεμα δεν θα πάρουν τίποτα από τα χρωστούμενα.
Φαίνεται όμως ότι το Μπουένος Άιρες δεν αποκλείει ένα νέο συμβιβασμό. Ο υπουργός οικονομικών Ερνάν Λορεντσίνο είπε χθες ότι αν το εφετείο επιβάλει στα hedge funds να μπουν σε πρόγραμμα απομείωσης της αξίας των ομολόγων τους για να πληρωθούν, τότε το θέμα μπορεί να μπει στο Κογκρέσο ώστε να ανοίξει ένας τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων για ένα νέο «κούρεμα».
Σε μια άλλη εξέλιξη, που αφορά όμως επίσης το χρέος της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες προσέφυγε χθες στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας ζητώντας από την Γκάνα να απελευθερώσει το πολεμικό πλοίο που κρατά δεμένο εδώ και δύο μήνες. Η Γκάνα παρόπλισε το πλοίο κατόπιν προσφυγής του hedge fund ΝΜL Capital, το οποίο προσέφυγε σε αμερικανικό δικαστήριο ζητώντας πλήρη αποπληρωμή του αργεντίνικων ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δίκες της χούντας

Ξεκίνησε στην Αργεντινή η δίκη για τα εγκλήματα της στρατιωτικής χούντας στη δεκαετία του 70. Η δικογραφία περιλαμβάνει καταγγελίες για βασανιστήρια, δολοφονίες, βιασμούς και απαγωγές και αναμένεται να καταθέσουν τουλάχιστον 900 μάρτυρες.
Για πρώτη φορά οι πρώην δικτάτορες θα λογοδοτήσουν για της πτήσεις θανάτου», μια πρακτική που ακολουθούσε ο στρατός κατά τη διάρκεια της περιόδου διώξεων των αντιφρονούντων όπου κρατούμενοι υπό την επήρεια ναρκωτικών ρίχνονταν από αεροπλάνα στη θάλασσα.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 30-11-2012

Read 1491 times