Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 02:00

Με νέα χρεοκοπία απειλείται η Αργεντινή

Written by

Άσχημα στριμωγμένη βρίσκεται η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες καθώς Αμερικανός δικαστής ζητά από τη χώρα να πληρώσει τους επενδυτές που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους το 2005. Η Αργεντινή θα μπορούσε όπως σε παλιότερες περιπτώσεις να αγνοήσει την απόφαση, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι δυσκολότερα καθώς ο δικαστής Τόμας Γκρίεσα έχει φροντίσει να «δέσει» την κυρία Φερνάντες εντάσσοντας στην απόφαση όρους που αν δεν εκπληρωθούν η Αργεντινή κινδυνεύει με τεχνητή χρεοκοπία για χρέος που ξεπερνά τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Αργεντίνοι αξιωματούχοι πάντως είχαν πει νωρίτερα ότι θα αψηφήσουν την απόφαση του δικαστή.
Η απόφαση φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Αργεντινής και έρχεται σε μία στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της ενώ παράλληλα η πάλαι ποτέ παντοδύναμη Κριστίνα Φερνάντες αντιμετωπίζει μεγάλη αμφισβήτηση. Πριν δύο εβδομάδες ήχησαν ξανά οι κατσαρόλες στο κέντρο του Μπουένος Άιρες στην μεγαλύτερη διαδήλωση από το 2002 ενώ την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της χώρας ήρθε αντιμέτωπη με τη πρώτη γενική απεργία επί προεδρίας της.
Σε αυτό το πολιτικό και οικονομικό τοπίο, τα επενδυτικά κεφάλαια που ποτέ δεν συγχώρεσαν την Αργεντινή για την αναδιάρθρωση του χρέους το 2005, βρήκαν ευκαιρία να πιέσουν δικαστικά τη χώρα για να πάρουν τα χρωστούμενα, με τους τόκους.

Το 2005 τότε πρόεδρος και σύζυγος της κυρίας Φερνάντες Νέστορ Κίρχνερ ήρθε σε συμβιβασμό με το 75% των δανειστών πείθοντάς τους να δεχθούν να πάρουν πίσω ένα δολάριο για κάθε τρία δολάρια χρέους.
Τα επενδυτικά κεφάλαια που δεν συμμετείχαν στο «αργεντίνικο psi» αγόρασαν τίτλους και πήγαν τη χώρα στα δικαστήρια.
Προσπαθώντας να κλείσει την υπόθεση η κυβέρνηση της Αργεντινής, κάλεσε και πάλι τους δανειστές το 2009 και ήρθε σε νέο συμβιβασμό. Το ποσοστό των δανειστών που δέχθηκε το κούρεμα έφτασε το 92%

Κάποια επιθετικά heads funds όμως το Elliot Associates που «πάρει εργολαβία» τις μηνύσεις σε κράτη για ζητήματα χρέους συνέχισαν το δικαστικό αγώνα.
Σύμφωνα με την απόφαση του Γκριέσα η Αργεντινή θα πρέπει να πληρώσει μέσα στον Δεκέμβριο 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στα head funds που δεν δεχθήκαν το κούρεμα μεταξύ αυτών τα Elliot, NML Capital, Aurelius και άλλα.
Στις 15 Δεκεμβρίου η Αργεντινή θα πρέπει να πληρώσει τους ομολογιούχους που δέχθηκαν το κούρεμα, ομόλογα που λήγουν και τοκομερίδια αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.. Την πληρωμή των υποχρεώσεων της Αργεντινής έχει αναλάβει η τράπεζα Mellon της Νέας Υόρκης.
Ο Γκριέσα υποχρεώνει την Αργεντινή να πληρώσει το 1,3 δις και για να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της Φερνάντες απαγορεύει στη Mellon και σε κάθε άλλη αμερικανική τράπεζα να πληρώσει τους ομολογιούχους της Αργεντινής που δέχθηκαν το κούρεμα. Αν δεν πληρωθεί δηλαδή το 1,3 δις δεν μπορούν να πληρωθούν και τα 3,1 δις δολάρια.
Οι ίδιοι οι ομολογιούχοι, της Ομοσπονδιακή τράπεζα της νέας Υόρκης και η Mellon είχαν αντιδράσει στην κίνηση του δικαστή ο οποίος όμως δικαίωσε τα επιθετικά heads funds.
Η απόφαση του Γκριέσα θα πάει τώρα στο εφετείο και το πιθανότερο είναι ότι θα φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο τη στιγμή που Αμερικανοί νομικοί θεωρούν ότι θα έχει επιπτώσεις για τις μελλοντικές αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους.

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω...

«Δεν θα πληρώσουμε το χρέος, αν είναι οι πολίτες να μην έχουν υγεία, παιδεία, στέγη και αξιοπρεπή δουλειά. Με την ανάπτυξη της οικονομίας θα είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε καλύτερα στις υποχρεώσεις μας».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Νέστορ Κίρχνερ όταν διαπραγματευόταν το κούρεμα του χρέους. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ποτέ δεν συγχώρεσαν τον Κίρχνερ που έβαλε τις ανάγκες του λαού τους πάνω από τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές και σήμερα που η Αργεντινή αντιμετωπίζει προβλήματα όπως ο υπερπληθωρισμός, η σταθερή μείωση του εμπορικού πλεονάσματος και το υποτιμημένο πέσο, έρχονται ως νέοι Σάιλοκ και ζητούν τα χρωστούμενα με τους τόκους.
Η Αργεντινή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πληρώσει ούτε δολάριο στα heads funds τα οποία χαρακτηρίζει «πτωματοφάγα όρνεα». Για την Φερνάντες –αλλά και για τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής που η ανεξαρτησία τους και η εθνική τους αξιοπρέπεια συνδέεται με το πόσο χρέος έχουν – είναι θέμα ιδεολογικό να μην πληρώσει τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Και προεκλογικό φυσικά καθώς του χρόνου έχει βουλευτικές εκλογές.
Από την άλλη η Αργεντινή θέλει να βγει και πάλι στις αγορές και γι αυτό δεν έχει άλλη επιλογή από τον αντιμετωπίσει το Elliot και τα υπόλοιπα heads funds στα δικαστήρια.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 23-11-2012

Read 1497 times