Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 25 Μαϊος 2007 03:00

Επιχείρηση-«φίμωτρο» από τον Τσάβες

Written by

«Είναι καθαρή περίπτωση λογοκρισίας. Εκδικείται το κανάλι μόνο και μόνο επειδή του ασκεί κριτική. Καταλαβαίνεις τώρα τι τραβάμε;» Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, η Μαρία Εουχένια, δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό RCTV ωρύεται για την απόφαση της κυβέρνησης Τσάβες να μην ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του καναλιού.
-Και για το ότι στο πραξικόπημα το 2002 το κανάλι στήριξε τους πραξικοπηματίες τι γνώμη έχεις;
Σιωπή… «Το κάθε μέσο δικαιούται να έχει τη δική του πολιτική άποψη».
Έστω κι αν με παραπληροφόρηση, στρέφεται κατά μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης; θα αναρωτηθεί κάποιος

Προχθές έκλεισε ο κύκλος ζωής του RCTV γνωστού και ως Radio Caracas, του παλαιότερου τηλεοπτικού σταθμού της Βενεζουέλας και ορκισμένου αντιπάλου της κυβέρνησης Τσάβες. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια του σταθμού, αναθέτωντας παράλληλα στο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της χώρας την ευθύνη για τον εξοπλισμό του. Τη συχνότητά του στο εξής θα πάρει νέο κρατικό κανάλι. Από προχθές τα γραφεία του σταθμού φυλάσσονται από την αστυνομία ενώ διαρκείς είναι οι διαδηλώσεις από εργαζόμενους και οπαδούς της αντιπολίτευσης.
 
Μετά τα πετρέλαια και την βαριά βιομηχανία της χώρας ο Ούγκο Τσάβες βάζει χέρι και στα μέσα επικοινωνίας προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός χώρας. Το αμερικάνικό κογκρέσο καταδίκασε ομόφωνα την απόφαση για το κλείσιμο του σταθμού μιλώντας για φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ διχασμένο εμφανίστηκε το Ευρωκοινοβούλιο που απλώς υιοθέτησε ένα ψήφισμα με ψήφους 43 υπέρ και 22 κατά, κάνοντας λόγο για ανησυχητικό γεγονός.

Το RCTV εξέπεμπε για σχεδόν 53 χρόνια και ήταν από τους δημοφιλέστερους τηλεοπτικούς σταθμούς. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 70% των πολιτών τάχθηκε κατά του κλεισίματός του.
Η κόντρα του Τσάβες με το RCTV ξεκίνησε αμέσως μετά το πραξικόπημα του 2002. Κατηγόρησε το κανάλι ότι αποσιώπησε τα γεγονότα και ότι τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό των πραξικοπηματιών. Και όντος το κανάλι στήριξε το πραξικόπημα ενώ καθ' όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων στο κέντρο του Καράκας, έπαιζε κινούμενα σχέδια. Στη συνέχεια πρόβαλε εικόνες στις οποίες φαίνονταν υποστηρικτές της κυβέρνησης να πυροβολούν εν ψυχρώ εναντίων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. Αργότερα όμως αποδείχθηκε ότι οι εικόνες αυτές αντιστοιχούσαν στο ακριβώς αντίθετο.

Το πραξικόπημα του 2002 και τα μίντια

Στο πραξικόπημα του 2002 δεν ήταν μόνο το RCTV που στήριξε τους στρατηγούς. Και άλλα ιδιωτικά κανάλια αποσιώπησαν τις δραματικές εξελίξεις εκείνων των ημερών. Πολλά από  τα διεθνή μέσα, κυρίως αμερικανικά και ισπανικά κράτησαν αντίστοιχη στάση. Το ισπανικό CNN στήριξε ανοιχτά τον πραξικοπηματία Πέδρο Καρμόνα, κάνοντας του μάλιστα και συνέντευξη ενώ το ίδιο έκανε και η ιστορική εφημερίδα El Pais. Δύο χρόνια μετά  ο υπουργός εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση Αθνάρ ότι στήριξε τους πραξικοπιματίες.

Με νούμερα
 Αυτό που χαρακτηρίζει τα μίντια της Βενεζουέλας είναι η ακραία πόλωση.
«Τσαβίστας» (φιλοκυβερνητικοί) και «αντιτσαβίστας» βρίσκονται σε ένα διαρκές μπρα ντε φέρ με τελικό χαμένο την δημοσιογραφία και την ελευθερία της έκφρασης.
Από το 1999 έχουν καταγραφεί:
773 απειλές κατά δημοσιογράφων
10 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί
285 έχουν δεχθεί τραυματιστεί
185 μέσα έχουν δεχθεί επίθεση

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 25-05-2007

Read 1444 times