Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 03:00

Ο Εμίρης του Κατάρ στη Γάζα, η Χαμάς στον φιλοδυτικό άξονα

Written by

Source: Reuters

Σε μία κρίσιμη στιγμή για τη μέση Ανατολή που απειλείται με γενικευμένη σύρραξη, ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γάζα βγάζοντας την κυβέρνηση της Χαμάς, για πρώτη φορά μετά το 2006, από την διπλωματική απομόνωση 
Με την επίσκεψη του Αλ Θάνι στη Γάζα, σφραγίζεται η στροφή της ισλαμικής κυβέρνησης της Χαμάς - που μέχρι πρότινος ήταν δεμένη στον άξονα Ιράν, Συρίας, Χεζμπολάχ – στη γραμμή των φιλοδυτικών αραβικών χωρών του Κόλπου και το Κατάρ αποκτά μία ακόμη σφαίρα επιρροής, αυτή τη φορά δίπλα στο Ισραήλ.

Ο Αλ Τάνι διέσχισε το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο με πολυπληθή συνοδεία για να εγκαινιάσει την έναρξη έργων ανοικοδόμησης της Γάζας αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Στα σύνορα έγινε δεκτός με τιμές από τον πρωθυπουργό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε ενώ επρόκειτο να μιλήσει δημόσια στον παλαιστινιακό λαό στο μεγαλύτερο στάδιο της Γάζας.
Είναι η πρώτη φορά που ξένος ηγέτης επισκέπτεται επίσημα της Γάζα, δίνοντας έτσι στην ουσία νομιμοποίηση στην κυβέρνηση Χανίγιε. Η κίνηση ωστόσο δεν άρεσε ιδιαίτερα στην Παλαιστινιακή Αρχή η οποία σε ανακοίνωση της ευχήθηκε η επίσκεψη να μην ανακόψει τις προσπάθειες για «την ενότητα του παλαιστινιακού λαού και να μην είναι ένα μήνυμα υποστήριξης αποσχιστικών κινήσεων της Γάζας».

Το Ισραήλ εξέφρασε την έκπληξη του για το γεγονός λέγοντας ότι η ηγεσία του Κατάρ επιλέγει να επισκεφτεί τη Γάζα, ενώ ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει επισκεφτεί την παλαιστινιακή αρχή και τον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς. Ωστόσο η απομάκρυνση της Χαμάς από τη Συρία και συνακόλουθα το Ιράν και την Χεσμπολάχ είναι μια θετική εξέλιξη για την ισραηλινή ηγεσία.

Το Κατάρ, ασκεί την πιο επιθετική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή και έχει γίνει ο βασικός χρηματοδότης της Χαμάς μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Συρία. Είναι επίσης η πρώτη αραβική χώρα που ζήτησε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία για να ανατραπεί το καθεστώς Άσαντ και στενός σύμμαχος του ΝΑΤΟ με καθοριστικό ρόλο στις περιφερειακές κρίσεις και ειδικότερα στην Αραβική Άνοιξη. Το Κατάρ υπενθυμίζεται ότι ήταν ο βασικός χρηματοδότης των επαναστατών στη Λιβύη ενώ τώρα ενισχύει με όπλα και χρήματα του επαναστάτες στη Συρία. Έχει επίσης αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ την Χαμάς και της Φατάχ η οποία ελέγχει τη δυτική όχθη.
Η Χαμάς αν και αρχικά είχε στηρίξει τον Σύρο πρόεδρο αλλά στη συνέχεια και προφανώς επειδή δεν ήθελε να διακινδυνεύσει την οικονομική βοήθεια από το Κατάρ, υπαναχώρησε. Ο Χανιγιε μάλιστα τάχθηκε επίσημα υπέρ των «εξεγερμένων που μάχονται για ελευθερία» κόβοντας οριστικά τον ομφάλιο λώρο με τη Δαμασκό.
Το Φεβρουάριο η Χαμάς είχε μεταφέρει την έδρα της από τη Δαμασκό στην Αίγυπτο από το Κατάρ.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 24-10-2012

Read 1491 times