Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010 02:00

Οι επόμενοι πόλεμοι θα γίνονται στο διαδίκτυο

Written by

Οι απανωτές επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει την τελευταία εβδομάδα χάκερς υποστηρικτές του Wikileaks, κατά μεγάλων επιχειρήσεων, αποκαλύπτει ότι ο κυβερνοπόλεμος στον 21ο αιώνα θα είναι υπόθεση των μαζών μέσα από την αυτοοργάνωσή τους.
Ενώ μέχρι σήμερα ο κυβερνοπόλεμος διεξάγονταν μεταξύ κρατών ή γινόταν από εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με την αναρχία του διαδικτύου και χιλιάδες χρήστες που διαθέτουν όλα τα εργαλεία για να εισβάλουν και στα πιο πολύπλοκα και θεωρητικά ασφαλή, δίκτυα.
Οι απόπειρες να φιμωθεί, όπως καταγγέλλουν οι χάκερς, το Wikileaks, η ιστοσελίδα που δημοσιοποίησε πρόσφατα 250.000 διαβαθμισμένα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, πυροδότησε μια ψηφιακή εξέγερση από χιλιάδες ακτιβιστές.

«Ο πιο σοβαρός κυβερνοπόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Το πεδίο της μάχης είναι το Wikileaks και εσείς είσαστε οι στρατιώτες» ήταν το μήνυμα του Τζον Περι Μπάρλοου, ιδρυτή Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Μετώπου (διεθνούς οργάνωσης για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο), στους χρήστες του twitter.
Μια ομάδα χάκερς που αποκαλείται «Ανώνυμοι» μπλόκαρε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τις υπηρεσίες της Mastercard της Visa και του Paypal μετά τη σύλληψη του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Έισαντζ.
Βαφτίζοντας την προσπάθειά τους «επιχείρηση ανταπόδοση» χρησιμοποίησαν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να οργανωθούν και να συντονίσουν τη δράση τους.

Με δηλώσεις του στο BBC ο επικεφαλής της ομάδας με το ψευδώνυμο Coldblood προανήγγειλε νέες επιθέσεις και είπε ότι από την ιστοσελίδα της ομάδας όλο και περισσότερος κόσμος κατεβάζει το ειδικό λογισμικό για κυβερνοεπίθεση. Εκτός από επιχειρήσεις οι χάκερς χτύπησαν και ιστοσελίδες της σουηδικής κυβέρνησης ενώ την Παρασκευή προειδοποίησαν τη βρετανική κυβέρνηση ότι οι ιστοσελίδες της θα είναι ο επόμενος στόχος αν ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Έισεντζ εκδοθεί στη Σουηδία όπου καταζητείται με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph που επικαλείται πρώην χάκερ που δούλευε με τους «Ανώνυμους», η ομάδα θα κάνει μερικές δοκιμαστικές επιθέσεις και στη συνέχεια θα επιτεθεί στις πιο αδύναμες, από θέμα ασφάλειας, ιστοσελίδες.
Οι χακτιβιστές (από το χάκερ και το ακτιβιστής) κήρυξαν τον πόλεμο στις εταιρίες που σταμάτησαν να στέλνουν εμβάσματα στο  Wikileaks ενώ στο στόχαστρό τους έχει μπει και το Amazon.
 Την ίδια στιγμή διεξάγεται κλεφτοπόλεμος στο Facebook και στο Twitter. Το Facebook απενεργοποιεί τις σελίδες που δημιουργούν  οι Ανώνυμοι για τις ανακοινώσεις τους, χωρίς να καταφέρει και πολλά καθώς δημιουργούνται συνεχώς καινούργιες,  ενώ και το Twitter κατέβασε την σελίδα τους με το αιτιολογικό ότι είχε ένα σύνδεσμο στον οποίο εμφανίζονταν λογαριασμοί πιστωτικών καρτών.

Οι απάντηση των Ανώνυμων ήταν άμεση, μπλοκάροντας για μερικές ώρες τοTwitter
Μέχρι χθες το απόγευμα τουλάχιστον 31.000 χρήστες είχαν κατεβάσει το λογισμικό των Ανώνυμων για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις
Πέρα από τις οικονομικές συνέπειες , το μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων των παραπάνω επιχειρήσεων προκαλεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία τους και ταυτόχρονα αποκαλύπτει το μεγάλο έλλειμμα ασφάλειας στο διαδίκτυο.
Οι επιθέσεις όμως γίνονται και  από την άλλη πλευρά. Το Wikileaks λίγο πριν δημοσιοποιήσει τα έγγραφα είχε δεχθεί επιθέσεις ενώ είχε μπλοκαριστεί και ο λογαριασμός του στο twitter. Αν και το Wikileaks θεωρεί ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, αυτό δε αποδεικνύεται .
Όταν οι κυβερνητικές ιστοσελίδες της Εσθονίας το 2007 και της Γεωργίας το 2008 δεχθήκαν κυβερνοεπίθεση πάντως, η ρωσική κυβέρνηση  που αρχικά κατηγορήθηκε, επέρριψε τις ευθύνες σε κάποιους «πατριώτες χάκερς».

Υπόθεση Έισαντζ

Στην φυλακή Γουόντσγουορθ της Βρετανίας βρίσκεται από την Τρίτη ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Έισαντζ, χωριστά από τους υπόλοιπους κρατούμενους και με περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Οι υπόλοιποι τρόφιμοι των φυλακών έδειξαν σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian μεγάλο ενδιαφέρον για τον νέο «φιλοξενούμενο» και μάλιστα του εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους.
Την ερχόμενη Τρίτη ο Έισαντζ θα καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου και οι δικηγόροι του προτίθενται να ζητήσουν την αποφυλάκισή του με εγγύηση.
Η Σουηδία έχει ζητήσει την έκδοσή του για να δικαστεί με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης και Σουηδοί εισαγγελείς ζήτησαν να μιλήσουν μαζί του όσο βρίσκεται στη Βρετανία.

Η ομάδα δικηγόρων του πάντως δηλώνει ότι φοβάται την πιθανότητα έκδοσή του πελάτη της στις ΗΠΑ όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορία για δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων. Μέχρι στιγμής πάντως η Ουάσιγκτον δεν έχει κινηθεί νομικά εναντίον του Έισαντζ.
Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα το Wikileaks, συνέχισε τη δημοσιοποίηση εγγράφων. Τα νέα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν στοιχεία για τον πόλεμο των διαμαντιών στη Ζιμπάμπουε, τις πιέσεις που δέχτηκε η Γερμανία να μην συλλάβει πράκτορες της CIA μετά την κατά λάθος απαγωγή Γερμανού πολίτη, ενώ οι επόμενες αποκαλύψεις θα αφορούν  σε κρατουμένους του Γκουαντάναμο.

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής 28-10-2010

Read 820 times