Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2010 03:00

Συναλλαγματικός πόλεμος

Written by

Αίσθηση προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στους Financial Times του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η Γαλλία διεξάγει εδώ και αρκετό καιρό μυστικές συνομιλίες με την Κίνα στην κατεύθυνση μιας συμφωνίας για  καλύτερο διεθνή  συντονισμό στο ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Αν ο Νικολά Σαρκοζί κατάφερε, όπως λέει το δημοσίευμα,  να σύρει την Κίνα σε ένα διάλογο, έστω και άτυπο, αυτό αποτελεί σίγουρα μεγάλη επιτυχία για το Γάλλο πρόεδρο.
Η είδηση ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντική για άλλο λόγο. Γιατί έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα-αν δεν έχει ξεσπάσει κι όλας- ενός συναλλαγματικού πολέμου.
Η σύγκρουση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την ισοτιμία του κινεζικού γουάν κρατά χρόνια αλλά η αμερικανική πλευρά αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της πρόσφατα προωθώντας μια σειρά δασμών για τις κινεζικές εισαγωγές, προκαλώντας την έκρηξη του Πεκίνου.
Η περίπτωση του γουάν ωστόσο –αν και η πιο σοβαρή ίσως – δεν είναι η μόνη. Πριν τρεις εβδομάδες η Τράπεζα της Ιαπωνίας, παρενέβη για να υποτιμήσει το νόμισμά της προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, κάνοντας αμερικανούς αξιωματούχους να μιλήσουν για «ληστρικές συναλλαγματικές ισοτιμίες».
Εκτός από την Ιαπωνία όμως και η Νότια Κορέα παρενέβη για να ανακόψει την πορεία ανατίμησης του νομίσματός της που το τελευταίο διάστημα είχε ανατιμηθεί κατά 30% έναντι του γουάν.
Στο ίδιο πνεύμα και η κυβέρνηση της Βραζιλίας που παρενέβη για να ανακόψει την ισχυροποίηση του νομίσματός της κάνοντας τον υπουργό οικονομικών της χώρας Γκουίντο Μαντέγκα να δηλώσει ότι «βρισκόμαστε στο μέσον ενός συναλλαγματικού πολέμου»
Οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο επικεφαλής του οποίου, Ντομινίκ Στρος Κάν έκανε λόγο ευθέως για κίνδυνο συναλλαγματικού πολέμου και κάλεσε τις κυβερνήσεις των ισχυρότερων χωρών να κάτσουν στο τραπέζι και να συνεργαστούν.
Το κρίσημο ερώτημα είναι αν μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός αφού το «παιχνίδι» αυτό θα έχει σίγουρα κερδισμένους και χαμένους. Θα είναι άραγε οι συναλλαγματικές ισοτιμίες η πηγή της επόμενης οικονομικής κρίσης;

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 04-10-2010

Read 1042 times