Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 02:00

CDS. Αντιμέτωποι με το τέρας

Written by

Οι περιπέτειες της ελληνικής οικονομίας ανέδειξαν το θέμα των κερδοσκοπικών funds στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. H Ευρώπη βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για να μπουν όρια στην αγορά και  διακίνηση των «ασφαλιστικών συμβολαίων» (credit default swaps) από επενδυτικά funds τα οποία γονάτισαν την Ελλάδα και τώρα οσφρίζονται αίμα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Μια τέτοια κίνηση σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει αρνητικό προς το παρόν κλίμα –για τους κερδοσκόπους-  αλλά μέχρι εκεί. Ξαφνικά θυμηθήκαμε τους κερδοσκόπους. Που ήταν όλες αυτές οι φωνές όταν κάποιοι «επενδυτές» σαν τον Σόρος ρήμαζαν τις χώρες της Ασίας και Λατινικής Αμερικής;

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως σε μια παγκόσμια αγορά όπου η πλειοψηφία των κεφαλαίων διακινείται από 10 εταιρίες οι μισές εκ των οποίων Αμερικανικές θα μπουν φραγμοί. Η διεθνείς κοινότητα δεν κατάφερε τόσα χρόνια να βάλει ένα μίνιμουμ φόρο για τη διακίνηση των κεφαλαίων και τώρα θα περιορίσει τα CDS επειδή εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία της Ελλάδας;
Το πρόβλημα δεν είναι οι κερδοσκόποι, η τουλάχιστον όχι μόνο.
Το πρόβλημα είναι ότι για χρόνια η χώρα μας έδινε ψευδή στοιχεία για τη δημοσιονομιή της κατάσταση και κανείς δεν το αντιλήφθηκε .
Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει ένα μηχανισμό παρέμβασης για τη στήριξη χωρών και του νομίσματος της όταν χρειάζεται.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει τη βούληση να πιέσει τις τραπέζες –που ευθύνονται για την κρίση- να στηρίξουν ένα κράτος, όπως έκαναν και τα κράτη στηρίζοντάς τες όταν αυτές έφτασαν σε σημείο κατάρρευσης. 
Τα  προβλήματα αυτά σίγουρα δεν θα ληθούν θέτοντας περιορισμούς στα CDS.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 10-3-2010

Read 1384 times