Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 02:00

Το αδιέξοδο στα παλαιστινιακά

Written by

Μετά από αρκετό καιρό σχετικής ηρεμίας αρχίζει και πάλι να μυρίζει «μπαρούτι» στα παλαιστινιακά εδάφη. Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει τους εποικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έχει προκαλέσει την οργή της Παλαιστινιακής πλευράς υπονομεύοντας την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ έχει προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ που βλέπουν την προσπάθεια μηνών να φέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι να πέφτει στο κενό.
Δικαιολογημένα οι Αμερικανοί είναι έξαλλοι με τη στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου που ρισκάρει τις σχέσεις της χώρας του με τον πιο σημαντικό σύμμαχο της προκείμενου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και να μην διαταράξει τις ισορροπίες με το ορθόδοξο κόμμα Σας και το ακροδεξιό Ισραέλ Μπεϊτένου, του υπουργού εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη καθώς στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ είναι εύκολο να κάνουν πίσω. Το πνεύμα προσέγγισης που είχε δημιουργηθεί δύσκολα θα αποκατασταθεί. Αν ο Νετανιάχου σταματήσει την επέκταση των οικισμών η κυβέρνησή του θα κρέμεται από μία κλωστή. Αν η αμερικανική διπλωματία επιχειρήσει να προσπεράσει τις προθέσεις του Νετανιάχου θα φανεί αναξιόπιστη στα μάτια των Παλαιστινίων που έτσι κι αλλιώς κρατούσαν από την αρχή  «μικρό καλάθι» για τις προοπτικές της διαπραγμάτευσης.
Σε αυτό το κλίμα, η ένταση και τα επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελούν καμπανάκι κινδύνου. Μπορεί μέχρι στιγμής να είναι μικρής κλίμακας αλλά όπως σχολίαζε το ΒΒC, κάπως έτσι ξεκίνησε η δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 17-3-2010

Read 1756 times