Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010 03:00

Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Written by

Ποιος επωφελείται από την εξασθένιση του ευρώ αναρωτιόμασταν πριν από μερικούς μήνες από την ίδια στήλη.
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2010 δείχνουν ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται μια κατάσταση την οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα να αποτρέψουν. Την Ευρώπη δύο ταχυτήτων.
Η Γερμανία για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται ως η ατμομηχανή της Ευρώπης με ρυθμό ανάπτυξης που ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Κατά πόδας ακολουθεί η Γαλλία ενώ άλλες χώρες του κέντρου και της πρώην ανατολικής Ευρωπής δείχνουν να επανέρχονται σε σταθερούς ρυθμούς ανπάπτυξης.
Την ίδια στιγμή όμως περιφεριακές χώρες όπως η Ελλάδα η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δείχνουν αδυναμία να βγουν από την ύφεση. Η ανάπτυξη 1% που εμφάνισε συνολικά  ευρωζώνη στο προηγούμενο τρίμηνο δεν αποτυπώνει σε καμία περίπτωση το δράμα που ζει η περιφέρεια.
Το χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας είναι περισσότερο διευρυμένο από κάθε άλλη φορά γεγονός που δυσκολεύει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας.
Το εξασθενημένο ευρώ έδωσε ώθηση στις γερμανικές εξαγωγές, κυρίως προς τις αγορές τις Ασίας αλλά η ισορροπία στην ευρωζώνη θα επανέλθει μόνο αν τονωθεί η ζήτηση στο εσωτερικό της.
Με την ανεργία όμως στο 10% (στην περιφέρεια πολύ υψηλότερη) και τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται  σε χώρες όπως η Ελλάδα η Ισπανία και Πορτογαλία και κάποιες ανατολικές, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η Ευρώπη δύο ταχυτήτων είναι γεγονός είτε το θέλουμε είτε όχι.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 16-8-2010

Read 1070 times