Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 03:00

Σοσιαλιστής απ΄ άλλο πλανήτη

Written by

«Το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο για την Ελλάδα παραμένει η αποπληθωρισμός». Οι δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν,  προχθές σε αυστριακό περιοδικό προκαλούν «ανατριχίλα» σε όσους έχουν μια ιδέα για το τι σημαίνει αποπληθωρισμός. Ο κ. Στρος Καν έγινε μάλιστα περισσότερο σαφής λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνουν μειώσεις  μισθών και στον ιδιωτικό τομέα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας ενώ ζητεί να μειωθούν και οι συντάξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
Μάλλον κάτι ξέρει ο κ. Στρος Καν και επιχειρεί να μας προετοιμάσει. Με το ΔΝΤ να βρίσκεται ante portas, μεγαλώνει η ανησυχία των Ελλήνων πολιτών για την επόμενη μέρα και όχι άδικα. Αν τελικά προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης των ΕΕ-ΔΝΤ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο δανειστές μας θα ωθήσουν την οικονομία μας στον αποπληθωρισμό, ζητώντας αυτά που περιέγραψε ο κ. Στρος Καν.
Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να ισορροπήσει η οικονομία μετά από μια βίαιη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Η πτώση των τιμών από μόνη της δεν εξασφαλίζει ισορροπία. Ο κόσμος θα εξακολουθήσει να μην ξοδεύει προσδοκώντας ακόμη μεγαλύτερη μείωση τιμών και πάει λέγοντας. Σε συνθήκες αποπληθωρισμού οι επενδύσεις γίνονται απαγορευτικές, η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία αυξάνει. Να υπενθυμίζουμε ότι η Ιαπωνία από την κρίση και τον αποπληθωρισμό της δεκαετίας του ΄90 δεν έχει ακόμη συνέλθει.
Αυτή τη συνταγή μας σερβίρει τώρα ο κ. Στρος Καν, και όταν «με το καλό» θα έχουμε υποφέρει αρκετά, θα έρθει να μας σώσει ζητώντας μας να πουλήσουμε (όπως έχει κάνει το ΔΝΤ αλλού) τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και ότι άλλο καλό πακέτο έχει απομείνει. Καλό κουράγιο που θα έλεγε και Όλι Ρέν.

Δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο 14-4-2010

Read 1434 times