Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2008 02:00

Μεξικό. Η επόμενη Κολομβία

Written by

Από τότε που τα καρτέλ της κοκαΐνης μετακόμισαν από την Κολομβία στο Μεξικό, η χώρα ζει μια έξαρση της εγκληματικότητας άνευ προηγουμένου. Τα δελτία ειδήσεων είναι καθημερινά γεμάτα από μακάβριες ειδήσεις για αποκεφαλισμένα πτώματα, βασανισμούς και περίεργες εκτελέσεις, ενώ οι πόλεις στα βόρεια σύνορα με τις ΗΠΑ στρατοκρατούνται. Φαίνεται όμως ότι η υπηρεσία της μεξικανικής αστυνομίας με την περισσότερη δουλειά είναι το…Εσωτερικών υποθέσεων.

Μισθό 450.000 δολάρια το μήνα είχε κόψει το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού στον αρχηγό της υπηρεσίας δίωξης Νοέ Μαντουχάνο, για τις πληροφορίες που ο τελευταίος έδινε στους εμπόρους σχετικά με τις επιχειρήσεις και τα σχέδια της αστυνομίας.
Το γεγονός από μόνο του σοκάρει αλλά είναι κάτι συνηθισμένο για το Μεξικό. Πριν μήνες ο αρχηγός της υπηρεσίας αρμόδιας για την αντιμετώπιση των απαγωγών πληρωνόταν από «συνδικάτα απαγωγέων». Πως είναι δυνατό να αντιμετωπίσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες την εγκληματικότητα θα αναρωτιέται ο πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν που βλέπει τη χώρα του να ζει το «δικό της Ιράκ».

Ο πόλεμος μεταξύ των συμμοριών που μάχονται για τη διακίνηση των ναρκωτικών έχει κοστίσει από την αρχή του χρόνου τη ζωή σε περισσότερους από 4600 ανθρώπους και αναμένεται ο τελικός αριθμός τους φέτος να ξεπεράσει τις 5.000. Οι απαγωγές είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα. Στην πόλη Τιχουάνα, εκατοντάδες επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχουν στείλει τις οικογένειές τους στις ΗΠΑ ενώ έχουν καταγραφεί ακόμη και περιστατικά αγοράς σπιτιού απαχθέντος με τα χρήματα από τα ίδια του τα λύτρα.

Ο πόλεμος που κήρυξε πέρυσι ο κ. Καλντερόν στα καρτέλ ρίχνοντας στη μάχη 25.000 στρατιώτες είχε σαν αποτέλεσμα την έξαρση της βίας και επιπλέον έβγαλε στην επιφάνεια την παθογένεια της μεξικανικής αστυνομίας, για την αντιμετώπιση της οποίας, ο Μεξικανός πρόεδρος δεν είχε σχέδιο δράσης. Πέρυσι, 284 αστυνομικοί όλων των βαθμίδων, κατηγορήθηκαν για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα ενώ φέτος τα κρούσματα είναι λιγότερα αλλά αγγίζουν τα υψηλά κλιμάκια. Εκτός από τον κ. Μαντουχάνο, συνελήφθη πριν δύο εβδομάδες ο αρχηγός της Ιντερπόλ στο Μεξικό για σχέσεις με τα καρτέλ και μαζί του δύο ανώτατοι αξιωματικοί.

Τα ναρκωτικά στο Μεξικό αποτελούν μια επιχείρηση με κύκλο εργασιών 25 δισεκατομμύρια δολάρια, και η χώρα έχει πάρει την πρωτοκαθεδρία από την Κολομβία. Ωστόσο η Κολομβία παραμένει πρώτη στην παραγωγή κοκαΐνης γεγονός ου αποδεικνύει την αποτυχία του αμερικανικής έμπνευσης «σχεδίου Κολομβία» που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φέτος η Ουάσιγκτον ενέκρινε κονδύλι 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και  στο Μεξικό. Η περίφημη «πρωτοβουλία της Μέριδα»- κάτι αντίστοιχο με το «σχέδιο Κολομβία»- που ουσιαστικά επέβαλαν οι ΗΠΑ, περιλαμβάνει  την εκπαίδευση αστυνομικών και δικαστικών καθώς και την παροχή σύγχρονου εξοπλισμού.

Δεν προβλέπει τίποτα όμως για τους μισθούς των κακοπληρωμένων Μεξικανών αστυνομικών και επιπλέον οι πόλεις του βορά έχουν γεμίσει Αμερικανούς πράκτορες που δρουν χωρίς να είναι υπόλογοι στη μεξικάνικη δικαιοσύνη. Έχουν καταγραφεί, βιαιοπραγίες κατά πολιτών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη αρχίσει να αντιδρούν για τον άτυπο στρατιωτικό νόμο που έχει επιβληθεί σε πόλεις όπως η Τιχουάνα, η Τσιουάουα και η Σιναλόα. Ο κ. Καλντερόν δηλώνει αποφασισμένος να απαντήσει με πυγμή στην εγκληματικότητα και στη διαφθορά της αστυνομίας αλλά μέχρι στιγμής, «η πρωτοβουλία της Μέριδα»-όπως δείχνουν και οι αριθμοί- έχει  αποδειχθεί καταστροφική.
 

Σε αριθμούς

25.000 στρατιώτες παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις κατά των καρτέλ των ναρκωτικών
80% της κοκαίνης που πωλείται στις ΗΠΑ προέρχεται από το Μεξικό
13,8 δις δολάρια το χρόνο είναι τα κέρδη των καρτέλ
4.660 θύματα έχει μόνο φέτος ο πόλεμος των συμμοριών

Δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο 30-11-2008

Read 1464 times