Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 10:26

Τζ. Πάιατ: Ο στρατηγικός διάλογος πήγε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ένα σκαλοπάτι ψηλότερα

Written by
Τζ. Πάιατ: Ο στρατηγικός διάλογος πήγε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ένα σκαλοπάτι ψηλότερα ΓΤ ΠτΔ / ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Λίγο πριν την αποχώρησή του από την Ελλάδα καθώς έχει γίνει ήδη γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει για τη θέση του πρέσβη στην Ελλάδα τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τζορτζ Τζέιμς Τσούνη, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ σε συνάντησή του με δημοσιογράφους στην πρεσβευτική κατοικία έκανε μια αποτίμηση του στρατηγικού διαλόγου που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Ουάσιγκτον και μεταξύ άλλων είχε σα αποτέλεσμα την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) η οποία θέτει σε νέες βάσεις τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Ο κ. Πάιατ επιβεβαίωσε την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να συνεχίσει στην κατεύθυνση της βελτίωσης και της επέκτασης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στην ενέργεια και στην ασφάλεια.
Ειδικότερα για την MDCA τόνισε ότι “πάει παραπέρα την συμφωνία για την ασφάλεια που έχουν ΗΠΑ και Ελλάδα δίνοντας στην Ουάσιγκτον έδαφος για επενδύσεις στον αμυντικό τομέα,” αναφέροντας την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισσα, όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη υποδομές.

Επικαλέστηκε την επιστολή του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών κ. Άντονι Μπλίνκεν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι η επιστολή μιλά από μόνη της, για τη δέσμευση των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και τη δέσμευση της Ελλάδα για ειρηνική επίλυση των διαφορών στη Μεσόγειο. “Ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να ξέρει ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο υψηλότερο σημείο από ποτέ και η Ελλάδα είναι μια δύναμη που προάγει λύσεις στην περιοχή” τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγινα στον πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου για την Κίνα και τη Λιβύη τονίζοντας ότι θέση των ΗΠΑ είναι ότι πρέπει να αποχωρήσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις από τη Λιβύη. Ο Αμερικανός πρέσβης επίσης αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στην προοπτική συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F35 λέγοντας οτι είναι μία απόφαση που θα λάβει η Ελλάδα εξετάζοντας πλεονεκτήματα κι μειονεκτήματα του προγράμματος. Αναφορικά τέλος με τη ελληνογαλλική συνεργασία στον αμυντικό τομέα απέφυγε να σχολιάσει και παρέπεμψε στη δήλωση του στέιτ ντιπαρτμεντ σχετικά. Υπενθυμίζεται ότι με δήλωση εκπροσώπου του στέιτ ντιπάρντμεντ προ τριών εβδομάδων, χαιρετίζονται οι συνεχείς επενδύσεις οπου πραγματοποιεί η Ελλαδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της υποχρεώσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 18 Οκτωβρίου 2021

 
Read 284 times