Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 09:18

Η σαρκοφάγος της Σακκάρα στην Expo Dubai 2020

Written by
Η σαρκοφάγος της Σακκάρα στην Expo Dubai 2020 Egyptian Supreme Council of Antiquities

Η πολυαναμενόμενη Dubai Expo 2020, ένα από τα πιο μεγάλα παγκόσμια γεγονότα που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει πέρυσι αλλά λόγω πανδημίας ματαιώθηκε, άνοιξε επίσημα τις πύλες της την 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Σε μία έκταση 1083 στρεμμάτων δεκάδες χώρες θα παρουσιάσουν ότι πιο καινοτόμο διαθέτουν σε διάφορους τομείς. Φυσικά δεν λείπουν και τα εντυπωσιακά εκθέματα.

Ηαρχαία σαρκοφάγος του Ιερέα Πσαμτίκ θα κοσμεί και περίπτερο της Αιγύπτου και αναμένετε να γίνει πόλος έλξης των επισκεπτών που θα θελήσουν να θαυμάσουν ένα εκπληκτικό έργο τέχνης της εποχής των Φαραώ. Η συγκεκριμένη σαρκοφάγος είναι ένα από τα χρωματιστά ξύλινα φέρετρα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην περιοχή της Σακκάρα από την αρχαιολογική αποστολή του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Η συγκεκριμένη αρχαιολογική ανακάλυψη στη Σακκάρα θεωρείται από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει ποτέ στην Αίγυπτο.

Egyptian Supreme Council of Antiquities

Το φέρετρο είναι διακοσμημένο με ένα μεγάλο κολιέ που τελειώνει με τα κεφάλια ενός γερακιού. Το κεντρικό τμήμα της σαρκοφάγου είναι διακοσμημένο με θρησκευτικά μυστήρια. Γύρω από τις πλευρές του υπάρχουν δύο σειρές θεών που κρατούν ένα σκήπτρο στα χέρια της. Στο κάτω μέρος του φέρετρου, εμφανίζονται δύο μορφές του θεού της μετά θάνατον ζωής Ανούβη.

Μια συλλογή σύγχρονων αντιγράφων από τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών επίσης θα εκτεθεί στο περίπτερο της Αιγύπτου. Η συλλογή των αντιγράφων του βασιλιά Τουταγχαμών περιλαμβάνει τη χρυσή του μάσκα, τη σαρκοφάγο του, το φύλακα «Κα» του βασιλιά, την ειδική εορταστική καρέκλα καθώς και τον χρυσό βασιλικό θρόνο.

Η μεταφορά αυτών των αρχαιολογικών θησαυρών και των αντιγράφων που σπάνια βγαίνουν εκτός χώρας αντανακλά την πρόθεση της Αιγύπτου να προβληθεί ως ηγετική δύναμη στην περιοχή αλλά και ο κορυφαίος τουριστικός της προορισμός.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021

Read 335 times