Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021 20:39

Βιβλίο: Στους δαιδάλους της ελληνικής διπλωματίας μεταξύ 1945 και 1980

Written by
Βιβλίο: Στους δαιδάλους της ελληνικής διπλωματίας μεταξύ 1945 και 1980 Kostas Pliakos

Μια βουτιά στα βαθιά και στο παρασκήνιο της ελληνικής διπλωματίας σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για τη χώρα μας προτείνει το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών με την έκδοση του βιβλίου “Στους Δαιδάλους της Ελληνικής Διπλωματίας / Υπουργείο Εξωτερικών 1945-1980” που βασίζεται στο ημερολόγιο του πρέσβη ε.τ. Θεμιστοκλή Χρυσανθόπουλου.

Το νέο βιβλίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου “Πέρα από τα Σύνορα” και για το βιβλίο όπως και για κάποιες από τις αναφορές τους σε κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα, μίλησαν οι Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, ο κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, πρέσβης ε.τ. και γιος του Θεμιστοκλή Χρυσανθόπουλου, η κυρία Δάφνη Γεωργιοπούλου Χρυσανθοπούλου, κόρη του Θεμιστοκλή Χρυσανθόπουλου, ο κ. Γιάννης Μανδαλίδης, διευθυντής το CNN Greece και ο κ. Βασίλης Λωλίδης δημοσιογράφος στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται στιγμές από την 35χρονη καριέρα του Χρυσανθόπουλου και αναφορές σε σημαντικές στιγμές όπως η παράδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα το 1947 όταν αυτός ήταν ακόλουθος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στη Ρόδο, η τεταμένη περίοδος της ταραγμένης δεκαετίας του '60 στα ελληνοτουρκικά -με τις απελάσεις των Ελλήνων και το Κυπριακό- όταν ήταν γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη και η μετέπειτα τοποθέτησή του στη Σόφια σε μια περίοδο ψυχροπολεμικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

 Στην παρουσίασή του για το βιβλίο, ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος αναφέρθηκε στις σημειώσεις του πατέρα του τις οποίες παρέλαβε ο ίδιος, όταν τοποθετήθηκε με τη σειρά του στην αντίστοιχη θέση στην Κωνσταντινούπολη τονίζοντας ότι οι σημειώσεις αυτές ήταν μια σημαντική παρακαταθήκη και συμπυκνωμένη εμπειρία για τα ανοιχτά θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε δύο σημαντικά γεγονότα έτσι όπως τα έζησε ο πατέρας του, το ένα η επικοινωνία του Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Μακάριο για να δεχθεί ο τελευταίος τις αμερικανικές προτάσεις και το άλλο η κατάσχεση τεσσάρων ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών που προσγειώθηκαν παρανομα στη Ρόδο.

 Ο κ. Γιάννης Μανδαλίδης αναφέρθηκε στο ταλέντο και στην διορατικότητα του Χρυσανθόπουλου ο οποίος ώς πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη έστελνε αναφορές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ένα χρόνο πριν τις απελάσεις του 1964 που οδήγησαν σε έξοδο χιλιάδες Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη. Επίσης μίλησε για τη λύση που βρήκε το 1947 ο Χρυσανθόπουλος για την παράδοση του καθολικού νοσοκομείου της Ρόδου στην Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί διπλωματικό επεισόδιο.

Επίσης τόνισε ότι ο Χρυσανθόπουλος με τις σχέσεις που είχε αναπτύξει με το Πατριαρχείο είναι καταφέρει να κάνει εκκλησιαστική διπλωματία και λειτούργησε καταλυτικά στο να γίνει η συνάντηση του Αθηναγόρα με τον Πάπα στη Ιεροσόλυμα.

Τέλος ο κ. Βασίλης Λωλίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Χρυσανθόπουλου να σπάσει ο ψυχροπολεμικός πάγος μεταξύ Ελλάδας κα Βουλγαρίας και να έρθουν οι δύο χώρες πιο κοντά.

Το βιβλίο αποτελεί ένα μοναδικό τεκμήριο για κρίσιμες στιγμές της ελληνικής διπλωματία για τους λάτρεις τις ιστορίας αλλά και ένα εργαλείο για τον ιστορικό του σήμερα και του μέλλοντος ώστε να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τι γινόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες των διπλωματικών γραφείων.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 29/8/2021

Read 108 times