Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021 21:51

H Άρτα δεν είναι μόνο ένα γεφύρι

Written by

 

Όχι μόνο δεν είναι απλά ένα γεφύρι αλλά ένα τόπος που προσφέρει βουνό, θάλασσα, ιστορία (είναι η πλουσιότερη περιοχή σε βυζαντινά μνημεία μετά τη Θεσσαλονίκη), διαδρομές, γαστρονομία (εκεί κι αν προσφέρει) και σε τελική ανάλυση αξίζει να την εντάξετε στο πλάνο των διακοπών σας ή των διαδρομών σας για μερικές μέρες.

 «Και για καλοκαίρι;» θα αναρωτηθεί ίσως κανείς. Φυσικά και για καλοκαίρι, καθώς δεν θα σας λείψουν οι θάλασσες. Στα 20 χιλιόμετρα είναι ο Αμβρακικός και οι τολμηροί που δεν φοβούνται τα κρύα νερά, μπορούν να κολυμπήσουν και στον Άραχθο.
Ο Νομός Άρτας ή καλύτερα η περιφερειακή ενότητα Άρτας έχεις τέσσερις δήμους όπως διαμορφώθηκαν με τον Καλλικράτη.

 

Το θρυλικό γεφύρι

Τους δήμους Αρταίων, Καραϊσκάκη, Νικολάου Σκουφά και κεντρικών Τζουμέρκων. Ο Δήμος Αρταίων κάνει μια μεγάλη προσπάθεια τον τελευταίο καιρό για την τουριστική προβολή της περιοχής ώστε από τη μία να προβληθούν τα αξιοθέατά της και από την άλλη να ξεφύγει από τη σκιά του νομού Πρεβέζης και την δυτικής ακτής της Ηπείρους που είναι δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός και του νομού Ιωαννίνων που είναι χειμερινός προορισμός. Με το CNN Greece βρεθήκαμε στην Άρτα και τις γύρω περιοχές και είδαμε από κοντά αυτή την προσπάθεια αλλά κυρίως διαπιστώσαμε ότι πράγματι η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες, προσφέρει όλα όσα περιγράφουμε στον πρόλογο και ότι ακόμη βρίσκεται στην αρχή αυτής της προσπάθειας.

 

Για παράδειγμα της λείπουν τα ξενοδοχεία κάτι που θα αρχίσει να αναπτύσσεται όσο αυξάνει ο αριθμός των επισκεπτών και κάποια έργα για την ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων όπως το αρχαίο θέατρο που είναι μέσα στην πόλη, ή το Ιμαρέτ. Με το CNN Greece πήγαμε στην Άρτα και σας βγάλαμε ένα τριήμερο πρόγραμμα, αρκετά γεμάτο για να δείτε την πόλη και την ευρύτερη περιοχή αλλά και με τα απαραίτητα διαλλείματα για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό σας.

1η μέρα. Ανακαλύψτε την πόλη

Είχα περάσει πάρα πολλές φορές από το ιστορικό γεφύρι, από την γέφυρα για τα αυτοκίνητα που βρίσκεται στη νότια πλευρά του, αλλά ποτέ δεν το είχα περπατήσει. Από κοντά είναι πολύ πιο εντυπωσιακό και όμορφο απ ότι σε φωτογραφίες και φαίνεται καλύτερα η καταπληκτική τεχνική του. Όσο για το μύθο με τη γυναίκα του πρωτομάστορα, πρόκειται προφανώς για μύθο, ο οποίος μάλλον προέκυψε από το γεγονός το γεφύρι γκρεμίστηκε και κτίστηκε πάρα πολλές φορές λόγο των ορμητικών νερών του Αράχθου που περνά από κάτω του.

Πλατεία Αγίου Δημητρίου

 Ακόμη και σήμερα και παρά τα δύο φράγματα, στον Άραχθο και ειδικότερα του μεγάλου φράγματος που σχηματίζει τη λίμνη Πουρναρίου, όταν φουσκώνει το ποτάμι το νερό σκεπάζει τις βάσεις από τις καμάρες του γεφυριού. Η περιοχή της Άρτας –αρχαίας Αμβρακίας- κατοικείται συνεχώς πάνω από 2.000 χρόνια. Στις διακοπές μας συνήθως βαριόμαστε να πάμε σε μουσεία αλλά η Άρτα διαθέτει ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό μουσείο, πολύ καλά δομημένο, προσεγμένο και με καταπληκτικά εκθέματα.

 

Παναγία Παρηγορίτισσα. Το σημαντικότερο βυζαντικό μνημείο της περιοχής. 

Αφιερώστε μια δυο ώρες και εκεί, δεν θα το μετανιώσετε. Στην πόλη επίσης υπάρχει η το αρχαίο νεκροταφείο που μπορείτε να δείτε και το αρχαίο θέατρο στο οποίο γίνονται εργασίες. Το ενδιαφέρον με το θέατρό είναι ότι βρίσκεται μέσα στην καρδιά τα πόλης περιστοιχισμένο από πολυκατοικίες και σπίτια. Με το που το είδα σκέφτηκα αμέσως άλλα αρχαία θέατρα σε χώρες του εξωτερικού που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης και έχουν αναδειχθεί, ομορφαίνοντας τις περιοχές αλλά δίνοντας και μια αίσθηση σεβασμού στον πολιτισμό και στην ιστορία.

Εκθέματα στο Αρχαιολογικό μουσείο

Αξίζει αυτό το θεατράκι στην καρδιά της Άρτας να αναδειχθεί. Στην πόλη μπορείτε ακόμη να πάτε και να περπατήσετε στο κάστρο και δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε την Παναγία την Παρηγορίτισσα. Είναι το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της περιοχής. Θεμελιώθηκε το 1285 και άλλαξε σχήμα αρκετές φορές μέχρι να πάρει τη σημερινή της μορφή. Είναι από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες που έχουμε στην Ελλάδα, σε μέγεθος και αρχιτεκτονική και με εξαιρετικές τοιχογραφίες διαφορετικών περιόδων.

 

Ο τρούλος της Παρηγορίτισσας

 Ειδικά ο τρούλος της είναι εντυπωσιακός για τον τρόπο που στηρίζεται και ο οποίος είναι ορατός ακόμη και από την κεντρική είσοδο. Αν σας ενδιαφέρουν τα Βυζαντινά μνημεία η περιοχή είναι πλουσιότατη και μέσα στην πόλη μπορείτε επίσης να δείτε τις Εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας που είναι και η πολιούχος και του Αγίου Βασιλείου. Αυτά για πρώτη μέρα είναι αρκετά. Για καφέ ή για ποτό ή και για φαγητό έχετε πολλές επιλογές στο κέντρο της πόλης που είναι πεζοδρομημένο και με πολλά νεοκλασικά κτίρια. Για το τέλος της μέρας μια καλή επιλογή είναι να πάτε σε κάποιο εστιατόριο δίπλα στο γεφύρι που είναι φωτισμένο και πανέμορφο.

 2η μέρα. Βουνό, ποτάμια, χωριά, μονοπάτια

Ξυπνήστε νωρίς και πάρτε τα βουνά. H διαδρομή παράλληλα με τον ποταμό Άραχθο και τη λίμνη Πουρναρίου είναι εξαιρετική και μπορείτε να φτάσετε μέχρι τη γέφυρα Τζαρή όπου πολλοί κάνουν και μπάνιο στο ποτάμι. Από εκεί και μετά ξεκινά ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων. Δίπλα από την γέφυρα Τζαρή ξεκινά μονοπάτι παράλληλα με το ποτάμι που μπορείτε να περπατήσετε μέσα στο βουνό για όσο αντέξετε.

 

Ροδαυγή, Στους πρόποδες των Τζουμέρκων

Μια στάση στη Ροδαυγή, για καφέ ή τσίπουρα στην κεντρική πλατεία επιβάλλεται. Το χωριό βρίσκεται στα 700 μέτρα υψόμετρο με θέα προς τη λίμνη Πουρναρίου και είναι αγαπημένος προορισμός των Αρτινών όλο το χρόνο. Είναι ένα από τα 47 τζουμερκοχώρια και στις 26 Ιουλίου αν βρεθείτε εκεί, εκεί τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής όπου οι κάτοικοι χορεύουν τον παραδοσιακό χορό «καγκελάρι». Αν πάτε χειμώνα το Νοέμβριο γίνεται η γιορτή του κάστανου και μαζεύει πάνω από 5.000 κόσμο. Το χωριό έχει ξενώνες, εστιατόρια, πολιτιστικό σύλλογο και λαογραφικό μουσείο. Tα βράδια πολλοί Αρτινοί ανηφορίζουν προς της Ροδαυγή για φαγητό και ποτό.

 

Η λίμνη Πουρναρίου


Λίγο νοτιότερα είναι τα Πιστιανά, ένα ακόμη χωριό που συστήνεται για τους περιπατητές. Το μονοπάτι των Πιστιανών μήκους 9 χιλιομέτρων που πρόσφατα σχετικά το έχουν καθαρίσει οι κάτοικοι σε οδηγεί μέσα στο δάσος παράλληλα με τη λίμνη Πουρναρίου. Το φαγητό στην περιοχή είναι τοπικό κρέας φυσικά. Εμείς το δοκιμάσαμε στην ταβέρνα της κυρίας Σοφίας στη Πιστιανά. Αγριογούρουνο, προβατίνα κοντοσούβλι, μοσχαρίσιες μπριζόλες του κιλού και φυσικά πίτες που είναι το εκ των ουκ άνευ για κάθε τραπέζι.

3η μέρα. Θάλασσα και θαλασσινά

Η Τρίτη μέρα έχει θάλασσα. Πρόσφατα ξεκίνησε θαλάσσια γέφυρα Κορωνησίας Πρέβεζας με καραβάκια που κάνουν τη διαδρομή στον Αμβρακικό. Το λιμανάκι της Κορωνησίας είναι στα 30 χιλιόμετρα από την Άρτα και η διαδρομή είναι υπέροχη μέσα από της νησίδες που χωρίζουν τον Αμβρακικό από της λιμνοθάλασσες του στις οποίες θα δείτε φλαμίνγκο, κορμοράνους, αργυροπελεκάνους και άλλα υδρόβια πουλιά. Μη βιαστείτε να φτάσετε στην Κορωνησία. Απολαύστε το θέαμα με τα υδρόβια πουλιά γιατί δεν θα έχετε συχνά τέτοια εμπειρία.

 

Τα δελφίνια του Αμβρακικού είναι η μεγάλη ατραξιόν 

Ο Αμβρακικός και οι λιμνοθάλασσές του δίνουν ζωή στην περιοχή, λόγω της αλιείας και των ειδικών συνθηκών για ιχθυοκαλλιέργειας. Εδώ βγαίνει η περίφημη γαρίδα του Αμβρακικού αλλά και εξωτικές «γκουρμεδιές» που μπορείτε να απολάυσετε όπως το καπνιστό χέλι και το ελληνικό –υψηλής ποιότητας- χαβιάρι.
Το καραβάκι από την Κορωνησία πάει μέχρι την Πρέβεζα και στη διαδρομή θα δείτε χελώνες καρέτα καρέτα και τα δελφίνια του Αμβρακικού. Στην περιοχή υπάρχει τουλάχιστον 150 ρινοδέλφινα που θα έρθουν κοντά στη βάρκα σας στο πρώτο κάλεσμα.
Κάθε Σάββατο στις 09.30 π.μ., αναχωρεί το καραβάκι με προορισμό την Πρέβεζα και επιστροφή στις 14.30. Αντίστοιχα από Πρέβεζα, αναχωρεί κάθε Τρίτη στις 09.00 με άφιξη στην Κορωνησία και επιστροφή στις 14.00. Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 6940 550239.
Η Κορωνησία είναι τόπου που πολλοί επιλέγουν για ήρεμεες ξεκούραστες διακοπές. Υπ΄ρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολλές ταβέρνες και η θάλασσα φυσικά είναι δίπλα σας

 

Ηπειρώτικη γευσιγνωσία

Οι γεύσεις και οι συνταγές τις περιοχής είναι ξακουστές. Από εσπεριδοειδή μέχρι εξαιρετικά κρέατα και ψάρια αμβρακικού. Η περιοχή παρέχει μια εξαιρετική πρώτη ύλη για τα παραδοσιακά πιάτα και συνταγές. Καταρχάς οι πίτες. Τραπέζι χωρίς κάποιο είδος πίτας δεν υπάρχει και από εκεί και μετά ξεκινάμε με τα θαλασσινά όπως είπαμε, τυροκομικά όπως η κεφαλογραβιέρα Άρτας ΠΟΠ και πολλά άλλα.

Καπνιστό χέλι ψημένο σε κεραμύδι...

Δοκιμάσαμε τσουμπλέκι (κεφτέδες με κρεμμύδια στο φούρνο), γιουβέτσι αρτινό, το πιάτο του φτωχού (διάφορα είδη κρέατος κοκκινιστά με πατάτες τηγανιτές), αγριογούρουνο με κάστανα και κυδώνια, μοσχαράκι με πορτοκάλι, προβατίνα κοντοσούβλι, μοσχαρίσιες μπριζόλες του κιλού, κέφαλος πετάλι στα κάρβουνα (που είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής), όλα εξαιρετικά αφού η πρώτη ύλη είναι πρώτης ποιότητας. Στην περιοχή ευδοκιμούν πολύ και το βατόμουρα. Αν είστε εκεί σε περίοδο που είναι ώριμα (Ιούλιο, Αύγουστο), φάτε όσα μπορείτε. Είναι υπέροχα.

 
Κρατώ για το τέλος το τσίπουρο. Η περιοχή δεν φημίζεται για το κρασί της κι ούτε βγάζει κρασί. Φημίζεται όμως για την ζαμπέλα, το τοπικό τσίπουρο που έχει φανατικούς φίλους. Παράγεται από την ποικιλία ζαμπέλα η οποία είναι υβρίδιο και λογω αυτού, δεν μπορεί, προς το παρόν να πάρει άδεια για τυποποίηση και βιομηχανική παραγωγή. Με λίγα λόγια δεν το βρίσκεται σε μαγαζιά εμφιαλωμένο αλλά, να μην κοροϊδευόμαστε, μπορείτε να το βρείτε παντού όπου καθίσετε για ένα μεζέ η φαγητό. Επίσης μπορείτε να το βρείτε χύμα αν ρωτήσετε και ψαχτείτε λίγο.
Το φαγητό και το τσίπουρο της περιοχής είναι από μόνα τους, κριτήριο επιλογής της Άρτας και τις περιοχής διακοπές, εκδρομές και εξορμήσεις. Εγώ πάντως θα ξαναπάω.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 01 Αυγούστου 2021

Read 128 times