Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 09:11

Τουρισμός: Χρονιά επανεκκίνησης το 2021 και όχι ολικής επαναφοράς

Written by
Τουρισμός: Χρονιά επανεκκίνησης το 2021 και όχι ολικής επαναφοράς Image by Fabrizio Ponchia from Pixabay

Ο τουρισμός άνοιξε επίσημα στην Ελλάδα· ο υπουργός τουρισμού έκανε τη σχετική παρουσίαση, οι πρώτοι τουρίστες κατέφθασαν στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Το CNN Greece ρώτησε τον κ. Λύσσανδρο Τσιλίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων: «Τι σημαίνει αυτή η επανεκκίνηση για τον τουρισμό μας;» «Τίποτα, προς το παρόν» απαντά.

«Το ότι ανακοινώθηκε η έναρξη της τουριστικής περιόδου στην χώρα είναι μια διαδικασία που λέει: "Ανοίξαμε και σας περιμένουμε". Δεν έχουμε δεδομένα γιατί οι αγορές ήταν κλειστές. Τώρα που θα ολοκληρωθούν τα πρωτόκολλα, τώρα που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που θα εξυπηρετούν και την επιστροφή του ταξιδιώτη στη χώρα του από έναν προορισμό που βρίσκεται στη ζώνη του πορτοκαλί, όταν θα κινηθεί η αγορά με κρατήσεις, θα μπορούμε να πούμε.

Αυτό που λέμε τώρα είναι ότι θα έχουμε περισσότερες αφίξεις από τον Ιούλιο και μετά με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά, δηλαδή η επιδημιολογική κατάσταση θα έχει βελτιωθεί και θα έχουν αλλάξει και τα δεδομένα στο εξωτερικό προς το καλύτερο. Τότε θα δούμε πόσο καλύτερα μπορούμε να πάμε.»

Ο κ. Τσιλίδης είναι ξεκάθαρος αναφορικά με τα νούμερα των αφίξεων λέγοντας ότι το 2021 δεν θα είναι η χρονιά με την οποία θα πρέπει να κάνουμε συγκρίσεις με το 2019 και παλιότερα και τονίζει ότι από του χρόνου θα ανακάμψει η αγορά. Με λίγα λόγια για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι απλώς μια χρονιά επανεκκίνησης ή ακόμη μια χαμένη χρονιά ανάλογα αν αυτός που το λέει είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος.

«Τα ΜΜΕ είχαν βουίξει το προηγούμενο διάστημα ότι υπάρχει ενθουσιασμός από το εξωτερικό, όλος ο κόσμος ρωτά για την Ελλάδα κτλ. Το ότι ρωτάει όμως δεν σημαίνει ότι θα έρθει κιόλας. Έχουμε παρεξηγήσει τα πράγματα. Ο τουρισμός δεν είναι μια καφετέρια που άνοιξε με 10 τραπέζια, θα πάνε μερικές παρέες θα πιουν καφέ και θα φύγουνε. Είναι πολύ περίπλοκο πράγμα.»

Τέλος, όσον αφορά τα voutcher που δόθηκαν πέρυσι και κάποια λεφτά δεν έχουν επιστραφεί και θα πρέπει να επιστραφούν μέχρι το Σεπτέμβριο στους ξένους τουρ οπερέιτορς και πελάτες, ο κ. Τσιλίδης είπε ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού είναι σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξει μια βοήθεια από την πολιτεία.

«Σε τελική ανάλυση ο καταναλωτής δικαιούται να πάρει τα λεφτά του πίσω αλλά πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να τα επιστρέψουν. Έχουμε τώρα σχεδόν δυο χρόνια μηδενικό έσοδο.

Ευρωπαϊκές χώρες επιδοτούν γραφεία ταξιδιών και τους οπερέιτορς για να επιστραφούν αυτά τα λεφτά. Στη Γερμανία έχουν δοθεί γι αυτό το λόγο περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην Ιταλία 600 εκατομμύρια. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει μια ανάλογη βοήθεια και περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει τι θα γίνει. Το μελετούν από ότι γνωρίζω για να βρουν ποια είναι η κατάλληλη λύση.»

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 14 Μαϊος 2021

 
Read 283 times