Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 09:51

Lockdown - Σε απόγνωση ο κλάδος της εστίασης: «Θα ανοίξουμε με δανεικά και όχι όλοι»

Written by
Lockdown - Σε απόγνωση ο κλάδος της εστίασης: «Θα ανοίξουμε με δανεικά και όχι όλοι» Image by Alexandra_Koch from Pixabay

Σε έξαλλη κατάσταση βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης μετά την ανακοίνωση για επανεκκίνηση στις 3 Μαΐου, καθώς οι επαγγελματίες θεωρούν την απόφαση εν μέρει σωστή αν και πάνω σ’ αυτό υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο χαρακτηρίζεται μια απόφαση εσπευσμένη χωρίς σχέδιο και χωρίς να συνοδεύεται από όλες εκείνες τις ενέργειες που θα εξασφάλιζαν μία ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.Σήμερα μάλιστα θα έχουν επαφή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κύριος Γιώργος Καββαθάς και ο Υπουργός Ανάπτυξης κύριος Άδωνις Γεωργιάδης για τα περαιτέρω βήματα αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης.

Όπως λέει το CNN Greece ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής κύριος Γιάννης Δαβερώνης, ο ίδιος έχει λάβει πάρα πολλά τηλεφωνήματα από συναδέλφους του οι οποίοι θεωρούν ότι η ημερομηνία επανεκκίνησης είναι λάθος.

Ωστόσο θεωρεί ότι η απόφαση είναι θετική αλλά υπάρχει το μεγάλο ζήτημα ότι δεν έχει ακόμα «ξεκλειδώσει» το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της εστίασης που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει όπως είπε ο κύριος Δαβερώνης ότι πολλοί επιχειρηματίες θα δυσκολευτούν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους στις 3 Μαΐου καθώς είναι τουλάχιστον ένα εξάμηνο κλειστά χωρίς κανένα έσοδο.

«Θα ανοίξουμε με δανεικά», μας είπε χαρακτηριστικά. Επίσης στο ίδιο μήκος κύματος και η κυρία Μαρία Μποτονάκη μέλος της συλλογικότητας «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» τόνισε ότι η απόφαση για άνοιγμα στις 3 Μαΐου είναι λάθος γιατί «δεν μπορείς να ανοίγεις έναν κλάδο και να πετάς τους επαγγελματίες στην αρένα χωρίς να είναι προετοιμασμένοι.

Δεν είναι μόνο ότι χρειαζόμαστε χρήματα για να ανοίξουμε και το πρόγραμμα ακόμα δεν έχει ξεκλειδώσει. Τα μαγαζιά μας μετά από έξι μήνες λουκέτου χρειάζονται συντήρηση ο παλιός εξοπλισμός η εξαερισμοί, τα ψυγεία, χρειάζονται συντήρηση και όλα αυτά σημαίνουν χρήματα τα οποία δεν έχουμε», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι αδύνατον να ανοίξουμε αν δε δοθεί αυτό το ποσό για επανεκκίνηση σε όλους» λέει η κυρία Μποτονάκη. «Οι προμηθευτές μας που είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος από εμάς τους μικρούς επιχειρηματίες και έχουν πολύ μεγαλύτερα χρέη από εμάς. Χρειαζόμαστε πολλά χρήματα για να ανοίξουμε και να πάρουμε προμήθειες και χρειαζόμαστε και χρήματα γιατί τα καταστήματα μας μετά από έξι μήνες που παραμένουν κλειστά έχουν ρημάξει», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης που ανακοίνωσε κυβέρνηση για την εστίαση ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ αφορά τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση του τζίρου τους το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά 30% και άνω, με την κάλυψη του 7% του τζίρου του 2019. Βέβαια με αυτές τις προϋποθέσεις ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών θα μείνει εκτός ενίσχυσης και όπως μας είπε ο κύριος Δαβερώνης «σ’ αυτό το σημείο αναζητείται μία λύση για να πάρουν ένα μέρος της οικονομικής βοήθειας και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες που είχαν μείωση τζίρου λιγότερη του 30%.

«Εξετάζουμε προτάσεις για το πως θα μπορέσουν να πάρουν την βοήθεια επανεκκίνησης και οι συνάδελφοι που έχουν λιγότερο του 30% μείωση τζίρου. Για παράδειγμα ένας συνάδερφός που έχει 25%, 27% η 20% μείωση τζίρου έχει υποστεί στην ουσία ανάλογη ζημιά με κάποιον που έχει υποστεί 30% μείωση τζίρου», τονίζει ο κ. Δαβερώνης.

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο προβληματίζει τους επιχειρηματίες της εστίασης είναι τι θα γίνει με τα πρωτόκολλα λειτουργίας, καθώς ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί με ποιο τρόπο θα δουλέψει η εστίαση και το μόνο που είναι γνωστό προς το παρόν είναι ότι τα καταστήματα θα κλείνουν στις 11 η ώρα το βράδυ. «Αυτό θα πρέπει να το δούμε ξανά γιατί με αυτόν την περιορισμό δεν θα είναι βιώσιμος ο κλάδος» λέει ο κ. Δαβερώνης.

«Αν πάμε με τα περσινά δεδομένα θα δουλέψουμε με το 50% των τραπεζοκαθισμάτων γεγονός που δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα για συναδέλφους που δεν έχουν εξωτερικό χώρο. Αυτές τις επιχειρήσεις δυστυχώς τις καταδικάζουμε, τις βγάζουμε εκτός επανεκκίνησης και πιθανόν εκεί να χαθούν και κάποιες θέσεις εργασίας διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να περιμένουν. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε προτείνει κάποιες λύσεις ώστε να δουλέψουν και οι εσωτερικοί χώροι αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε απαντήσεις. Έξι μήνες τώρα ζήσαμε φοβερά πράγματα. Κλείσαμε με 500 κρούσματα και ανοίγουμε με 3.000. Ζούμε στα όρια του παραλόγου.
Νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο κλάδος να ξανακλείσει και δεν θα το επιτρέψουμε εμείς οι επιχειρηματίες της εστίασης. Αυτό που έγινε το τελευταίο χρόνο δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα στον κλάδο. Πιθανόν να δημιουργήσει και ένα ντόμινο κλεισίματος επιχειρήσεων αν αυτές δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα που έχουν δημιουργηθεί».

Η κυρία Μποτονάκη που διατηρεί κατάστημα εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, σημειώνει ότι θα πρέπει να απελευθερωθεί και το ωράριο για τα καταστήματα εστίασης, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί το «φαινόμενο της πλατείας». Τέλος, τόνισε ότι «θα πρέπει να βρεθεί μία λύση με τα δημοτικά τέλη για το 2020 τα οποία οι επαγγελματίες δεν τα πληρώσαμε στο Δήμο γιατί απλά δεν είχαμε χρήματα και τα οποία έρχονται σαν ένα έξτρα βάρος για φέτος».

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 23 Απριλίου 202

 

 
Read 315 times