Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 11:31

Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες της εστίασης – Το 80% εκτός προγραμμάτων ενίσχυσης

Written by
Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες της εστίασης – Το 80% εκτός προγραμμάτων ενίσχυσης Image by David Mark from Pixabay

Μεγάλη απογοήτευση επικρατεί στον κλάδο της εστίασης κυρίως για όσους επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται εντός Αττικής καθώς φαίνεται να εξανεμίζονται και οι τελευταίες ελπίδες για μια χρηματοδότηση όλων των επιχειρήσεων από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ύψους 250 εκατομμυρίων που έχει ανακοινώσει η Περιφέρεια Αττικής.Όπως λέει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, κ. Γιάννης Δαβερώνης «σε επαφές με παράγοντες της Περιφέρειας διαπιστώθηκε χωρίς να έχουν γίνει επίσημα ανακοινώσεις, ότι οι προϋποθέσεις και οι όροι που μπαίνουν για χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφήνουν απ έξω το 80% των επιχειρήσεων εστίασης. Εμείς έχουμε από την πρώτη στιγμή ενημερώσει και υποβάλει προτάσεις και συγκεκριμένο σχέδιο αλλά απ ότι φαίνεται μένουμε απ έξω. Με δάνεια και επιστρεπτέες προκαταβολές που στην ουσία είναι δάνεια δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί περισσότερο από όλους του κλάδους. Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξει η εστίαση, ούτε το υγειονομικό πρωτόκολλο με το οποίο θα ανοίξει όταν θα έρχει η ώρα. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει σχέδιο. Αν υπήρχε σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης θα το γνωρίζαμε και αυτό μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ».

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα «έρθει ΕΣΠΑ για την εστίαση», ο κ. Δαβερώνης δηλώνει άγνοια και τονίζει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση.

«Ακούμε πολλά, αλλά το μόνο που έχουμε δει είναι το να μην πληρώνουμε ενοίκια κι αυτό από τον Ιανουάριο, την αναστολή των υπαλλήλων μας και το πρόγραμμα της Περιφέρειας που μας έχει αφήσει απέξω. Αλλά θα πρέπει να τονίσω ότι από τη στιγμή που είμαστε κλειστά με κυβερνητική απόφαση είναι σωστό αυτό το μέτρο. Χρηματοδοτικό εργαλείο όμως δεν υπάρχει».

Ακούγεται ότι η εστίαση όταν ανοίξει θα τεθούν και πάλι κάποια υγειονομικά πρωτόκολλα ανάλογα αυτών που τέθηκαν και πέρυσι. Ο κ. Δαβερώνης επισημαίνει ότι πέρυσι αντιμετωπίστηκε το θέμα κάποιοι επιχειρηματίες να μην έχουν επαρκή χώρο για να ανοίξουν και να είναι ταυτόχρονα και βιώσιμοι, και γι αυτό δεν άνοιξαν.

«Εμείς θέλουμε και μπορούμε να τηρήσουμε τους κανόνες. Η εμπειρία έδειξε ότι οι επιχειρήσεις που είχαν αρκετό χώρο δούλεψαν. Δεν μπορέσαμε όμως να λύσουμε το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που δεν είχαν εξωτερικούς χώρους ή είχαν ελάχιστο. Αν αυτό συνεχιστεί για πολύ δεν θα μπορέσουν να αντέξουν όλοι».

Ο κ. Δαβερώνης είναι επιφυλακτικός στο να κάνει προβλέψεις για πιθανά σενάρια για το μέλλον της εστίασης και τονίζει ότι θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το που πάει ο κλάδος όταν ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του. Η εστίαση έχει 85.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά και από αυτές οι 23.000 είναι στην Περιφέρεια Αττικής και απασχολεί πανελλαδικά 350.000 εργαζόμενους. «Αν δεν υπάρξει σχεδιασμός και αν δεν δοθούν σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν θα αντέξουν όλοι».

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021

 
Read 297 times