Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 11:21

Το CNN Greece στην Ελασσόνα: Τις πληγές τους μετρούν οι σεισμόπληκτοι

Written by

Σε εξέλιξη είναι η πλήρης καταγραφή των ζημιών σε κτήρια και κατοικίες στην περιοχή της Ελασσόνας, προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών να αποκτήσει μια συνολική εικόνα της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ, που έπληξε το μεσημέρι της Τετάρτης την περιοχή.

Κλιμάκια του στρατού, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται από χθες, Τετάρτη, στην περιοχή ώστε να συνδράμουν στις ανάγκες των δεκάδων κατοίκων που δεν έχουν που να μείνουν.
Η ισχυρή σεισμική δόνηση άφησε πίσω της εικόνες ολικής καταστροφής, καθώς δεκάδες είναι τα σπίτια που χαρακτηρίζονται ακατάλληλα. Τουλάχιστον 180 σπίτια έχουν σοβαρές υλικές ζημιές και τα περισσότερα εξ αυτών κρίνονται μη κατοικήσιμα.

«Η βουή ήταν αυτή που μας έσωσε», λέει κάτοικος του χωριού Μεσοχώρι, δίπλα από τα συντρίμμια του σπιτιού του, ο οποίος διανυκτέρευσε στο αυτοκίνητό του.
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση κινητοποίησε άμεσα τους εθελοντές των Περιφερειακών Τμημάτων Λάρισας και Ελασσόνας αλλά και εθελοντές από κοντινές περιοχές, προκείμενου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων και παράλληλα να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες όπου υπάρχει ανάγκη.

Ταυτόχρονα, προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε κατοίκους που δεν είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν. Οι Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες πραγματοποιούν συνεχείς δράσεις και περιπολίες καταγράφοντας τις ανάγκες των κατοίκων που τα σπίτια τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Πώς περιγράφει την επόμενη μέρα ο δήμαρχος Ελασσόνας

«Έχουμε καταγράψει τους πρώτους πληγέντες από τα τέσσερα χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο. Το Μεσοχώρι είναι αυτό που έχει πληγεί πιο σοβαρά από τον Δήμο Ελασσόνας», δηλώνει στο CNN Greece ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτσας.

«Υπάρχουν 30 κατοικίες οι οποίες έχουν καταρρεύσει πλήρως ή μερικώς. Στα υπόλοιπα χωριά υπάρχουν επίσης περίπου 40 κατοικίες που επίσης δεν είναι άμεσα κατοικήσιμες, οπότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να βρουν κάπου να μείνουν. Ήδη φροντίζουμε ως Δήμος να υπάρχουν καταλύματα είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε αντίσκηνα αν δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τις οικίες τους».

«Σε κάθε περίπτωση, η καταγραφή αυτή που έγινε θα σταλεί σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, για να υπάρξουν τα πρώτα επιδόματα στήριξης», τονίζει.
Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στα χωριά Μεσοχώρι και Δαμάσι καθώς και στο Ζάρκο Τρικάλων το οποίο βρίσκεται στα όρια των νομών Τρικάλων και Λάρισας, ακριβώς πίσω από την Ελασσόνα και λίγα χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.


Εκεί τουλάχιστον 80 σπίτια έχουν σοβαρά προβλήματα και τα περισσότερα εξ αυτών κρίνονται μη κατοικήσιμα.

Στο Δαμάσι, περίπου 100 είναι τα σπίτια, κυρίως παλιά και ακατοίκητα, που κατέρρευσαν εξαιτίας του κύριοι σεισμού αλλά και των μετασεισμών.
Στο Μεσοχώρι τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία στην περιοχή.


Εκεί άλλωστε τα συνεργεία προχώρησαν στον απεγκλωβισμό έξι τουλάχιστον ατόμων, μεταξύ αυτών και ένας ηλικιωμένος με αναπηρία. Ήδη έχουν ξεκινήσει από το πρωί εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσια κτήρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της πόλης της Λάρισας.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 04 Μαρτίου 2021

Read 261 times