Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 11:30

Χιονοδρομικά Κέντρα: Έχει χαθεί η μισή σεζόν, αλλά είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε και αύριο

Written by
Χιονοδρομικά Κέντρα: Έχει χαθεί η μισή σεζόν, αλλά είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε και αύριο Photo by Jason Blackeye on Unsplash

Ο χειμερινός τουρισμός έχασε ήδη το 50% της σεζόν, λένε οι επαγγελματίες παρά το γεγονός που έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον άλλους δύο μήνες γεμάτους -ίσως και παραπάνω. Κι αυτό γιατί χάθηκε η περίοδος των Χριστουγέννων που είναι και αυτή που δίνει τα περισσότερα έσοδα.Είναι προφανές ότι ο χειμερινός τουρισμός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μηδέν και έχει πολύ μικρά περιθώρια να καλύψει ένα μέρος των ζημιών του. Στην Ελλάδα υπάρχουν 22 χιονοδρομικά κέντρα τα οποία προσφέρουν πολλά στις τοπικές οικονομίες.

Το θετικό ωστόσο –αν θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς θετικό– είναι ότι στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα δεν υπάρχει ακόμη αρκετό χιόνι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δουλέψουν σε πλήρη ανάπτυξη ακόμη και αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός. Όμως καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν το να στρωθούν οι πίστες είναι θέμα μερικών ημερών.

«Από την άλλη δεν είναι μόνο οι πίστες, είναι τα εστιατόρια, τα καφέ, τα σαλέ, ο κόσμος που θα ανέβει στο χιονοδρομικό για να κάνει τη βόλτα του, τα μαγαζιά που νοικιάζουν εξοπλισμό, οι σχολές χιονοδρομίας. Είναι ένα μεγάλο πλέγμα δραστηριοτήτων που ζει από αυτό» λέει στο CNN Greece o κ. Γιώργος Μιχαλιάς, πρόεδρος της επιτροπής διοίκησης του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε όποτε αρθεί το lockdown. Έχουμε κάνει σχετική προετοιμασία και συντήρηση των χώρων και των μηχανημάτων μας πρόσφατα όπως επιβάλετε η οποία στοίχισε 60.000 ευρώ. Τώρα πως θα τα πάρουμε πίσω αυτά τα χρήματα είναι ένα ερώτημα. Είμαστε πανέτοιμοι. Περιμένουνε και το χιόνι, γιατί τα τελευταία χρόνια γενικά υπάρχει πρόβλημα με την ποσότητα του χιονιού.»

Αντίθετα τα Καλάβρυτα είναι έτοιμα να ανοίξουν καθώς υπάρχει πολύ χιόνι αυτή τη στιγμή λέει στο CNN Greece διευθυντής του χιονοδρομικού κ. Αλέξης Άγριος.

«Έχουμε σχεδιάσει πως θα υποδεχτούμε τους πελάτες μας, περιμένουμε λιγότερο κόσμο αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους χιονοδρόμους μας» καταλήγει.

Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, ένα από τα δύο εθνικά χιονοδρομικά κέντρα, είναι επίσης έτοιμο και αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο για τους αθλητές. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 80 άτομα, αθλητές και προπονητές.

Όπως λέει στο CNN Greece o πρόεδρος της επιτροπής διοίκησης κ. Δημήτρης Καραγιάννης η Βασιλίτσα είναι εθνικό χιονοδρομικό κέντρο και τα έσοδα του προέρχονται από την κρατική επιχορήγηση τα εισιτήρια και τα ενοίκια των εστιατορίων και λοιπών χώρων. Το πρόβλημα είναι για τους επιχειρηματίες που νοίκιασαν τους χώρους και τους εργαζόμενους που έμειναν χωρίς δουλειά λέει ο κ. Καραγιάννης.

«Η Βασιλίτσα είναι έτοιμη από τις 15 Οκτωβρίου όσον αφορά τις εγκαταστάσεις τις και αυτό που περιμένουμε είναι να έχουμε περισσότερο χιόνι. Και αυτό ισχύει για όλα τα χιονοδρομικά κέντρα γιατί αν δεν έχει η Βασιλίτσα χιόνι, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα» καταλήγει ο κ. Καραγιάννης.

Προετοιμασμένο να ανοίξει είναι και το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, λέει στο CNN Greece o διευθυντής κ. Δημήτρης Κυριαζίδης. «Η σύμβαση του αναδόχου έχει υπογραφεί από τον Νοέμβριο, οι συντηρήσεις έχουν γίνει. Και είμαστε έτοιμοι. Περιμένουμε χιόνι τώρα γιατί δεν έχουμε ακόμη αρκετό και φυσικά την άδεια να λειτουργήσουμε. Ο κόσμος έχει ανάγκη να έρθει έστω και για βόλτα. Ακόμη και αν δεν κάνει σκι θα έρθει μόνο για τη βόλτα του και για τον καφέ του.»

Είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχθούμε τον κόσμο και περιμένουμε με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις των αρμοδίων για το πότε θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά λέει ο κ. Θάνος Παναγιωτόπουλος, διευθυντής στο χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν. «Αν δεν είχαμε την πανδημία θα λειτουργούσαμε από τα μέσα Δεκεμβρίου και αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ χιόνι σε όλες τις πίστες.

Πέρυσι δουλέψαμε από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι το lockdown του Μαρτίου. Στο χιονοδρομικό εργάζεται αυτή τη στιγμή προσωπικό ασφαλείας και όταν ανοίξουμε θα προσληφθεί εποχικό προσωπικό.»

Τα χιονοδρομικά κέντρα (κάποια από αυτά θα έπρεπε να λειτουργούν από τα μέσα Δεκεμβρίου) δεν πήραν καμία ενίσχυση για τον κορωνοϊό. «Κάναμε αίτηση αλλά απορρίφθηκε» λέει ο κ. Μιχαλιάς. Οι εργαζόμενοι στα χιονοδρομικά κέντρα εργάζονται γιατί χρειάζεται διαρκώς να γίνονται εργασίες. «Το πρόβλημα είναι με τους εποχικούς εργαζόμενους» λέει στο CNN Greece o κ. Αλέξης Άγριος.

«Τα χιονοδρομικά προσλαμβάνουν εποχικούς από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τον Απρίλιο. Φέτος ο Δεκέμβριος μας βρήκε σε καραντίνα και δεν προσλήφθηκαν εργαζόμενοι που σημαίνει ότι πολλές οικογένειες έμειναν χωρίς εισόδημα γιατί δεν μπορούσαν να μπουν ούτε σε αναστολή. Στα Καλάβρυτα 60 οικογένειες έμειναν χωρίς εισόδημα. Αυτό για εμάς είναι φέτος το σημαντικότερο πρόβλημα. Το αναφέραμε, ζητήσαμε βοήθεια από το υπουργείο αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε καμία απάντηση.»

Οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών με τους οποίους μιλήσαμε είναι αισιόδοξοι ότι όταν ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα θα έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, δεδομένων των συνθηκών και των πρωτοκόλλων ασφαλείας που θα εφαρμοστούν. «Το περασμένο Σαββατοκύριακο που χιόνισε, πολύς κόσμος ήρθε στο Σέλι παρά το ότι ήμασταν κλειστά» λέει ο κ. Μιχαλιάς.

«Ο κόσμος που έχει τόσο καιρό να κάνει το αγαπημένο του σπορ περιμένει πώς και πώς να ανοίξουμε.

Αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να ξεσκάσει, γιa αυτό και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε κόσμο» συνεχίζει ο κ. Άγριος. Βέβαια υπάρχει το θέμα το κωρονοϊού και των μέτρων που θα πρέπει να τηρούνται συνεχίζει ο κ. Καραγιάννης, «και αυτό προφανώς επηρεάσει τον αριθμό των επισκεπτών».

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 20 Ιανουαρίου 2021

Read 255 times