Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 19:21

Ικανοποίηση στους εμπόρους για το άνοιγμα, απελπισία στην εστίαση - Κούρεμα χρεών ζητά η αγορά

Written by
Ικανοποίηση στους εμπόρους για το άνοιγμα, απελπισία στην εστίαση - Κούρεμα χρεών ζητά η αγορά Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Με click away και click in shop για όλο το λιανεμπόριο ανοίγουν τελικά από τη Δευτέρα τα καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ. Η είδηση προκάλεσε χαμόγελα στον κλάδο των εμπόρων. Ειδικότερα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, δήλωσε στο CNN Greece ότι νιώθει δικαιωμένος ειδικότερα για το θέμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου με click in shop για όλα τα εμπορικά και όχι μόνο για την ένδυση και υπόδηση, λέγοντας ότι ο Εμπορικός Σύλλογος ήταν κατηγορηματικός από την αρχή και ζητούσε το ισότιμο άνοιγμα του εμπορίου χωρίς διακρίσεις, δηλαδή κάποια καταστήματα με click away και άλλα με click in shop.«Αυτό που θα ήθελα να πω τώρα είναι ότι θα πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη προσοχή με την τήρηση των μέτρων για να μην έχουμε μετάδοση του ιού σε κανένα συμπολίτη μας».

«Το μέτρο του ανοίγματος των επιχειρήσεων χωρίς διαχωρισμό σε click away και click in shop έπρεπε να είναι ενιαίο χωρίς διαχωρισμούς όπως και έγινε» είπε στο CNN Greece ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

«Και μάλιστα αυτό που λέγαμε ήταν ότι με click in shop θα έπρεπε να λειτουργήσουν τα μαγαζιά και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι πότε θα γίνει το άνοιγμα της εστίασης καθώς ο κλάδος έχει υποστεί μεγάλη ζημιά» είπε ο κ. Καββαθάς.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η εστίαση θα καθυστερήσει αρκετά εκτός και αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, και μια συνάρτηση που μπαίνει ακόμη είναι πόσο θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

«Την επόμενη Παρασκευή έχουμε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταικούρα περιμένοντας να ακούσουμε για την υλοποίηση μιας πρότασης χρηματοδότησης που έχουμε κάνει ως ΓΣΕΒΕΕ για την στήριξη της εστίασης.

Προσωπικά δεν βλέπω κοντά το άνοιγμα της εστίασης, και αυτό που ενισχύει την άποψη μου είναι ότι και ο Φεβρουάριος μπαίνει σε μία λογική επιδότησης ενοικίου όπως είπε και ο πρωθυπουργός.

Απαλλάσσεται δηλαδή η εστίαση από τα ενοίκια σε ένα ποσοστό 80% αλλά αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως δεν είναι αρκετό. Είναι μόνο ένα κομμάτι των μέτρων που χρειαζόμαστε. Πρέπει να δοθεί και μια χρηματοδότηση γιατί είναι φανερό πως οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν φτάνουν».

Κούρεμα χρεών

Ο κ. Καββαθάς, επαναφέρει το αίτημα των μικρομεσαίων για κούρεμα χρεών λέγοντας ότι «είναι εκ των ων ουκ άνευ πλέον γιατί το ιδιωτικό χρέος που γεννήθηκε μέσα στον κορωνοϊό δεν μπορεί να καλυφθεί όταν συνυπολογιστεί και το χρέος που προϋφίσταται. Μιλάμε για ένα ιδιωτικό χρέος ύψους 200 δισεκατομμυρίων από την προηγούμενη δεκαετία και σε αυτό έρχεται να προστεθεί ένα χρέος της τάξεως των 20 με 25 δισ. ευρώ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Σημειώνεται ότι και ο Εμπορικός Σύλλογος σε ένα από τα μέτρα στήριξης που έχει ζητήσει είναι και το κούρεμα των χρεών και όπως είπε στο CNN Greece ο κ. Καφούνης «θεωρούμε ότι είναι αναπόφευκτο».

Σύμφωνα με τις έρευνες και του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ και άλλων φορέων, ο κλάδος της εστίασης έχει δεχθεί τέτοιο πλήγμα που το 45% των επιχειρήσεων δηλώνει πως φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και θα βάλει λουκέτο.

«Ήδη έχουμε δει τα πρώτα λουκέτα. Περίπου 30 με 40 επιχειρήσεις εστίασης στο Κολωνάκι έκλεισαν, στο Γκάζι μια στις πέντε επίσης, στη Θεσσαλονίκη περίπου 40 επιχειρήσεις, το ίδιο γίνεται στην παλιά πόλη της Ρόδου και στα Χανιά και πάει λέγοντας. Άρα έχουν αρχίσει τα προεόρτια και το πραγματικό πρόβλημα θα το δούμε στην επανεκκίνηση».

Καταλήγοντας ο κ. Καββαθάς λέει ότι η κανονικότητα θα αργήσει να επιστρέψει. «Ακόμη και αύριο να άνοιγε η εστίαση θα δούλευε με χαμηλούς ρυθμούς και τζίρους κάτω του 40% σε σχέση με την περίοδο προ κορωνοϊού».

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 16 Ιανουαρίου 2021 

Read 284 times