Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020 09:34

Το CNN Greece στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ανακωχή με ...βομβαρδισμούς

Written by
Το CNN Greece στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ανακωχή με ...βομβαρδισμούς Kostas Pliakos

Διανύουμε τις πρώτες ώρες μετά την κατάπαυση του πυρός, που στα χαρτιά συμφωνήθηκε το Σάββατο τα ξημερώματα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας. Και λέμε «στα χαρτιά» γιατί εκτός του ότι είχαμε εκρήξεις το απόγευμα και το βράδυ, που έγιναν αισθητές στο Στεπανακέρτ, έχουμε σκληρές μάχες και βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ για τον έλεγχο της πόλης Χαντρούτ, που βρίσκεται εντός του Ναγκόρνο Καραμπάχ, και όχι στη γραμμή επαφής.

Σε συνέντευξη Tύπου που έδωσε ο πρόεδρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ Αραγίκ Χαρουτουνιάν, το πρωί της Κυριακής είπε ότι γίνονται κάποιες αψιμαχίες στη γραμμή επαφής, αλλά χωρίς βαρύ οπλισμό, ενώ ο στρατός του Αζερμπαιτζάν συνεχίζει να χτυπά αστικές περιοχές. Τη νύχτα του Σαββάτου στο Στεπανακέρτ έγιναν αισθητές εκρήξεις και τουλάχιστον μία αεροπορική επιδρομή, ενώ οι σειρήνες χτύπησαν τρεις φορές.

Ο έλεγχος της πόλης Χαντρούτ θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις που θεωρητικά, θα ξεκινήσουν με την διαμεσολάβηση της ομάδας του Μίνσκ. Με τον έλεγχο της συγκεκριμένης πόλης το Αζερμπαϊτζάν, αν την καταλάβει, φιλοδοξεί να φτάσει μέχρι τα σύνορα της Αρμενίας κόβοντας το Ναγκόρνο Καραμπάχ στα δύο. Τις τελευταίες ώρες έρχονται αντικρουόμενες πληροφορίες. Αρχικά ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, είπε ότι η πόλη κατελήφθη από τον αζέρικο στρατό και ότι ο αρμενικός στρατός την βομβαρδίζει. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας της Αρμενίας είπε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότι ο ίδιος βρίσκεται στη Χαντρούτ.

Η αζεριή πλευρά ανακοίνωσε σήμερα ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς που έπληξαν την πόλη Γκάντζα του Αζερμπαϊτζάν, κατηγορώντας τις αρμενικές δυνάμεις.

«Νέα πυραυλική επίθεση από τις αρμενικές δυνάμεις σε κατοικημένη ζώνη στην Γκάντζα, τη δεύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, επτά νεκροί και 33 τραυματίες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter και δημοσιοποίησε φωτογραφίες από καταστροφές.

Το υπουργείο Άμυνας της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ διέψευσε στη συνέχεια πως βομβάρδισε την Γκάντζα. «Είναι απόλυτο ψέμα», δήλωσε και διαβεβαίωσε πως «σέβεται τη συμφωνία ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός» ενώ κατηγόρησε την αζερινή πλευρά ότι έπληξε «το Στεπανακέρτ, το Χαντρούτ, το Μαρτούνι και άλλες κατοικημένες ζώνες».


Το μεσημέρι όλοι οι δημοσιογράφοι που ήταν στο Στεπανακέρτ, ενώ ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν για την Χαντρούτ, οι Αρχές τους ζήτησαν να μην βγουν από το Στεπανακέρτ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εισαγωγές τραυματιών στο νοσοκομείο της πόλης συνεχίζονταν, λίγο μειωμένες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες αλλά συνεχίζονταν τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα, ενώ ακούγονταν σποραδικά και κάποιες εκρήξεις.

Η κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και για να γίνει η ανακομιδή των νεκρών στρατιωτών από τα πεδία των μαχών. Το τι θα γίνει μετά κανείς δεν ξέρει. Χθες πάντως, στο Στεπανακέρτ, η είδηση της κατάπαυσης του πυρός, δεν άλλαξε την εικόνα. Τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά, οι δρόμοι ήταν σχεδόν άδειοι, ενώ οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι θα τηρηθούν οι όροι της εκεχειρίας υποστηρίζοντας ότι το ίδιο έχει γίνει και σε προηγούμενες περιπτώσεις συγκρούσεων.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 11 Οκτωβρίου 2020

Read 324 times