Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 09:32

To CNN Greece στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Με αργά βήματα προχωρά η εφαρμογή της εκεχειρίας

Written by

Εκεχειρία στα μέτωπα, βομβαρδισμοί στις πόλεις. Κάπως έτσι φαίνεται να εφαρμόζεται η εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Σάββατο το μεσημέρι, βάσει όσων συμφώνησαν οι υπουργοί εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας. Χθες ήταν η πρώτη ήρεμη νύχτα στο Στεπανακέρτ αν και οι σειρήνες ήχησαν μια φορά, μετά τη συμφωνία εκεχειρίας, όχι όμως και για άλλες πόλεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως ο Μαρτούνι που βρίσκεται ανατολικά, κοντά στη γραμμή επαφής.

Την Κυριακή τα ξημερώματα βομβαρδίστηκε ξανά το Μαρτούνι με αποτέλεσμα έναν νεκρό και το Μαρτακέρτ που βρίσκεται στα βόρεια, πέντε χιλιόμετρα από τη γραμμή επαφής. Από τους βομβαρδισμούς τις προηγούμενες μέρες έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι μάχες για την πόλη Χαντρούτ στο νότο, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της σύγκρουσης. Το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει τον έλεγχό της για να κόψει το Καραμπάχ στα δύο και να ανοίξει το δρόμο για το νότο.

Το Μαρτακέρτ, όπου φτάσαμε με μία αποστολή δημοσιογράφων το μεσημέρι της Κυριακής, θύμιζε πόλη-φάντασμα με ελάχιστους κατοίκους να κυκλοφορούν. Ακούγονταν συνεχώς εκρήξεις περιμετρικά της πόλης, ενώ ο στρατός μάς προειδοποίησε να περπατάμε πάνω σε σκιές ή κάτω από μαρκίζες γιατί υπήρχε ένα drone πάνω από την περιοχή.

Η περιοχή γύρω από το Μαρτακέρτ είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας του στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και μπορεί κανείς να διακρίνει πυροβολικό και θέσεις με πυραύλους και τεθωρακισμένα.


«Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν τρια άτομα», λέει ο Σάμβελ
CNN GREECE/ΚΩΣΤΑΣ ΠΛΙΑΚΟΣ
Δεν έχουν αλλάξει και πολλά στην πόλη μετά την ανακωχή, λένε στο CNN Greece ο Σούρεν και ο Σάμβελ, κάτοικοι του Μαρτακέρτ, 22 και 45 ετών αντίστοιχα. Από την ανακοίνωση της εκεχειρίας έχουν βομβαρδιστεί τουλάχιστον 2 σπίτια ενώ έχουν πέσει δεκάδες βόμβες.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα με την εκεχειρία», λέει ο Σουρέν.
CNN GREECE/ΚΩΣΤΑΣ ΠΛΙΑΚΟΣ
Ο Καμό Αταμπικιάν, 60 ετών έχει ζήσει όλους τους πολέμους στην περιοχή και είχε πολεμήσει στον πρώτο πόλεμο του 1991.

«Το 1991 πολεμούσαμε μόνο με ελαφρά όπλα, λίγα κανόνια και τανκς. Σήμερα χρησιμοποιούν αεροπλάνα, πυραύλους και drones», λέει ο Καμό.
CNN GREECE/ΚΩΣΤΑΣ ΠΛΙΑΚΟΣ
«Τότε πολεμούσαμε μόνο με ελαφρά όπλα λίγα κανόνια και τανκς. Σήμερα χρησιμοποιούν, αεροπλάνα, πυραύλους και drones. Όσο για την εκεχειρία δεν υπάρχει καμία διαφορά».

Οι τελευταίες πληροφορίες από τα μέτωπα κάνουν λόγο για σχετική ηρεμία, εκτός από το νότο όπου συνεχίζονται οι μάχες

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 12 Οκτωβρίου 2020

Read 32 times