Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 09:25

Πρόεδρος Αρμενίας στο CNN Greece: Αν δεν σταματήσουμε την Τουρκία θα έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις

Written by
Πρόεδρος Αρμενίας στο CNN Greece: Αν δεν σταματήσουμε την Τουρκία θα έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις Γραφείο προεδρίας Αρμενίας

Αποστολή στο Ερεβάν

Με μία μικρή ομάδα δημοσιογράφων ξένων μέσων, μεταξύ αυτών και του CNN Greece, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν, στο προεδρικό μέγαρο στο Ερεβάν για μια ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όπως είπε ο κ. Σαρκισιάν, η παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή του Καυκάσου είναι απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς θα αποκτήσει έλεγχο όχι μόνο στην εσωτερική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν αλλά και στους αγωγούς.

«Η Τουρκία θέλει να ελέγξει τη ροή ενέργειας προς την Ευρώπη» είπε ο κ. Σαρκισιάν.

«Η Αρμενία όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν έπληξε ποτέ τους αγωγούς γιατί σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες εμπορίου. Γι' αυτό το Ναγκόρνο Καραμπάχ μάχεται αυτή τη στιγμή και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Είπε επίσης ότι «αν αυτή τη φορά η κατάπαυση του πυρός καταφέρει να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης είναι ίσως καιρό να σκεφτούμε την έλευση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της αρμενικής και της αζερικής πλευράς αλλά χωρίς την Τουρκία στο τραπέζι γιατί δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής».

Το CNN Greeece ρώτησε τον πρόεδρο της Αρμενίας τι πιστεύει για τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μέχρι τώρα την κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τι πιστεύει για τη στάση της Ελλάδας στην παρούσα κρίση.

Ο κ. Σαρκισιάν είπε:

«Στην παρούσα κρίση υπάρχει ευθεία εμπλοκή της Τουρκίας η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και εμπλέκεται σε μια σύγκρουση που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το ΝΑΤΟ. Χρησιμοποιεί τα όπλα της και προσωπικό που είναι εκπαιδευμένο από το ΝΑΤΟ, σε έναν αντίπαλο που δεν έχει διαφορές με το ΝΑΤΟ και αυτό είναι ένα ερώτημα για την Ευρώπη αλλά και για το ίδιο το ΝΑΤΟ. Τους ρωτάμε λοιπόν: Έχετε δώσει πράσινο φως στην Τουρκία να κάνει ό,τι κάνει στην περιοχή; Αν ναι σας παρακαλούμε να μας το πείτε. Αν όχι, γιατί επιτρέπεται να συμβαίνει ό,τι συμβαίνει».

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Αρμένιος πρόεδρος δήλωσε ότι «εκτιμούμε τη στάση της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού για αυτό που συμβαίνει σήμερα και τους καλούμε να υψώσουν πιο δυνατά τη φωνή τους. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει ανάλογα προβλήματα με την Τουρκία η οποία παρενοχλεί τους πάντες. Την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Λιβύη, την Αίγυπτο το Ιράκ, τη Συρία. Κάποιος πρέπει να τη σταματήσει και σε αυτό το επίπεδο είμαστε σύμμαχοι. Όχι επειδή έχουμε παραδοσιακά δεσμούς αλλά γιατί το κλειδί για να σταματήσει ο πόλεμος και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις είναι να σταματήσει η εμπλοκή της Τουρκίας. Διαφορετικά θα έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 15 Οκτωβρίου 2020

Read 280 times