Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 09:18

Κορωνοϊός: Η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές ιδρυμάτων και φορέων υποστήριξης παιδιών

Written by
Κορωνοϊός: Η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές ιδρυμάτων και φορέων υποστήριξης παιδιών https://unsplash.com/

Οι φορείς και οι οργανισμοί που υποστηρίζουν το παιδί, περνούν δύσκολα τους τελευταίους μήνες της πανδημίας. Επειδή δεν λειτουργούν με κρατικό χρήμα και στηρίζονται σε χορηγίες, δωρεές ή στην αξιοποίηση της περιουσίας τους, - όσα έχουν – τα έσοδα τους έχουν παρουσιάσει από μεγάλη έως πολύ μεγάλη πτώση με αποτέλεσμα είτε να δυσκολεύονται πλέον να υποστηρίξουν κάποια προγράμματά τους είτε να τα αναστέλλουν.

Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι αυτή η οικονομική στενότητα έρχεται την ίδια στιγμή που επίσης λόγο της κρίσης αυξάνονται η φτώχεια, τα ψυχολογικά προβλήματα, η κακοποιητική συμπεριφορά και η ενδοοικογενειακή βία. Με λίγα λόγια τη στιγμή που χρειάζονται περισσότερες δράσεις υποστήριξης των ευάλωτων οικογενειών και των παιδιών. Το CNN Greece μίλησε με τους επικεφαλής οργανώσεων και φορέων που υποστηρίζουν το παιδί με διαφορετικούς τρόπους, με μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία, οι οποίοι μας έδωσαν μια εικόνα που είναι ανησυχητική. Αν η κρίση της πανδημίας διαρκέσει αρκετά τότε θα υπάρξεουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και όπως λέει ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, κ. Γιώργος Πρωτόπαπας, «το ερώτημα είναι πόσοι από εμάς θα είμαστε στα πόδια μας για να πατήσουμε ξανά στην αφετηρία του νέου ξεκινήματος.»

Χαμόγελο του Παιδιού
Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» καλυπτόταν πάντοτε οικονομικά από τις προσφορές και τις δωρεές των απλών ανθρώπων. Κάποιες εταιρίες το υποστηρίζουν σε είδος και κατά διαστήματα υπάρχουν και κάποιες μεγάλες εταιρίες που χρηματοδοτούν κάποια προγράμματα όπως για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ έχει αναλάβει το θέμα της προληπτικής ιατρικής στα σχολεία» λέει στο CNN Greece o πρόεδρος του Χαμόγελου, Κώστας Γιαννόπουλος
«Ουσιαστικά όμως καλυπτόμαστε οικονομικά από τον απλό τον κόσμο και φέτος με την πανδημία και όσα έχει φέρει έχουμε ένα έλλειμμα εφτά εκατομμυρίων ευρώ» τονίζει ο κ. Γιαννόπουλος.

«Πριν χρόνια στην καρδιά της οικονομικής κρίσης όταν βρεθήκαμε σε αδιέξοδο, αναρωτιόμασταν κάποια στιγμή τι να κόψουμε από τις δράσεις μας. Ότι και να κόβαμε στην ουσία ήταν σαν να κόβουμε Παιδιά.
Πέρσι υποστηρίξαμε 93.000 παιδιά. Το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας καλύπτεται σε είδος. Τρόφιμα, ρούχα, ένα όχημα κτλ.Υπάρχουν όμως και δράσεις οι οποίες χρειάζονται χρήματα όπως για παράδειγμα το τηλεφωνικό κέντρο που πέρυσι δέχτηκε 270.000 κλήσεις, ή οι κινητές μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών που καλούνται από το ΕΚΑΒ αλλά τις πληρώνουμε εμείς . Ή το θεραπευτικό κέντρο ημέρας που έχει προσωπικό κτλ.
Όλα αυτά χρειάζονται χρήματα Με την πανδημία έπαψαν να υπάρχουν δυνατότητες για να αποκτούμε χρήματα όπως για παράδειγμα τα παζάρια στα οποία πουλούσαμε διάφορα πράγματα χειροτεχνίας. Επίσης σταμάτησε η συνεισφορά του κόσμου. Έτσι το πως επιβιώνουμε είναι σχετικό όπως σχετικό είναι το για πόσο καιρό επιβιώνουμε.» λέει ο κ. Γιαννόπουλος.

«Είχαμε ένα αποθεματικό το οποίο το χρησιμοποιούμε για να επιβιώσουμε και να κάνουμε περισσότερες δράσεις γιατί αυξήθηκαν οι ανάγκες σε πολλές περιπτώσεις 35% με 40%.

Οι εκροές μας είναι σταθερές έχουμε συγκεκριμένα έξοδα, αλλά από την άλλη δεν έχουμε σταθερά έσοδα και αυτό είναι ότι πιο δύσκολο μπορεί να σου συμβεί.
Το Χαμόγελο του Παιδιού απασχολεί εκατοντάδες επαγγελματίες. Δεν λειτουργούμε όπως κάποιες άλλες οργανώσεις που παίρνουν ένα πρόγραμμα, παίρνουν κάποια χρήματα γι’ αυτό το πρόγραμμα και αν τελειώσει το πρόγραμμα το σταματούν και ξεκινούν κάποιο άλλο.
Εμείς έχουμε δημιουργήσει υποδομές για την υποστήριξη παιδιών οι οποίες δεν μπορούν να σταματήσουν και για να σας δώσω ένα παράδειγμα, υποστηρίζουμε παιδιατρική νοσηλεία κατ΄ οίκον για παιδιά που είναι με μηχανική υποστήριξη. Αν δεν ήταν το Χαμόγελο του Παιδιού αυτά θα παιδιά θα έπρεπε να είναι με μηχανική υποστήριξη σε κάποιο νοσοκομείο. Υποστηρίζαμε με τη βοήθεια νοσοκομείων 50 παιδιά και έχουν γίνει 240. Δεν έχουμε καμία χορηγία γι αυτό εκτός από τα ιατρικά μηχανήματα. Αν πούμε τώρα ότι σταματάμε τη δράση μας, αυτά τα παιδιά σε ποια μονάδα εντατικής θεραπείας θα πάνε;» καταλήγει ο κ. Γιαννόπουλος.
Το Χαμόγελο του Παιδιού ξεκινά μια εκστρατεία ενημέρωσης ζητώντας τη συμμετοχή του κόσμου στην προσπάθειά του.

Παιδικά Χωριά SOS
Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής

Αντικειμενικές και πρακτικές δυσκολίες για την υλοποίηση των δράσεων στα Παιδικά Χωριά SOS έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, οι οποίες πηγάζουν από τη μείωση των δωρεών και χορηγιών, λέει στο CNN Greece ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας.
«Το 80% των εσόδων μας προέρχεται από δωρεές. Η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία ψυχολογικά στον καθέναν από εμάς είναι εντελώς διαφορετική από αυτή στην περίοδο της οικονομικής κρίσης» τονίζει ο κ. Πρωτόπαπας. Τότε υπήρχε ο φόβος της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της ανεργίας σε άμεσο βαθμό. Η σκέψη των ανθρώπων αντανακλαστικά πήγαινε στον συνάνθρωπο που υποφέρει, εκείνη τη στιγμή. Η παρούσα κρίση έχει άλλα χαρακτηριστικά. Τον θάνατο και τον φόβο, τα οποία επηρεάζουν κάθε οικογένεια εύπορη, άπορη με δουλειά ή χωρίς. Επιπλέον ο τρόπος που χειρίστηκαν οι κυβερνήσεις το οικονομικό κομμάτι με την επιδοματική τους πολιτική, δεν δημιούργησε άμεσα ανέργους. Υπάρχει ακόμη μια πλασματικότητα στο θέμα, οικονομία και εργασία. Το θέμα της φτώχειας δεν υπάρχει σε άμεση ανάγνωση ακόμη. Με το συναίσθημα του φόβου όμως δεν υπάρχει και η επιθυμία για δωρεά γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει να σκεφτεί το να μείνει ασφαλής. Η φτώχεια δεν είναι στον πυρήνα των προβλημάτων του ακόμη.»

Ο κ. Πρωτόπαπας τονίζει επιπλέον ότι ο φόβος δεν επιτρέπει να γίνονται εκδηλώσεις. «Ακόμη και μέσα στην κρίση ένα παζάρι το κάναμε. Μπορεί να μην βγάζαμε τα ίδια αλλά τουλάχιστον βγάζαμε κάποια χρήματα. Εταιρίες που μας βοηθούσαν δεν άνοιξαν καθόλου. Για παράδειγμα ξενοδοχείο που μας υποστήριζε ανάλογα με τις διανυκτερεύσεις που είχε φέτος δεν άνοιξε καθόλου αρά μηδενικά έσοδα και από εκεί. Η Aegean που μας υποστηρίζει ανάλογα με τον αριθμό των εισιτηρίων φέτος δεν είχε δουλειά λόγο της κατάστασης Φανταστείτε ότι από τις 15.000 ευρώ που έφτανε η μηνιαία δωρεά που παίρναμε τον Απρίλιο έπεσε στα 40 ευρώ. Το καλοκαίρι έφτασε ξανά στα 7.000 ευρώ και τώρα πάλι μειώθηκε. Κάποια καταστήματα είχαν μέσα ένα κουμπαρά δικό μας, περνούσε κάποιος και άφηνε ας πούμε ένα ευρώ. Τώρα το κατάστημα είναι κλειστό. Περάσαμε δηλαδή από την περίοδο του χαμηλού τζίρου στην περίοδο του μηδενικού τζίρου.
Οι δωρεές μνήμης ή τα μυστήρια, γάμοι, βαφτίσεις στα οποία γίνονταν προσφορές προς τα Παιδικά Χωριά SOS, φέτος δεν έγιναν καν. Τέλος είμαστε και μια κατηγορία οργανισμών που δεν ωφελούνται με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης πχ, την επιστρεπτέα προκαταβολή, ούτε μπορεί η πλειοψηφία των εργαζομένων μας να μπει σε αναστολή. Δεν μπορείς να βάλεις σε αναστολή, των παιδαγωγό, τον άνθρωπο που φυλάει τα παιδιά, τους φύλακες κτλ. Το 65% του προσωπικού μας είναι προσωπικό φροντίδας παιδιών. Πώς να μπουν σε αναστολή αυτοί οι άνθρωποι;»

Στα Παιδικά χωριά SOS τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά 30%-35% λέει ο κ. Πρωτόπαπας και δεν υπάρχει προοπτική να γίνουν εκδηλώσεις μέχρι τα Χριστούγεννα ώστε να μειωθεί αυτή η απώλεια. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 εκατομμύριο που με τη σειρά του μεταφράζεται σε λειτουργικά έξοδα 3 με 4 μηνών. «Μέχρι το τέλος του έτους το έλλειμμα σίγουρα θα φτάσει να αντιστοιχεί σε 4 μήνες. Για εμάς αυτοί είναι 4 μήνες ζωής» λέει ο κ. Πρωτόπαπας.

«Η φιλοξενία των παιδιών και των οικογενειών δεν μπορεί να σταματήσει και με τον βαρύτατο περιορισμό των εσόδων έχουν αρχίσει οι δυσκολίες πληρωμής της ΔΕΗ, του πετρελαίου, των μισθών, των καθυστερήσεων κτλ. Τα προγράμματα φιλοξενίας υποστηρίζονται από τα λίγα ποσά ασφάλειας, που υπάρχουν. Τα υπόλοιπα προγράμματα που αφορούν στη στήριξη οικογενειών σε κρίση, αν συνεχιστεί αυτή η κατάστασης, θα περιοριστούν.» Δυστυχώς, όπως λέει ο κ. Πρωτόπαπας, σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που τα ψυχολογικά προβλήματα, η κακοποιητική συμπεριφορά και η ενδοοικογενειακή βία αυξάνονται. «Τα προγράμματα υποστήριξης θα έπρεπε να αυξηθούν κι αυτά και όχι να μειώνεται. Ακόμη δεν έχουμε μειώσει προσωπικό και θα το δούμε ξανά από την αρχή του χρόνου. Αυτή η κρίση θα κρατήσει και το ερώτημα είναι πόσοι από εμάς θα είμαστε στα πόδια μας για να πατήσουμε ξανά στην αφετηρία του νέου ξεκινήματος.»

Χατζηκυριάκειο
Αναστασία Κατσιλιέρη, Διευθύντρια Παιδικής Προστασίας

«Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα έχει επηρεαστεί στο βαθμό που έχει επηρεαστεί η γενικότερη οικονομία, και ειδικότερα στο κομμάτι της ακίνητης περιουσίας» λέει στο CNN Greece η κυρία Κατσιλιέρη, διευθύντρια παιδικής προστασίας του ιδρύματος. «Από την αρχή της πανδημίας υπήρξαν διευκολύνσεις για του ενοικιαστές και πτώση στις τιμές των ενοικίων. Πως μας επηρεάζει αυτό; Όπως ίσως να γνωρίζουν πολλοί, τα κύρια έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει. Λειτουργούμε με δυσκολίες μέσα στο γενικότερο πλαίσιο.
Από την άλλη πρέπει να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στην αντιμετώπιση της πανδημίας με τη λειτουργία των σχολείων και την τηλεκπαίδευση.
Μας προμήθευσαν με τεχνολογικό εξοπλισμό, κομπιούτερ, περιφερειακά, δίκτυα, κτλ. Επίσης μας στήριξαν με αντισηπτικά, μάσκες κτλ.»


Το Χατζηκυριάκειο είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί 130 χρόνια και όπως λέει η κυρία Κατσιλιέρη, έχει καταφέρει στα προηγούμενα χρόνια πριν την κρίση και τα μνημόνια, να δημιουργήσει ένα καλό αποθεματικό. Έτσι για την ώρα δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του ιδρύματος.
«Η δυσκολία που αντιμετωπίζει το Χατζηκυριάκειο αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχει παραδοθεί ακόμη το κεντρικό κτίριο του ιδρύματος που ανακαινίζεται τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια και έτσι στην ουσία διαβιούμε σε έναν καταυλισμό με πρόχειρες εγκαταστάσεις και κοντέινερς» λέει η κυρία Κατσιλιέρη. «Έχουμε λειτουργικά προβλήματα επομένως που σχετίζονται με την τήρηση των κανόνων ασφαλείας εξαιτίας του κορωνοϊού.


Επίσης ένα άλλο πρόβλημα είναι η περαιτέρω φτωχοποίηση των ευάλωτων οικογενειών στις οποίες ανήκουν τα παιδιά που υποστηρίζουμε. Και αυτό μετακυλύετε και σε εμάς,» λέει η κυρία Κατσιλιέρη. «Το ίδρυμα υποστήριξε αυτές τις οικογένειες από την αρχή της κρίσης που κλήθηκαν να κρατήσουν τα παιδιά στα οικογενειακά περιβάλλοντα για λόγους αποσυγχρωτισμού και βοηθήσαμε με οικονομική ενίσχυση.
Τώρα ζούμε μια άλλη μορφή της πανδημικής κρίσης. Τώρα που τηλεκπαιδεύονται όλοι, τα οικογενειακά περιβάλλοντα των παιδιών που υποστηρίζουμε δεν διαθέτουν ίντερνετ. Που σημαίνει ότι τα παιδιά έρχονται εδώ για να κάνουν μάθημα στα σχολεία τους και δεν μένουν στο σπίτι τους. Τα περισσότερα παιδιά είναι μέσα στο ίδρυμά μας γιατί μπορούμε να τους παρέχουμε όλες αυτές τις ευκολίες αλλά έχουμε πρόβλημα χώρου όπως προείπα» κατέληξε η κυρία Κατσιλιέρη.

«Μαζί για το Παιδί»
Αλεξάνδρα Μαρτίνου, Πρόεδρος

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι με βάση τα νέα δεδομένα χρειάζεται να αναπροσαρμόσουμε όλον τον ετήσιο σχεδιασμό μας και να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που δεν γνωρίζαμε» λέει στο CNN Greece η κυρία Αλεξάνδρα Μαρτίνου, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το παιδί». Ενέργειες και δράσεις που παραδοσιακά σχεδιάζαμε, ανατράπηκαν σε μια στιγμή και έπρεπε να
λειτουργήσουμε με γρήγορα αντανακλαστικά για να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στα προγράμματα που ήδη είχαμε αλλά και στην αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια που δεχόμαστε καθημερινά ».
Αναφορικά με τα οικονομικά της Ένωσης η κυρία Μαρτίνου τονίζει ότι η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» δεν λαμβάνει κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις κσι βασίζεται αποκλειστικά σε χορηγίες εταιριών, δωρεές ιδιωτών, προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και σε εκδηλώσεις και δράσεις με αποκορύφωμα την ετήσια συναυλία στο Ηρώδειο, η οποία είναι θεσμός. Κατά συνέπεια τα έσοδα έχουν μειωθεί σημαντικά και επιπλέον μεγάλες εταιρίες έχουν δώσει έμφαση αναφορικά με την κοινωνική τους ευθύνη στον εξοπλισμό των νοσοκομείων αναφοράς covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με την «ΠΝΟΗ-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού», σωματείο-μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», και την ουσιαστική στήριξη χορηγών εταιρειών, ιδρυμάτων και ιδιωτών συμβάλλαμε στην ενίσχυση των υποδομών υγείας της χώρας μας εξοπλίζοντας 14 ΜΕΘ νοσοκομείων με 52 οθόνες παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών και 120 αντλίες συνεχούς έγχυσης φαρμάκων, καθώς και αναλώσιμα υλικά. Πρόκειται για μια δωρεά αξίας 470.000€, ένα έκτατο πρόγραμμα που δεν αφορά μόνο παιδιά αλλά μέσω του οποίου συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας» λέει η κυρία Μαρτίνου.

Η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας έχει προκαλέσει σημαντική μείωση στις χορηγίες εταιριών και στις δωρεές των ιδιωτών λέει η κυρία Μαρτίνου τονίζοντας ωστόσο ότι η Ένωση δεν περιορίζει τις δράσεις της, δεν έχει μειώσει το προσωπικό της και αναζητά εναλλακτικούς τρόπους στήριξης όπως η λειτουργία της crowdfunding πλατφόρμας http://www.supportmazi.gr
Αναφορικά με τα προγράμματα που τρέχει η Ένωση η κυρία Μαρτίνου λέει ότι «αυτά τα προγράμματα που είχαν προαπαιτούμενο την φυσική παρουσία μας δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν. Για παράδειγμα κάθε χρόνο διανέμαμε σε φορείς προστασίας παιδιών σε όλη την Ελλάδα καινούργια υποδήματα, αλλά φέτος δεν κατέστη δυνατόν.

Η συμβουλευτική Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» δεν σταμάτησε λεπτό να λειτουργεί. Οι ομάδες και τα ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια γονέων που διοργανώνονται από την επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 λάμβαναν χώρο στα γραφεία μας πριν τα περιοριστικά μέτρα, πλέον διεξάγονται διαδικτυακά. Λίγο πριν το δεύτερο lockdown βρεθήκαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον ακριτικό Έβρο στηρίζοντας περισσότερα από 2.000 παιδιά και νέους της περιοχής με ενέργειες ολιστικού χαρακτήρα στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης
Από την έναρξη της πανδημίας έχουμε καταγράψει στην κοινωνική μας υπηρεσία αύξηση 50% στα αιτήματα οικογενειών που δεχόμαστε για σίτιση και ανταποκριθήκαμε στα νέα αιτήματα 150 οικογενειών. Παράλληλα δωρίζουμε είδη πρώτης ανάγκης σε ιδρύματα και κοινωφελείς φορείς που στηρίζουν παιδιά σε όλη την Ελλάδα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τον προϋπολογισμό τους.

 Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Πάνος Χριστοδούλου, γενικός διευθυντής

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει στόχο να κάνει γνωστά, να υποστηρίξει και να προωθήσει τα δικαιώματα του παιδιού μέσα από ένα σύνολο δράσεων. «Δεν έχει δικούς του πόρους και λειτουργεί με προγράμματα και συνεργασίες με διάφορα ιδρύματα» λέει στο CNN Greece o κ. Πάνος Χριστοδούλου, γενικός διευθυντής του Δικτύου. «Στους χώρους του ιδρύματος έρχονται καθημερινά παιδιά για διάφορες δραστηριότητες που τα βοηθούν να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και αυτό είναι ένα από τα κομμάτια που έχει πληγεί περισσότερο με την πανδημία. Ενώ καθημερινά, τις απογευματινές ώρες μετά το σχολείο είχαμε πολλά παιδιά για διάφορες δραστηριότητες, αυτές σταμάτησαν και όσες είναι δυνατό γίνονται διαδικτυακά.» Αναφορικά με τον αριθμό των ωφελούμενων ο κ. Χριστοδούλου λέει ότι θα τον ξέρουν στο τέλος του χρόνου αλλά σε σχέση με πέρυσι που υπήρχαν 9.000 παιδιά ο αριθμός φέτος θα είναι σίγουρα μικρότερος.

«Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών παρακολουθεί τις δράσεις μας διαδικτυακά. Στο πρώτο λοκντάουν φτιάξαμε υλικό το οποίο αναρτήσαμε στο κανάλι μας στο youtube και τώρα έχουμε προχωρήσει και σε live streaming των δράσεών μας.
Εδώ όμως αρχίζουν άλλα προβλήματα καθώς πολλά παιδιά, κυρίως παιδιά προσφύγων, δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και γι αυτό προσπαθήσαμε να έρθουμε σε συνεννόηση με ξενώνες για να μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν εκεί για τα μαθήματά τους. Όμως όπως καταλαβαίνει κανείς δεν είναι εύκολο, ούτε είναι το ίδιο με το να κάνεις εκμάθηση δια ζώσης.»

Όσο για τους πόρους του Δικτύου ο κ. Χριστοδούλου λέει ότι «είναι ακόμη λίγο νωρίς για να έχουμε εικόνα. Στην πρώτη φάση της πανδημίας οι φορείς που μας υποστηρίζουν έδειξαν μεγάλη κατανόηση με δεδομένο ότι κάποιες δράσεις δεν μπορούσαν πλέον να γίνουν δια ζώσης, στο να μετατραπούν σε διαδικτυακές. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν η κατάσταση συνεχιστεί και υπάρχει μια ανησυχία σε εμάς για το πώς θα ανταποκριθούν οι υποστηρικτές μας. Ταυτόχρονα έχουμε κάνει προτάσεις δε υποψήφιους χρηματοδότες για να κάνουμε διαδικτυακές δράσεις αλλά δεν έχουμε πάρει απαντήσεις ακόμη.»
Ο κ. Χριστοδούλου λέει ότι το Δίκτυο έδωσε σε κάποιες οικογένειες εξοπλισμό ώστε να μπορούν τα παιδιά να παρακολουθούν μαθήματα ονλάιν.
«Όμως υπάρχουν δύο προβλήματα: Το πρώτο είναι αυτό που είπαμε και αρχικά, δηλαδή κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα σταθερής σύνδεσης με το ίντερνετ και δεύτερον το ότι μπαίνουν τα παιδιά σε μια διαδικασία υπερέκθεσης σε οθόνες για να παρακολουθήσουν όλες αυτές τις δράσεις.
Τα παιδιά κάνουν μάθημα όλη μέρα μέσω υπολογιστή και μετά ερχόμαστε και εμείς για όλες αυτές τις δράσεις πάλι μέσω υπολογιστή. Είναι κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα για το κατά πόσο όλο αυτό ωφελεί» καταλήγει.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 21 Νοεμβρίου 2020

 

Read 281 times