Τα κείμενά μου σε αυτή την σελίδα δημοσιεύθηκαν (ή προορίζονταν για δημοσίευση) σε
εφημερίδες,  περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Δεν αντανακλούν πάντα
τις προσωπικές μου απόψεις αλλά θεωρώ ότι έχουν ενδιαφέρον.


Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 09:16

Οι εξερευνητές των βυθών (Μέρος 2ο: Σπήλαια και σπηλαιοκαταδύσεις)

Written by

Η Ελλάδα έχει πολύ όμορφα σπήλαια για τους φίλους της σπηλαιοκατάδυσης όσο και στην ηπειρωτική χώρα. ΝΠηγές και υπόγειες λίμνες κρύβουν σπήλαια που εκτείνονται σε εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα. Η ομάδα του Αντώνη Γράφα μετά από πολλά χρόνια εξερευνήσεων καταγραφής και τεκμηρίωσης ναυαγίων ασχολήθηκε με την σπηλαιοκατάδυση και την εξερεύνηση σπηλαίων και μέχρι σήμερα έχει κινηματογραφήσει 15 σπήλαια κάποια από αυτά, υποθαλάσσια και άλλα στην ηπειρωτική χώρα.

Η σπηλαιοκατάδυση είναι η τελευταία βαθμίδα στην εκπαίδευση ενός δύτη λέει στο CNN Greece o Αντώνης Γράφας. Όσο μαγευτικό και αν είναι ένα σπήλαιο άλλο τόσο επικίνδυνο είναι. Δεν συγχωρεί λάθη και θέλει πολύ καλή εκπαίδευση. Υπάρχουν εντυπωσιακά σπήλαια στην ηπειρωτική Ελλάδα τα οποία δημιουργούνται και αναπτύσσονται από πήγες γλυκού νερού.

Τέτοια σπήλαια υπάρχουν, στα Αρσάνια όρη, στο Κεφαλόβρυσο, στη Βοιωτία στην Πολύδροσο, στο Αρκαδικό χωριό, στο Άργος, στο Σοφικό και αλλού.

H ομάδα του Αντώνη Γράφα προσπαθεί να αναδείξει τα σπήλαια, συχνά μάλιστα ενημερώνοντας και τις τοπικές κοινωνίες που αγνοούν την ύπαρξή τους ή τη σημασία τους ώστε να γίνουν γνωστά, και να τα επισκεφθούν και άλλοι δύτες.

Όπως λέει ο Αντώνης Γράφας αυτό μπορεί να φέρει τουρισμό σε κάποιες περιοχές και μάλιστα τουρισμό υψηλού οικονομικού επιπέδου. Θα χρειαστούν βέβαια υποδομές κάτι που προς το παρόν σήμερα δεν υπάρχει.

Οι εξερευνητές των βυθών - Μέρος πρώτο: Ναυάγια

Το σπήλαιο του Αρκαδικού χωριού. Πηγή Grafas diving

Όπως λέει ο Γιάννης Λιαρδάκης, δύτης, μέλος της ομάδας, θα μπορούσαν οι τοπικές κοινωνίες αν ήθελαν να κάνουν πολύ μικρές παρεμβάσεις εξωτερικά χωρίς να αλλοιώσουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου, για να βοηθούν των πρόσβαση των επισκεπτών και των δυτών.

Είναι μερικά απλά βήματα για μια κοινωνία να αναδείξει το σπήλαιό της και να προσελκύσει επισκέπτες.

Σπηλιά των ΕλεφάντωνΠηγή Grafas diving

Η ομάδα διαθέτει όλες τις πληροφορίες, τις φωτογραφίες, και τα βίντεο από τις εξερευνήσεις τους στα σπήλαια ελεύθερα στο διαδίκτυο χωρίς οικονομικό όφελος σε όλους τους εραστές των σπηλαίων και της σπηλαιοκατάδυσης.

Στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη κοινότητα σπηλαιοδυτών και αρκετοί έρχονται σε επαφή με την ομάδα του Αντώνη Γράφα για πληροφορίες.

Δημοσιεύθηκε στο CNN Greece 22 Νοεμβρίου 2020 

 

Read 302 times